Lze vůbec ušetřit?
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Náhodný host píše:
U malých dětí je u nás zvykem přetápět. Přitom je spolehlivě vyzkoušené, že i velmi malé děti zvládnou i zimní plavání. Desetileté děti v zimě normálně plavou venku, děti v batolecím věku zvládnou krátký pobyt v zimní vodě. Opravdu jim není nutné přetápět, jak u nás bývalo a je zvykem. Ale netvrdím, že by jim v zimě stačilo 16 stupňů. 18 st by jim stačit mohlo, bez zdravotních následků. Staří lidé, před dosti lety jsem kohosi navštívil, dosti nemocný, skoro nechodil. Doma měl na teploměru 17 st. To měl trvale. Je rozdíl třeba netopit, v zimě přijít z práce domů a naplno pustit topení. Pak je třeba i 15 st., ale stoupá to nahoru, radiátor rozpálený. Sedět v 17st a být bez pohybu, to si představit neumím. Pochopitelně ten pán neměl kraťasy, ale teplé tepláky, možná pod nimi i spodky. Horní polovina těla, silný svetr, další vrstvy nevím. U těch důchodců za běžné situace to může být jinak. Dle bývalého doktora, dopoledne třeba spí(tak mi vysvětlil, proč tam chodí zásadně odpoledne, já tam byl po práci). Ale i kdyby vstali třeba v 9 j jak já o víkendu, tak můžou posnídat, jít na nákup, vrátí se domů, jít dělat oběd. Na sezení v pokoji, to jim stačí začít pořádně topit od odpoledne. Pokud jsou ti lidi nějak aktivní, je tu třeba procházka, nebo nejsou pořád doma, tak mohou někdy začít s topením klidně až v 5 h odpoledne. Třeba moje teta, dle sdělení vdovy po otci (poslední manželka), tak obcházela slevy, objížděla tržnice. Určitě nemusela celý den mít doma teplo. A to s sebou tahala všude dementního manžela. Což byl bývalý šéf, účtárny, ona byla účetní. On byl ing, ale po 60 byl prostě už dementní. Já bych nechtěl být doma zavřený 24 hodin, neschopenku jsem neměl fakt dlouhá leta, přes 10 let a nesnášel jsem nemoci nikam jít ven.
Ty vypravis jako stryc Pepin ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, @roba18
děkuji za označení a tip pro vylepšení eMimina, předám Váš podnět kolegyním a zkusíme něco vymyslet ![]()
Hezkou sobotu,
Viki ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
No my jsme se s manželem poznali na prahu třicítky a to už jsme měli oba vlastní splaceny byt. Já sice dva roky dřela jako blázen v zahranič, ale vlastně už bod těch třiceti jsme měli malý vedlejší příjem. Pak jsme jeden byt prodali, přidají ušetřené peníze a koupili si větší, abychom měli kde bydlet s rodinou. No pak jsme využili doby levných úroků, trochu zariskovali a koupili v rozmezí 2017 a 2020 ještě dva byty. V loni jsme jako už poslední investici koupili garážové stání za 400 000 a dnes totéž prodávají téměř za 750000…
Byli jsme ve správnou dobu na správném místě. Jsou to starosti, zadarmo to taky nemáme. Ale myslím si, že pokud lidé trochu plánují a koukají, či se děje kolem, tak se nemusí mít i s průměrným platem zrovna špatně. Teď bude pár let krize, dávám tomu dobrychn5 let, možná víc…a ti bude doba, kdy o výdajích budeme zase přemýšlet jinak než dřív
Jako rodina známe naše výdaje, měsíčně je zapisujeme, máme i nějaký dlouhodobější plán o financích, kam co posouváme vramci dalších investic, spoření, kde máme uloženou pohotovostní rezervu. Třeba máme nasetreno na dva roky splátek hypo, kdyby bylo úplně nejhůř… Často ty diskuze tady čtu a lidí nemají nějaký dlouhodobý plán, jak svého cíle dosáhnout…
No máte to dobré, ale žijete i nějak, dopřejte si něco, cestování apod., nebo jen šetříte zapisuje výdaje a plánujete na roky dopředu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lilith1 píše:
Tak nejak zije cela jizni amerika, asie, vsichni se maji hure nez my a nejsou o korinkach.
Třeba v Malajsii? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Wani píše:
Ano, Japonci nemaji doma topeni a spi i pri 5 stupnich s cepici na hlave. A ver mi, ze si uzivaji, kdyz jsoi v hotelu a je tam teplo. Vetsina Japoncu je v zime radsi mimo domov (ve vlaku nebo v kavarne), protoze tam se topi.Jo a jinak pouzivaji doma kotacu, aby jim bylo teplo, stravi pod nim v zime v podstate celou dobu, co jsou doma, takze si tu kosu doma fakr neuzivaji.
To jsem si musela vygooglit. To je ale civilizacni vynalez ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@cecetka píše:
To jsem si musela vygooglit. To je ale civilizacni vynalez
No ja radsi to topeni ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lilith1 píše:
Treba..
Tam je životní úroveň vysoká. Budeš se asi divit, ale dokonce vyšší než v ČR. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pitaya1 píše:
Právě proto, je hloupost něco takového zavádět a určovat, co je základní, zdravá potravina.
Není to hloupost. Už dnes máš spotřební koš, normy na jídlo ve školních jídelnách, tak je od čeho odpichnout. Když chtějí dotovat každou blbost, tak by na druhé straně měli i regulovat. A nebo tedy nechat úplně volný trh, bez jakýkoliv zásahu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Arianna007 píše:
Doma dělám různě i pomazánky a uvažuji, že začnu péct chleba a rohlíky. Ale to spíš proto, že se kvalita místní pekárny zhoršila natolik, že se to pečivo nedá druhý den jíst, ne kvůli penězům…Takhle šetřit se dá vždy. Taky je důležité se nepřejídat..dříve jsem třeba vařila zbytečně hodně, aby bylo na přidání a teď vůbec. Prostě každý máme jeden řízek třeba. Pak mi to doma jedlo jen řízky a brambory nikdo nechtěl, polívkou pohrdali a o salátu se ani nebavím. Takže jeden pěkný řízek a nazdar, přidej si polívky jestli máš „hlad“![]()
Tak s tím přejídáním co má spíš manžel, než já. Já jím třeba i jen 2× denně. Děti nešidím, ale občas i peču, nedaří se mi však dobrý kváskový chléb
Zkoušela jsem doma kvásek a teda bída, tak tápu, no? Možná bych vzala brigádu nárazově, abych odkládala z toho, uvidím. Škoda, že práce z domova, je jeden velký podvod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Josefuna píše:
Třeba v Malajsii?
@lilith1
V Malajsii nízká životní úroveň?
možná někde na venkově. Jinak je tam lépe než u nás. No samozřejmě, ale nemají podobný sociální systém dávek na všechno jako u nás. To my si vzít necháme, to raději budeme zadluzovat naše děti, budeme jezdit po rozbitých silnicích a v našich školách bude vrcholným technickým pokrokem interaktivní tabule
ale dávky budeme mít na vše.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Wani píše:
No ja radsi to topeni
Ja taky ![]()
https://youtu.be/wH3bTcoWeN0
Pred mnoha lety jsem sedela v opravdu studene kancelari. Tak jsem si primotop postavila pod stul, aby mi teplo neutikalo. Takze skoro jako kotacu, i kdyz jsem o nem az do dnes neslysela ![]()
A deku pres nohy si v kancelari davam casto. Na pristi sezonu to mozna doplnim jeste teplym poncem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Wani píše:
Vsak ja doma pretopeno nemam, Japonci proste netopi, nemaji topeni. Maji akorat klimatizaci, ktera se da pouzit i na teply vzduch. Jenze to zas tolik nepouzivaji, protoze to strasne zere. A taky jim diky vlhkosti a teplote veci hodne plesnivi a v podstate jim nikdy neuschne pradlo (susicky moc nemaji).
Ano, to souhlasím, ze zdrave neni, ale to uz je presne ten extrem, se kterym nema smysl srovnavat to, jestli budeme muset u nas topit o par stupnu méně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@heluska1992 píše:
Já dokáži ušetřit kolem 12.000,– měsíčně a věřím, že bych dokázala i víc. Ted asi začne období, kdy nad tím šetřením začnu uvažovat. Jak se psalo výše, omezím restaurace, a topit jen když jsem doma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@roba18 píše:
![]()
![]()
Koukas co?
Cele roky poslouchame, ze Cesi spatne topi prave proto, ze zcela vypinaji topeni misto temperovani, ze tim zvysuji spotrebu energii. A najednou je to spravne naopak ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit