Lze vůbec ušetřit?
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@cecetka píše:
Kdysi jsme doma udelali vikendovy test. V sobotu topeni vypinali, v nedeli nechali zapnute. V sobotu spotreba 13 m3 plynu, v nedeli 11 m3. Slo ale o celodenni topeni s pobytem doma.
toto můj otec vypočítal už asi cca 20 let nazpět, že nejlepší je topit pořád na co nejmenší výkon, zdi neprochladnou, a v baráku je stále příjemná teplota, v ložnici rodiče mají vypnutý radiátor,
nejhorší je právě topení pořád vypínat a zapínat, pak se ty studené zdi neprohřejí, je stále pocitově zima a účet za plyn se točí jak zběsilý
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stinga píše:
toto můj otec vypočítal už asi cca 20 let nazpět, že nejlepší je topit pořád na co nejmenší výkon, zdi neprochladnou, a v baráku je stále příjemná teplota, v ložnici rodiče mají vypnutý radiátor,
nejhorší je právě topení pořád vypínat a zapínat, pak se ty studené zdi neprohřejí, je stále pocitově zima a účet za plyn se točí jak zběsilý
Ano, to říká můj plynar. Temperovat, nevypínat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Náhodný host píše:
Rozumím, ne každý chodí do fitka, i když takových lidí není zcela málo. Ještě lidí sportuje, třeba jdou běhat nebo jezdit na kole. Nebo po práci jdou na basket, přijdou domů až v 9 večer, Někdo zas zajde občas na koncert, do divadla, dříve se chodilo i do kina. I dnes stále fungují plavecké bazény, wellness ap. Nebo prostě část lidí je v práci některé dny déle, o dost déle než jindy. Dříve jsem býval v práci někdy do deseti večer, rekord byl asi do půlnoci. Já pouze tvrdím, že je-li doma člověk večer jen krátce, tak tolik topit nemusí. Nemluvím o případu, kdy ona je celý čas doma, doma malé děti atd. Většina populace vč důchodců opravdu mívá časy, kdy doma není. Já v rodinném domě, než byl plyn, tak zažil denní zatápění v kotli na uhlí, zatápělo se odpoledne. Večer bylo nějakých 23 st., ráno tak 17, pak to ještě klesalo. Já chodil do školy, maminka do práce, ale babička byla v důchodu a řeklo by se, celý den doma. Nějak to zvládala a dožila se dosti vysokého věku.
podívej se, když máš peníze na fitka, na hory a co vše jsi zmiňoval, tak zas nejsi takový chudák, aby sis nemohl zatopit,
když nemám peníze, tak fitka a podobné číčoviny, jsou to první, co vypustím ze svého života
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak platí takovéto, že vypěstovat a zavařit, co jde, nakupovat v akcích, nekupovat blbiny. Když to jde, nechat teď auto v garáži. Prát plnou pračku, zhasínat, sprchovat se. Potud mi to přijde normální, žádné šílené šetření. Standard, prostě neplýtvani. Já teď v Čechách nekoupím skoro nic, ale mám tu možnost…každý ji nemá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co furt mate s temi fitkama? Vsak dnes ve spouste praci nabizi kartu Multisport, ja za ni platim nejaky 300 (asi, musela bych se podivat na vyplatnici) a muzu jit jednou denne na bazen / fitko / jogu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Wani píše:
Co furt mate s temi fitkama? Vsak dnes ve spouste praci nabizi kartu Multisport, ja za ni platim nejaky 300 (asi, musela bych se podivat na vyplatnici) a muzu jit jednou denne na bazen / fitko / jogu.
tak to jsem v životě neslyšela a ani nevím o nikom, kdo takovou kartu má,
každý nežije v Praze a nepracuje na HO ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@warita píše:
rozumim. No aktualne jsem ta maminka na materske s dvema detma. Az budu chodit do prace, tak opravdu nema moc smysl topit panu bohu do oken. Budeme mit podlahove vytapeni, snad se to bude dat nejak naprogramovat, ze se to zapne treba hodinku pred nasim prichodem domu. To by bylo idealni.Jinak, s dvema detma nejake courani po fitkach a pracovani do 10 vecer (pokud to neni nocni smena) moc nehrozi.
Podlahovku nemůžeš pouštět krátce před příchodem, trvá ji dlouho, než zareaguje. tedy pokud máte teplovodní, elektrickou neumím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Náhodný host Děti potřebují teplo, převážně novorozenci, staří lidé třeba lezaci též. Nekdo je doma holt celý den tak topit musí…když je člověk v práci a žije sám tak to už je úplně o něčem jiném…hlavně když bydlí v paneláku to topit nemusí vůbec
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@warita píše:
rozumim. No aktualne jsem ta maminka na materske s dvema detma. Az budu chodit do prace, tak opravdu nema moc smysl topit panu bohu do oken. Budeme mit podlahove vytapeni, snad se to bude dat nejak naprogramovat, ze se to zapne treba hodinku pred nasim prichodem domu. To by bylo idealni.Jinak, s dvema detma nejake courani po fitkach a pracovani do 10 vecer (pokud to neni nocni smena) moc nehrozi.
Toto je případ, kde moc ušetřit tím, že se vypíná topení po dobu nepřtomnosti nejde. I ti důchodci jsou na tom v tomto ohledu „lépe“, tj. mají čas, kdy jde být bez puštěného topení.
Já byl proti přetápění vždy a celou dobu jsem i vnímal, že závislost na Rusku je velmi špatná. Ale neměl jsem potřebu omezovat někoho jiného než sebe. Dnes je tady válka za humny, před válkou rok uměle zvyšované ceny od Rusů. A za této situace, se prostě šetřit musí. Právě proto by měli šetřit ti, co aspoň trochu můžou. Někde to moc omezovat nejde, např. nemocnice, domovy seniorů, nebo u rodin s malými dětmi ap. Nevadilo by mi, že někdo protopí 100 nebo 200 tisíc za rok, pokud to nebude chtít dotovat od státu. Ale vadí mi, že takoví sobci ubírají i těm skutečně potřebným. Nikdo po nikom nechce, aby spal jen v kabátě a bez pokrývky někde na lavičce venku, jak bezdomovci. Ale omezit se by měli všichni nebo téměř všichni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stinga píše:
každý nežije v Praze a nepracuje na HO
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Wani píše:Tak ja v Praze taky neziji a multisport kartu maji i skladnici v manzelove firme, ti fakt na HO nepracuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stinga píše:
každý nežije v Praze a nepracuje na HO
My na ní dostáváme 2000 měsíčně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Annabela11 píše:
@Náhodný host Děti potřebují teplo, převážně novorozenci, staří lidé třeba lezaci též. Nekdo je doma holt celý den tak topit musí…když je člověk v práci a žije sám tak to už je úplně o něčem jiném…hlavně když bydlí v paneláku to topit nemusí vůbec
Malé děti kupodivu zvládnou s méně topením, než je u nás vžité. Nemluvím o novorozencích, ale batole už je někde zcela jinde. Staří lidi - na venkově jeden strýc sám od sebe šetřil, v bytě měli tak 6 stupnů. Bydlel s tchýní, zakazoval jí topit, i když babka chodila do lesa pro dříví a nic to nestálo. Velkou část dne ležel pod peřinou, takže ležák byl. On měl dost zničené zdraví, takže ležel i kvůli tomu, ne jen kvůli zimě. U těch lidí, co jsou sami, tak mnohdy jde o případ lidí, co mají každý svůj byt, on i ona. A navzájem se navštěvují, některé dny u něj, někdy u ní, někdy jsou sami, třeba jsou déle v té práci. Tady tvrdím, že stačí topit ten byt jen kde opravdu večer někdo bude. Pokud někdo bude u partnerky a doma až pozítří nebo zítra, tak lze mít topení vypnuté, nebo jen lehce temperovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stinga píše:tak asi je ve vašem okolí karta multisport nějak propagovaná a pro zaměstnavatele zvýhodněná
Ale ona neni propgovana, je to proste benefit pro zaměstnance od firmy, ktery muzou a nemusi vyuzit.
Muzes ji pouzit na spouste mistech CR https://mapa.multisport.cz/cs/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit