Zvládneme to finančně?

Anonymní
3.8.22 14:51

Zvládneme to finančně?

Ahoj, potrebuju se asi jen vykecat. S pritelem čekáme naše první miminko. Oba se moc těšíme ale mě dnes přepadla taková depka, ze nevim, jestli to všechno finančně zvládneme. Momentálně chodím stále do práce, mam cca 22-25cisteho, pritel tak stejně. V prosinci nastoupim na mateřskou, kde bych mela mít cca 13-14 a rodicak si nastavim asi na 10k. Máme plus v tom, ze mame oba super rodiče, kteří pomůžou jsk finance tak hlidanim atd..Za nájem včetně energii a poplatků dame 15k, za jídlo, drogerií cca 8-10k plus nafta, zábava..Já mam momentálně na úctě cca 150k, pritel má taky něco bokem. Myslím, ze na tom nejsme finančně nejhůř ale i tak mam strašný strach, ze budeme muset žít,,od výplaty k vyplate,,. Až budu na rodicaku, budeme mít čistý měsíční příjem nějakých 34k, po odečtení všech výdajů co ted, nám zbyde cca 6000 na plenky, nějaký výlet a na dokládání..uvítám i nejake rady, jak ušetřit..hlavně tedy za jídlo, zda se mi, ze utratíme strasne moc a přitom jsme jen dva..Už se pomalu i snažím ted dělat nějakou,,zásobu,, vlhcenych ubrousku, plenek atd..at to pak není velky výdaj na jendou. Moc všem Dekuji za přečtení a případne postrehy, rady..poprosím anonym z důvodu osobních věci, financí..Dekuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6180
3.8.22 15:00

Za mě je to málo, bála bych se hlavně toho že porostou energie a budete v háji. Nicméně nějak to budete muset zvládnout - nakupovat v akci a z druhé ruky, moc si nevyskakovat a nebát se sáhnout do úspor. Taky není nutný být doma 3 roky, múžeš se vrátit do práce dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1711
3.8.22 15:07

Tak teď už to budete muset nějak zvládnout. Spoléhat se na rodiče mi přijde nedospělé. Jinak plenky a vlhčené ubrousky bych předem moc nekupovala, mimčo se z některých může osypat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1375
3.8.22 15:08
@Anonymní píše:
Ahoj, potrebuju se asi jen vykecat. S pritelem čekáme naše první miminko. Oba se moc těšíme ale mě dnes přepadla taková depka, ze nevim, jestli to všechno finančně zvládneme. Momentálně chodím stále do práce, mam cca 22-25cisteho, pritel tak stejně. V prosinci nastoupim na mateřskou, kde bych mela mít cca 13-14 a rodicak si nastavim asi na 10k. Máme plus v tom, ze mame oba super rodiče, kteří pomůžou jsk finance tak hlidanim atd..Za nájem včetně energii a poplatků dame 15k, za jídlo, drogerií cca 8-10k plus nafta, zábava..Já mam momentálně na úctě cca 150k, pritel má taky něco bokem. Myslím, ze na tom nejsme finančně nejhůř ale i tak mam strašný strach, ze budeme muset žít,,od výplaty k vyplate,,. Až budu na rodicaku, budeme mít čistý měsíční příjem nějakých 34k, po odečtení všech výdajů co ted, nám zbyde cca 6000 na plenky, nějaký výlet a na dokládání..uvítám i nejake rady, jak ušetřit..hlavně tedy za jídlo, zda se mi, ze utratíme strasne moc a přitom jsme jen dva..Už se pomalu i snažím ted dělat nějakou,,zásobu,, vlhcenych ubrousku, plenek atd..at to pak není velky výdaj na jendou. Moc všem Dekuji za přečtení a případne postrehy, rady..poprosím anonym z důvodu osobních věci, financí..Dekuji

Nejsou to jen pleny, ale i prikrmy, kosmetika, taky třeba budeš potřebovat UM…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56264
3.8.22 15:09
@Anonymní píše:

V jídle máš rezervu, pokud budeš muset, odpustíš si zábavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
3.8.22 15:11

@Umík tak příkrmy může vařit, kosmetika pro dítě mě stojí tak 200 za měsíc. UM by byla čára přes rozpočet, to jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
3.8.22 15:12

Ze 34k bych sotva vyžil sám. Ale samozřejmě máme úplně jinou strukturu výdajů. Osobně chápu tvoje pocity, ale jiná možnost než to zvládnout prostě není. :) Držím palce!
Zkus ušetřit kde se dá a případně si najít nějakej šolich k mateřský.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20922
3.8.22 15:14

A to nemáte žádný paušály apod., žádný pojištění, nafta do auta je tedy za 2tis měsíčně? Ať si v tom uděláme trochu jasno.

Jinak 6tis ti teda zbyde celkově na dítě, ne jen na plenky. Jako to se dá, ale nikde tam nevidím už moc rezervu na nějakou zábavu apod. Ale úspory máte, tak přinejhorším sahnete do nich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
3.8.22 15:15

Já myslím, že to zvládnete :) Jak ušetřit:
1. načíst info o kojení (např. Mamila.sk) a v případě obtíží zabojovat hned to nevzdat, UM je hodně drahé
2. Rozmýšlet si jídelníček (alespoň přibližně), jídlo do práce nosit z domova, pokud nemáte dotované stravování
3. potřeby pro miminko pořídit z druhé ruky - tady se dá ušetřit opravdu hodně a mnohdy jsou ty věci jako nové
4. domlouvat se s rodinou na praktických dárcích pro miminko - hraček pravděpodobně budete mít víc, než chcete:)

Výlety s malým miminkem mohou být finančně nenáročné, do restaurace se Vám třeba ani nebude chtít (aspoň pro mě je to s malými prťaty spíš za trest :D ). Jestli máte vyhlídku hlídání v rodině, tak bych toho využila, mimi bych na babičky zvykala od malička a třeba už v půl třičtvrtě roce budete moct pár hodin týdně pracovat. Já chodila od 8m na jedno dopoledne a bylo to super, ráda jsem vypadla mezi dospělé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
3.8.22 15:18

Všechno se da zvládnout. Nakupuj hodně od maminek oblečení, kosmetiku, na FB jsou různé skupiny a každý se snaží prodat moc hezké oblečení i za par korun. Snaž se kojit. Prikrmy uděláš za par korun, když budeš vařit doma a vždycky si to zamrazis. Kdo se bude ptát, co právě potřebujete, at přijdou s plenkama :) Hodně lidí si chvali dada plenky a nejsoi až tak nejdražší. Zvládnete to, určitě ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.8.22 15:20

Prosimtě klid…to je důležitý, žádný zbytečný stres. Je dobré řešit to včas, udělat si rozpočet, trochu už teď víc šetřit. Máte úplně normální příjem. Možná ti tady budou některé psát, jak mají příjem 50tisíc a jejich partneři 100tisíc, ale když se koukneš na inzeráty a tabulkové platy, tak máte úplně standart. A že s vaším příjmem by si dítě nepořídily…neposlouchej to, je to blbost. Na jídle můžeš ušetřit že nebudeš chodit do restaurací, vařit doma, ale nešetři tak, že bys kupovala nějaké špatné a nekvalitní jídlo. Dosta se dá ušetřit na naftě - zvážit jaké cesty jsou nezbytné a jestli není levnější třeba MHD, dojít pěšky, partner na kole, než všude autem. Nevím kolik dáte na tu zábavu jak píšeš, to lze určitě omezit, dost akcí je v létě zadarmo, letní kina jsou levnější než multikina…
Pokud máte podporu od rodičů, tak se domluvte, jestli vám pořídí třeba kočárek, postýlku…větší výdaje. Oblečení jde hodně sehnat přes bazárky nebo od kamarádek, stejně z toho děti rychle vyrostou. Plenky a vlhčené ubrousky moc dopředu nekupuj, nevíš jaké budeš mít miminko, co mu bude vyhovovat za značku - jestli se po něčem neosype. Vlhčené ubrousky také spousta maminek nepoužívá, je v tom hodně zbytečné chemie. Akce na dětské věci jsou stále, chce to pak sledovat. Přiji ti hlavně hodně zdraví, miminko ocení nejvíc tvoji lásku a pohodu.

• Citovat
  • Upravit
1375
3.8.22 15:23
@Lily Evans píše:
@Umík tak příkrmy může vařit, kosmetika pro dítě mě stojí tak 200 za měsíc. UM by byla čára přes rozpočet, to jo.

Samozřejmě může, ale třeba moje dítě od té doby, co v nich je maso odmítá domácí a sní jen kupované :nevim:. Tak to je takové, že to člověk moc předem nenaplanuje, jak to bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16274
3.8.22 15:30

Dávám radu, kterou tu píšu už asi po stopadesáté: ZKUSTE SI TO! Je začátek srpna, tak jakmile ti přijde výplata, tak si nech 10tis. (budoucí rodičák), ostatní peníze pošli bokem na účet, ke kterému nemáš kartu, a naučte se společně hospodařit s tím zbytkem.
Má to spoustu výhod:

• zjistíte ještě před narozením dítěte, kam vám mizí peníze a poznáte, na čem šetřit chcete a na čem ne, případně je ještě možnost změnit práci a v době narození dítěte už nebýt ve zkušebce (myslím otce)
  • otec dítěte se naučí posílat ti peníze (v případě oddělených účtů) a pak to pro něj není žádná změna
  • za dobu těhotenství a PPM (která je pořád o dost vyšší než RP) si takto bokem našetříte opravdu slušnou částku
  • když na tento systém najedete už v těhotenství, tak potom nepoznáte při přechodu na RP vůbec žádný sešup, nehrozí žádné spory nebo hádky, protože si všechno ohledně financování musíte vyjasnit ještě v době toho těhotenství, kdy jsou většinou ti dva fakt natěšení a šťastní, tak je to i vhodnější doba, než s miminem po půlroční spánkové deprivaci (my jsme přechod na RP zaznamenali jen v tom, že jsem musela navštívit úřad s žádostí, v životním stylu a nastavení rodiny nenastala žádná změna, kromě toho, že už jsem nepřeposílala na ten spořící účet žádné přebytky).
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14682
3.8.22 15:31
@Umík píše:
Samozřejmě může, ale třeba moje dítě od té doby, co v nich je maso odmítá domácí a sní jen kupované :nevim:. Tak to je takové, že to člověk moc předem nenaplanuje, jak to bude.

Tak když mu člověk ten kupovany neda, tak nebude vědět, ze to existuje a nebude to chtit :lol: mne spíše děti odmítaly skleničky. Já to nekupovala, ale dostala jsem, zkusila jsem jim to dat a nic :P asi ze mě cítily, ze bych to sama nejedla, přijde mi to jako strašná kejda a ekluje se mi i jen ochutnat, jestli je to dost teplý :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
3.8.22 15:31

Tímhle se teď vůbec netrapte, věnujte se jen příchodu toho miminka. Nějak bylo, nějak bude. Ale děti se rodili i když nebylo co jíst. Fakt se od těchto myšlenek odpoutejte, ať se mimčo narodí hlavně zdravé. Vaše pohoda je momentální prioritou!

@Anonymní píše:
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat