Lze vůbec ušetřit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12622
20.8.22 08:19
@Kipa22 píše:
A poustevníci kdysi jedli jen kořínky, co si nasbírali, bydleli v jeskyni a nekoupali se vůbec. Ti nepotřebovali ani ty 2 dolary na měsíc. A pak že to nejde. Jde to, že? :mrgreen:

Tak nejak zije cela jizni amerika, asie, vsichni se maji hure nez my a nejsou o korinkach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
20.8.22 08:21
@lilith1 píše:
Tak nejak zije cela jizni amerika, asie, vsichni se maji hure nez my a nejsou o korinkach.

Byla ses v té Asii podívat? Ano někdo ae tam má hůř ale taky se tam má dost lidí o dost líp než my.

• Citovat
  • Upravit
14313
20.8.22 08:23

@PetraMeli Lze ušetřit, nebudete chodit za kulturou ani žádná jiná zábava.. dovolená. Deti nebudou chodit do kroužku. Jist střídmě, luštěniny, brambory, maso jednou týdně. Obleceni ze sekáče. A k tomu si pořídit ještě jednu práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13220
20.8.22 08:25

Ale ty se přece nemáš proč cítit provinile ne?
I když v tomhle žít, muselo být náročné, ale z mého pohledu je to lepší než obrácená varianta.
Je lepší vyrůstat v lehkém nedostatku než v přílišném nadbytku. V dospělosti, když začne člověk vydělávat, tak si utratí peníze dle svého uvážení, ale když je dítě z blahobytu a jeho příjmy nedosahují příjmů rodičů, tak může mít problém. Na lepší se zvyká snadněji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15332
20.8.22 08:27
@roba18 píše:
Lidi se zbláznili. Nebudeme žít a budeme už jen šetřit a plést svetry a běhat doma s teploměrem :lol:Nedávno někde nějací odborníci a chytré hlavy psali, že zástupci ze střední třídy můžou ušetřit až 15000,–. Tak směle do toho. Ukaž, že jsi lepší a usetris ne 15, ani 20, ale rovnou 30. :palec: :lol: :palec:
Příspěvek upraven 19.08.22 v 23:16
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15332
20.8.22 08:31

Vcera jsem nakupovala u nas v Kauflandu. Všimla jsem si, ze vejce, maslo a zakladni potraviny.. drahé jako prase..čokolady, sušenky a ostatni sajrajty … zlevněné na uplne minimum.. on to snad nikdo už nechce jist.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
20.8.22 08:37
@Anonymní píše:
Já vyrostla v tom, co se nyní pokouší zavádět - topení zapínat jenom když je člověk doma, na chvilku samozřejmě. Normální bylo sedět v mikině a dece. Mýt se ideálně obden. Kosmetika žádná, jenom nejlevnější mýdlo. I na jar mi matka obracela oči, proč ho používám tolik. Jídlo se dojidalo do prázdna, čili jinými slovy, dost často v ledničce byl 3 dny jenom kečup a ve špajzce balíček mouky, než někdo došel nakoupit. (My jsme jedli ve školní jídelně a máti v práci, večeře se nějak neřešila). Oblečení jedině poděděné. Samozřejmě mi do dospělosti zůstal šetrný režim, to ani snad nejde s takovou výchovou jinak. Ale když vidím, jak jsou lidi kolem rozežrani, jak musí mít na dítě všechno nové a značkové, ideálně dvakrát, jak si každý rok jezdi na 2 dovolené, jak úplně bez problémů denně 3× zapnou pračku a sušičku…tak se odmítám cítit provinile za to, že se denně sprchuju nebo že nepeču doma pečivo. :roll: Stejně tím dohromady našetříš 2 stovky ročně…co to je. Výsměch.

kečup a mouka, jo? 8o To muselo být dost drsné teda… To jste snad museli být i lehce podvyživení, ne? 8o Důvodem byla finanční tíseň, nebo nezájem rodičů? Promiň, že se ptám, ale tohle mě zajímá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16340
20.8.22 08:38
@Magical-eyes píše:
Co to jsou nadstandardní potraviny? Třeba je mám doma a nevím o tom. Dík ;)

Myšleno věci vyloženě na chuť, sladké a slané, co jsou tedy mimo ty základní potraviny :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
20.8.22 08:41

Určitě lze ušetřit, záleží ale dost na motivaci, aby to bylo dlouhodobě udržitelné a to i psychicky. Mně se osvědčilo, udělat si detailní přehled výdajů a být k sobě upřímná :mrgreen: :mrgreen:. A pak si stanovit priority podle sebe, co je nejmíň bezbolestné. A podle toho změnit nákupní zvyky a denní rutinu. je to vlastně výstup z komfortní zóny. A hlavně si hodit halvu do módu jak to udělat a ne do módu to nejde. Já třeba nechci šetřit na zubech a zubní péči, ale nevadí mi doma upéct místo zákusků nebo koláčů. Dřív prostě než jsme s dětmi došli domů, tak třeba měli chuť na koláče z pekárny a tak. No tak teď mají až doma domácí. Nebo ty chlebíčky, jak tu někdo psal. Obědy v krabičkách už si nosí celý patro. Třeba u nás meníčka a drobné svačinky, kafíčka, chlebíčky dělají 4000 za měsíc v součtu a to je prostě dost za to jdu radši častěji na dentální hygienu. Takže chce to promyslet. Nebo já teda lépe funguju s hotovostí než s kartou. takže já přešla na hotovost na běžný provoz domácnosti a jídlo. Mně konkrétně to na šetření funguje lépe, ale univerzální rada to není. A pak jsem zpeněžila některé své dovednosti a těmi přispívám na kapitoly, kde bych šetřit mohla ale nechci tj třeba boty, knížky. To je na každém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76843
20.8.22 08:46
@Anonymní píše:
Kdyz to vezmu kolem a kolem byla bych ze sveho platu schopna usetrit urcite 25 tisic. Ale proc bych to mela delat? Vysvetlil by mi uz konecne nekdo, proc se mam tolik omezovat a tolik setrit…. Na kdy? Ziju preci ted. S.ru na setreni. Jako jo, mit nejakou rezervu je rozumne, ale proc JESTE VIC setrit nechapu.

asi tak, jak ty všechny rady o nesvícení, netopení, nekoupání a jezení pouze základních potravin čtu, tak mi z toho vychází, že nejlevnější bude zabít nejdřív děti a pak sebe - život bez jakýchkoli radostí přestává mít smysl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12622
20.8.22 08:47
@Pitaya1 píše:
Byla ses v té Asii podívat? Ano někdo ae tam má hůř ale taky se tam má dost lidí o dost líp než my.

Byla jsem v Izraeli a kdyz jsem videla bydleni na okraji Palestiny rak nic moc..ani v te zidovske to nebyla takova hitparada..jasne jsou vyjimky v Asii treba Singapur, muzes mi napsat v ktere Asijske zemi se ma dost lidi lepe nez my? Fakt me to zajima :nevim: Mizna Jizni Korea a tam maji pracovni moralku o ktere se nam ani nezda..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
20.8.22 08:51
@lilith1 píše:
Byla jsem v Izraeli a kdyz jsem videla bydleni na okraji Palestiny rak nic moc..ani v te zidovske to nebyla takova hitparada..jasne jsou vyjimky v Asii treba Singapur, muzes mi napsat v ktere Asijske zemi se ma dost lidi lepe nez my? Fakt me to zajima :nevim: Mizna Jizni Korea a tam maji pracovni moralku o ktere se nam ani nezda..

Tak záleží, co je pro tebe dost lidí. V Asii je spíš problém, že jsou větší nůžky mezi chudými a bohatými. A stejně tak bohužel dopadne Evropa, kdy tímhle současným přístupem zlikvidují většinu střední třídy

• Citovat
  • Upravit
101748
20.8.22 08:54
@stinga píše:
asi tak, jak ty všechny rady o nesvícení, netopení, nekoupání a jezení pouze základních potravin čtu, tak mi z toho vychází, že nejlevnější bude zabít nejdřív děti a pak sebe - život bez jakýchkoli radostí přestává mít smysl

Tak ono treba zrovna to nekoupani se kazdy den, je jedině zdravé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
20.8.22 08:59
@j.a.n.i1 píše:
Tak ono treba zrovna to nekoupani se kazdy den, je jedině zdravé.

potkat v létě v mhd lidi s touhle teorii musí byt šmakuláda :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.8.22 09:05
@stinga píše:
asi tak, jak ty všechny rady o nesvícení, netopení, nekoupání a jezení pouze základních potravin čtu, tak mi z toho vychází, že nejlevnější bude zabít nejdřív děti a pak sebe - život bez jakýchkoli radostí přestává mít smysl

Já vyrostla v chudé rodině. Šunku jsem neměla nikdy, ze salámů se kupoval jen gothaj, nové oblečení se nekupovalo nikdy, jen podarované od „hodných“ lidí, co si doma uklidili borde. l. Moře jsem poprvé viděla až v dospělosti, když jsem si na něj našetřila. Ve škole se mi smáli, byla jsem za nebohou socku. Tohle jsem se zařekla, že mé děti nikdy žít nebudou. Šunky mají, kolik chtějí, oblečení mají nové a moderní a k moři jezdí dvakrát ročně. A nic na tom měnit nebudu. Co je to za život, šetřit tak, že mrznu, chodím oblékaná jako strašidlo, koupu se až když smrdím a na prázdniny jedu s dětmi na písek o panelák dál?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat