Lze vůbec ušetřit?
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Wani píše:
Ano, Japonci nemaji doma topeni a spi i pri 5 stupnich s cepici na hlave. A ver mi, ze si uzivaji, kdyz jsoi v hotelu a je tam teplo. Vetsina Japoncu je v zime radsi mimo domov (ve vlaku nebo v kavarne), protoze tam se topi.Jo a jinak pouzivaji doma kotacu, aby jim bylo teplo, stravi pod nim v zime v podstate celou dobu, co jsou doma, takze si tu kosu doma fakr neuzivaji.
Z dětství pamatuji, na venkově místo obývacího pokoje tak fungovala kuchyň. Tam se sedělo kolem stolu, povídalo, když už bylo snadené jídlo. Někde byla i TV a třeba i gauč vedle stěny. Když bylo moc teplo nebo před spaním, tak se pak otevřely dveře do místnosti vedle - ložnice. Šlo tam teplo z kuchyně, nechalo se tak otevřené i přes noc. Ložnice byla vyhřívané přes den prostupem tepla z té kuchyně, večer otevřenými dveřmi. Tipuji, že v ní mohlo být kolem 15 st., v opravdové zimě méně, někdy začátkem října zas více. Celoročně tam spávali pod tlustými peřinami. Podobně topil i soused v praze, večer trávil v kuchyni, pak krátce večer otevřel do pokoje, kde spal. V zimě nespal, ale rozhodně si ložnici netopil na 18 stupňů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Wani píše:
Ano, Japonci nemaji doma topeni a spi i pri 5 stupnich s cepici na hlave. A ver mi, ze si uzivaji, kdyz jsoi v hotelu a je tam teplo. Vetsina Japoncu je v zime radsi mimo domov (ve vlaku nebo v kavarne), protoze tam se topi.Jo a jinak pouzivaji doma kotacu, aby jim bylo teplo, stravi pod nim v zime v podstate celou dobu, co jsou doma, takze si tu kosu doma fakr neuzivaji.
Tak to je ale presne ta ukazka z extremu do extemu… Ano zima doma zdrava neni, ale pretopeno taky ne. A tedy 18-19 neni zravi skodliva zima.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smile_xxx píše:
Ale už je to dražší. Rýži snad umí každý odměřit doma.
O kolik je dražší je otázka, v rámci nějaké akce ani dražší být nemusí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Tak to je ale presne ta ukazka z extremu do extemu… Ano zima doma zdrava neni, ale pretopeno taky ne. A tedy 18-19 neni zravi skodliva zima.
Vsak ja doma pretopeno nemam, Japonci proste netopi, nemaji topeni. Maji akorat klimatizaci, ktera se da pouzit i na teply vzduch. Jenze to zas tolik nepouzivaji, protoze to strasne zere. A taky jim diky vlhkosti a teplote veci hodne plesnivi a v podstate jim nikdy neuschne pradlo (susicky moc nemaji).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Náhodný host píše:
Z dětství pamatuji, na venkově místo obývacího pokoje tak fungovala kuchyň. Tam se sedělo kolem stolu, povídalo, když už bylo snadené jídlo. Někde byla i TV a třeba i gauč vedle stěny. Když bylo moc teplo nebo před spaním, tak se pak otevřely dveře do místnosti vedle - ložnice. Šlo tam teplo z kuchyně, nechalo se tak otevřené i přes noc. Ložnice byla vyhřívané přes den prostupem tepla z té kuchyně, večer otevřenými dveřmi. Tipuji, že v ní mohlo být kolem 15 st., v opravdové zimě méně, někdy začátkem října zas více. Celoročně tam spávali pod tlustými peřinami. Podobně topil i soused v praze, večer trávil v kuchyni, pak krátce večer otevřel do pokoje, kde spal. V zimě nespal, ale rozhodně si ložnici netopil na 18 stupňů.
Kotacu neni mistnost, ale stul s dekou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Wani píše:
Ja nepisi ze si to uzivaji, ale nevyvolava v nich to paniku a obcanske nepokoje, nikoho z toho neobvinuji..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
No, pokud to bude margarin z lokalnich surovin, tak proc ne.
Tak margarín je ne zcela šťastný termín, historicky znamenal vše možné. Např. rostlinný tuk namixovaný s hovězím lojem, nebo částečně ztužený tuk z rostlinného olej. Obojí je nutričně špatně, horší jak máslo. Dnes kvalitní margarín je rostlinný olej namíchaný s pevnějším tukem, který se získá z rostlinného oleje. První olej je řepkový, slunečnicový. Ten druhý, pro pevnou tužší složku býval z palmového oleje, dnes tam dávají tzv. bambucké máslo. Rostlinný olej, který je z dovozu. Tu pevnou složku namíchají s tím řepkovým olejem, přidá se voda, nějaký emulgátor.
Velmi nezdravé jsou částečně ztužené tuky. Když, tak lepší komplet ztužené tuky a namíchat s rostlinným olejem. Nebo by šlo získat pevný tuk třeba ze sádla, jenže z důvodu reklamy a tak to nejde. Já nemám velký problém s tím, když se k nám doveze trochu oleje odjinud, myslím palmový, kokosový olej nebo to „bambucké máslo“, což je olej podobného druhu. Kávu a čaj taky dovážíme, zatím to nikomu nevadilo, dáváží se pepř i paprika, která jde pěstovat u nás. Vadí mi spíš zbytečný dovol např. sojového oleje, když ten řepkový od nás se vyváží.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Klidně jde ušetřit dvakrát. Ty, které chodí do drahého fitka, kde rotují na kolech a běhají na pásech mohou ušetřit za tuto kratochvíli. Kila shodí, když místo zapínání pračky začnou prát na valše, jako naše prababičky. A tím ušetří i drahý proud.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Wani píše:
Kotacu neni mistnost, ale stul s dekou.
Já to nějak pochopil, díky za obrázek. Moje představa byla malinko jiná, ale chápal jsem jako jakýsi „stan“, ve kterém člověk je uvnitř místnosti. Já pár hodin vydržím sedět v místnosti, kde je 16 st. Musím pak mít pod mikinou ještě lehký svetr, nějaké dlouhé spodky nebo deku přes nohy mít nemusím. Před dosti lety (80. léta) ve škodovce šéf seděl někde jinde, moc jim netopily, bylo to staré domy na Vinohradech. Přes nohy tam měl deku. My tam měli v místnosti naopak těch 29 st., což taky nebyl ideál.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@iiiv ono spíš jde o procento z celkových příjmů.
My ušetříme polovinu z toho, co vyděláme, což je 50 měsíčně.. ( ta úspora)
K tomu teda ještě připočítáme pravidelné investice a penzijko, což odchází dalších 9000 měsíčně…
Takže roční příjem 1 200 000, 700 000 z toho ušetříme, 500 000 jsou celkove náklady včetně hypoték cca 16 000 měsíčně.
A to žijete při takovém příjmu z 25 tisíc Kč měsíčně? Když od 500 tis. Kč odečteme tu hypotéku? Jako nevím, kolik vás je, ale za 25 tis. Kč měsíčně je dnes pro rodinu přežívání. To by vám nezbylo na dovolenou, nějakou kulturu apod. V podstatě jak život nizkopříjmových.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Da12 píše:
Klidně jde ušetřit dvakrát. Ty, které chodí do drahého fitka, kde rotují na kolech a běhají na pásech mohou ušetřit za tuto kratochvíli. Kila shodí, když místo zapínání pračky začnou prát na valše, jako naše prababičky. A tím ušetří i drahý proud.
Vezmu to jinak. Dnes lidi mnohy v práci jsou velkou část dne, pak ještě mají to fitko. Z fitka, předpokládám, jsou už osprchovaní, protože tam se docela zapotí. Dle mého názoru pak přes týden nemá moc cenu doma topit. Pokud někdo bydlí na sídlišti, klidně může mít všechny radiátory vypnuté. Kdo bydlí ve svém domku, tak v zimě stačí jen nějak temperovat. Na to spaní bohatě stačí nějakých 14 stupňů. Topit stačí jen o víkendu, pokud se nejede na hory, na chalupu nebo opět není člověk někde ve fitku, bazénu. Pak stačí topit jen v době, kdy člověk je doma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Josefuna píše:
A to žijete při takovém příjmu z 25 tisíc Kč měsíčně? Když od 500 tis. Kč odečteme tu hypotéku? Jako nevím, kolik vás je, ale za 25 tis. Kč měsíčně je dnes pro rodinu přežívání. To by vám nezbylo na dovolenou, nějakou kulturu apod. V podstatě jak život nizkopříjmových.
Já před dosti lety (cca 20) pracoval v bance, kde byly i ty hypotéky. Viděl jsem platy lidí i kolik splácí. Mohu říci, že docela slušně placení lidé, když splatili hypotéku, tak najednou museli vyjít s dosti málo penězi. Navíc mnohdy nešlo o lidi, kteří by mohli šetřit na oblékání, např. personalistka z personální agentury. Jiná, z jiné agentury, ta tedy brala přes 50 t. čistého. Dnes to tolik není, tehdy jsem tipoloval, že hrubého musí brát přes 80 tisíc. Tehdy to byly fakt docela slušné peníze. Tak ta vyšla o poznání lépe, nemusela živořit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Annabela11 píše:
@Náhodný host A když jsou doma malé děti či nemocny člověk?
U malých dětí je u nás zvykem přetápět. Přitom je spolehlivě vyzkoušené, že i velmi malé děti zvládnou i zimní plavání. Desetileté děti v zimě normálně plavou venku, děti v batolecím věku zvládnou krátký pobyt v zimní vodě. Opravdu jim není nutné přetápět, jak u nás bývalo a je zvykem. Ale netvrdím, že by jim v zimě stačilo 16 stupňů. 18 st by jim stačit mohlo, bez zdravotních následků. Staří lidé, před dosti lety jsem kohosi navštívil, dosti nemocný, skoro nechodil. Doma měl na teploměru 17 st. To měl trvale. Je rozdíl třeba netopit, v zimě přijít z práce domů a naplno pustit topení. Pak je třeba i 15 st., ale stoupá to nahoru, radiátor rozpálený. Sedět v 17st a být bez pohybu, to si představit neumím. Pochopitelně ten pán neměl kraťasy, ale teplé tepláky, možná pod nimi i spodky. Horní polovina těla, silný svetr, další vrstvy nevím. U těch důchodců za běžné situace to může být jinak. Dle bývalého doktora, dopoledne třeba spí(tak mi vysvětlil, proč tam chodí zásadně odpoledne, já tam byl po práci). Ale i kdyby vstali třeba v 9 j jak já o víkendu, tak můžou posnídat, jít na nákup, vrátí se domů, jít dělat oběd. Na sezení v pokoji, to jim stačí začít pořádně topit od odpoledne. Pokud jsou ti lidi nějak aktivní, je tu třeba procházka, nebo nejsou pořád doma, tak mohou někdy začít s topením klidně až v 5 h odpoledne. Třeba moje teta, dle sdělení vdovy po otci (poslední manželka), tak obcházela slevy, objížděla tržnice. Určitě nemusela celý den mít doma teplo. A to s sebou tahala všude dementního manžela. Což byl bývalý šéf, účtárny, ona byla účetní. On byl ing, ale po 60 byl prostě už dementní. Já bych nechtěl být doma zavřený 24 hodin, neschopenku jsem neměl fakt dlouhá leta, přes 10 let a nesnášel jsem nemoci nikam jít ven.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit