Má 12 let a je malá. Vyroste?

1444
30.4.17 22:04

Má 12 let a je malá. Vyroste?

Tak dcera má ve 12,5 letech cca 145 cm. Je nejmenší ze třídy. Zdá se mi, že tak do té druhé třídy byla takový průměr, pak ji postupně začali všichni předrůstat.
Já mám 172 cm a manžel 175.
Začínám být trochu nervózní, protože co vím, tak většina holek roste tak do 13-14 let, pak už ne. Podle nějakého grafu mi vyšlo, že bude mít jen max cca 160 cm. Já vím, že jsou horší věci, ale u nás v rodině nikdo pod těch 170 cm nemá, u manžela teda jsou ženské menší.
Máme ještě kluka a holku a oba jsou na svůj věk dost vysocí (kluk má v 9 letech 147 a dcera ve 4 letech 110). Kamarádka mě teď trochu postrašila, že u nich se tak projevila celiakie (všichni vysocí, dcera malá a moc nerostla).
Máte někdo zkušenost, že holka měřila málo a vyrostla až později do nějaké normální výšky? Díky za zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3327
30.4.17 22:09

U nás ne, ségra byla začátkem puberty prcek a prcek zůstala, má 165cm, celkově je drobnější. Zas si říkám, lepší když je prcek holka než kluk :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
345
30.4.17 22:10

Holky rostou do té doby než dostanou menstruaci, tak jestli ji nemá, tak ještě povyroste, pokud má, moc už to nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30332
30.4.17 22:10

Mám zkušenost se sebou, sama jsem byla malá a rostla jsem skoro do 18 let. Nyní 165cm. A co mám zkušenost ze školy, tak někdy i holky rostou skokově. Malé, malé a najednou vyrostou. Zatím bych se nebála a i s těmi 160 cm se dá v pohodě žít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30332
30.4.17 22:11
@Lucaluc1 píše:
Holky rostou do té doby než dostanou menstruaci, tak jestli ji nemá, tak ještě povyroste, pokud má, moc už to nebude.

Na tom něco bude. Cyklus mi začal až v 15 a něco a do té doby jsem furt rostla a pak jsem ještě taky o kousek povyrostla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
329
30.4.17 22:13

V rodině všichni vysocí nebo alespoň průměrní, já malá. Vždy všude nejmenší. Nezlob se, ale přijde mi, že řešíš kravinu. To, že je někdo malý vůbec nic neznamená.
Navíc je to holka, takže to u nich vypadá „lépe“ než u chlapa a navíc to později může dohnat podpatky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4159
30.4.17 22:15

Resila bych to.Mam 152cm, protoze jsem dostala menstruaci v 10 letech.Pak se zastavi rust a uz to nejde zvratit. Pokud MS jeste nema, vysetri ji na endokrinologii a zjisti, jak je na tom, mohou i MS o rok dva oddalit prave kvuli rustu, prip. rustovy hormon. Nikdy jsem komplex kvuli vzrustu nemela, ale ridicak mi dali fakt o fous.Jsem pripravena to pripadne u sve dcery resit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
30.4.17 22:16

Mam 160cm a desive mi na tom nepripada naprosto nic. Mam i mensi kamaradky cca 155cm a jsou to pekny holky. A nouzi o chlapy nemaji zdaleka. Spis naopak. Navic obleceni uz delaji i ve zkracenych verzich. Chapu obavu z pripadne nemoci, ale pokud jeste povyroste aspon 10cm, tak neni ceho se obavat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
30.4.17 22:19
@Aspera píše:
Mám zkušenost se sebou, sama jsem byla malá a rostla jsem skoro do 18 let. Nyní 165cm. A co mám zkušenost ze školy, tak někdy i holky rostou skokově. Malé, malé a najednou vyrostou. Zatím bych se nebála a i s těmi 160 cm se dá v pohodě žít.

Vy to interpretujete jak kdyby to bylo nakazlivy :mrgreen: :lol: vzdycky jsem to vnimala hodne pozitivne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
217
30.4.17 22:24

@hanyny já jsem ještě v 15 letech měla 148cm a potom jsem během půl roku vyrostla o 15 cm…neměla bych strach že nevyroste :) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
30.4.17 22:24

Moja dcéra má 11,5 a 136 cm (ja 165, manžel 180 cm). Celiakiu nemá, vyšetrenia v poriadku. Podobou je do manželovej rodiny a manželova sestra bola dlho najmenšia, potom v puberte prudko rástla - keď mala okolo 15 - 16 rokov. A tiež jej začali cykly až na strednej. Tak si myslím, že dcéra bude na tom podobne. Starší syn má 15, tiež bol stále najmenší v triede a teraz za posledný rok vyrástol o 10 cm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1444
30.4.17 22:26

Holky, díky za rady. Někdo píše, ať to neřeším, že je to k. avina a jiná zas píše z vlastní zkušenosti, ať to řeším.
Já právě vím, že holky rostou většinou do doby, než dostanou MS. Já jsem šla na střední když mi bylo 14 a kromě dvou už jsme všechny MS měly a už jsme nerostly, max tak 1-2 cm. Dvě spolužačky ji dostaly až v 16 a předrostly nás všechny.
Já se právě děsím, že to dostane třeba za půl roku (já jsem ji dostala ve 13) a bude měřit třeba jen těch 150 cm.
Vím, že jsou horší věci a že u holky to není až taková hrůza, spíš mě zajímalo, jestli má někdo zkušenost, že i tak malá holka může mít nakonec aspoň těch 165 cm.
Spousta z vás napíše, že ony taky měří málo, ale vzhledem k tomu, že děti předrůstají své rodiče a populace je čím dál vyšší, tak 155 cm bude za 20 let už podle mě opravdu vyjimečně malá výška.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
30.4.17 22:28

Ahoj, trošku se divím, že nebyla dcera pediatrem odeslána na endokrinologické vyšetření. Ale blíží se jí 13ti letá prohlídka, tak se u vás asi uvidí. Záleží na tom, jestli na jiných preventivních prohlídkách byla v růstovém grafu alespoň na 3. percentilu. Jestli tady někdo tvrdí, že je to naprosto v pohodě, tak asi neví nic o Turnerovu syndromu. Takže jestli se obáváte, tak se Vám vůbec nedivím, i když si na druhou stranu myslím, že by to mělo být v pořádku, nicméně zpomalený růst by se tak jako tak podceňovat neměl. Proto, jestli chcete mít jistotu, promluvte si s pediatrem a požádejte jej o žádanku na endokrinologické vyšetření, minimálně budete mít v duši klid, že je vše v pořádku a nemá ani žádný problém se štítnou žlázou. Mojí dceři je 13 let a má 145cm (z lednové kontroly). Ale ona je na růstovém hormonu, protože opravdu rostla velmi pomalu a minimálně. Růsťák pícháme od 7mi let. Nezoufejte, jen se prostě poraďte a věřím, že bude vše v pořádku. Jinak ještě - růst není omezen věkem, záleží jak je na tom dcera s kostním věkem, který se zjišťuje RTG zápěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1444
30.4.17 22:29

@jasietka Jo, díky. Já vím, že u kluků to tak bývá, že ti vyrostou později. U nás v rodině byli kluci vždycky malí a vyrostli až na střední, teď mají všichni přes 185 cm. U holek to tak ale bohužel většinou nebyvá. I když i vyjímky existují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
30.4.17 22:30
@Lucaluc1 píše:

Tak to rozhodně není pravda… nevím, kde jste to slyšela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí