Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jsem čím dál otrávenější z úrovně znalosti mateřského jazyka značné části uživatelek Emimina. Chápu, že nelze kontrolovat každý příspěvek v každé diskusi, ale obsahy deníčků by se snad mohly „vyčistit“ od těch nejpříšernějších hrubek.
Včerejší deníček je sice o velmi smutné skutečnosti a velké odvaze autorky, ale ta čeština… Pětkrát chyba ve shodě podmětu s přísudkem. Vždyť toto je učivo třetí třídy ZŠ! Už jsem si mockrát všimla, že upozornit někoho na chybu nemá cenu, „vzdělankyně“ se na mne okamžitě slétnou jak sršni.
Nebo se už neznalost českého jazyka stala normou a naprostý outsider je ten, kdo svoji mateřštinu ovládá? Je mi z toho smutno.
Nedávno jsem četla, že deníčky korekturou procházejí, ale těch, kde není aspoň jedna hrubka (a tím nemyslím používání čárek, tady už jsem rezignovala),je naprosté minimum. Kam se korektor poděl?!
Někdo může oponovat, že jde hlavně o obsah. Ale forma je snad taky důležitá, ne?
Když peču dort, nenaplácám přece všechno na jednu hromadu, ale držím se receptu, aby dortík nějak vypadal…
Shoda podmetu je ucivo, tusim, az pate tridy. Denicky pry snad driv opravovali, ted na to kaslou. Ted se hlavne soustredi na to, aby nam spravne vysvetlili, proc mimino vecne funguje tak mizerne.
Existuji fora pro jazykozpytce, grammar nazi, milovniky ceskeho jazyka, tam gramaticke chyby nenajdes. Tady nejsi ani na jednom z uvedenych for, takze nekoho opravovat je na urovni nevyzadane rady. Kdo ma potrebu je udilet ma problem stejne jako ten, kdo neovlada svuj rodny jazyk. Nema to co do cineni ani se srsni, ani s outsidery, udelovac nevyzadane rady je jen neskutecne otravny.
Ps ovladat svuj rodny jazyk ma byt norma.
Souhlasim s tebou. Nekdy se to ani neda cist. A nejlepsi je, kdyz napisou : omlouvam se za chyby, pisu z mobilu
Ja si v duchu vzdycky reknu, ze dotycna pani nebo slecna asi moc chytra nebude a nekomentuji to.
@Poison Eve píše:
Existuji fora pro jazykozpytce, grammar nazi, milovniky ceskeho jazyka, tam gramaticke chyby nenajdes. Tady nejsi ani na jednom z uvedenych for, takze nekoho opravovat je na urovni nevyzadane rady. Kdo ma potrebu je udilet ma problem stejne jako ten, kdo neovlada svuj rodny jazyk. Nema to co do cineni ani se srsni, ani s outsidery, udelovac nevyzadane rady je jen neskutecne otravny.Ps ovladat svuj rodny jazyk ma byt norma.
Nevyžádaná rada je tu každá druha, jako treba zrovna tato tvoje ![]()
(A ve finále i ta moje
)
@tetaagáta úroveň češtiny je tu opravdu příšerná, ale to také (dle mého) velmi souvisí s úrovní a vzděláním místních pisatelek…
@tetaagáta
Dávno se už nepozastavuju nad příspěvkem, kde je chyba „jen“ ve shodě podmětu z přísudkem. Jsou i takové příspěvky, kde není jediná čárka a tečka mezi větami a text přestává být srozumitelný.
Ale tady se až na výjimky s pochopením nesetkáš. Ti, kterým to ještě nepřestalo být jedno, jak se písemně vyjadřují, přispívají do Češtinářské špeky tady na Emiminu.
Na formě samozřejmě záleží. Ono stačí si po sobě text přečíst, než to odešlu.
Ja ty chyby prechazim a myslim si sve. Clovek muze ujet, ale kdyz je to odstavec plny chyb, tak…zvracejici smajlik
Ja zacla blbnout na materske a kolikrat se spletu, az me to pozdeji prasti do oci - a nemuze za to mobil ![]()
Me spis vytaci nepouzivani carek a tecek ve vete. Na to nemohu ani reagovat, protoze tomu vetsinou nerozumim
@tetaagáta nevím, jak teď (protože to tak nevypadá), ale dřív se chyby v deníčcích opravovaly, už jsem se na to kdysi ptala a odpověď od adminů byla, že pravopisné chyby se v deníčcích opravují…
@tetaagáta Založ si gramatické ghetto v uzavřené diskuzi a kdo udělá chybu, toho můžeš potrestat vyhozením, ale budeš tam asi sama
Nadřazuješ gramatiku nad živý jazyk. Gramatika pouze se snaží popsat živelné jevy v jazyce. Taky mně občas sejři ta hotentotština, ale tady nejsi ve vybrané intelektuální společnosti, tady jsi na ulici.
@Poison Eve píše:
Existuji fora pro jazykozpytce, grammar nazi, milovniky ceskeho jazyka, tam gramaticke chyby nenajdes. Tady nejsi ani na jednom z uvedenych for, takze nekoho opravovat je na urovni nevyzadane rady. Kdo ma potrebu je udilet ma problem stejne jako ten, kdo neovlada svuj rodny jazyk. Nema to co do cineni ani se srsni, ani s outsidery, udelovac nevyzadane rady je jen neskutecne otravny.Ps ovladat svuj rodny jazyk ma byt norma.
tak to je hodně, ale opravdu hodně lidí hluboko pod normou… je smutné, že v dnešní době se v takových případech prostě hodně sníží laťka… za chvíli asi lidstvo vyhyne, protože mu zakrní ta nejdůležitější část v jeho organismu - mozek…
@LindaPraha píše:
Ja ty chyby prechazim a myslim si sve. Clovek muze ujet, ale kdyz je to odstavec plny chyb, tak…zvracejici smajlikJa zacla blbnout na materske a kolikrat se spletu, az me to pozdeji prasti do oci - a nemuze za to mobil
Me spis vytaci nepouzivani carek a tecek ve vete. Na to nemohu ani reagovat, protoze tomu vetsinou nerozumim
Na konci Ti chybí tečka
Mobily už dneska umí u/opravovat pravopis, proč píšeš bez „hacku“?
@Marie432875 píše:
Nevyžádaná rada je tu každá druha, jako treba zrovna tato tvoje
(A ve finále i ta moje)@tetaagáta úroveň češtiny je tu opravdu příšerná, ale to také (dle mého) velmi souvisí s úrovní a vzděláním místních pisatelek…
Je to tím, jaká sorta lidí se tu koncentruje. Což dokazují i četná témata trollí, dotazy na úrovni uvažování žáků pomocné školy. Je to prostě početná skupina hloupých nevzdělaných lidí, kteří se projevují formou i obsahem projevu. Včetně toho, s čím vším jsou ochotni bez kapky soudnosti jít do anonymního prostředí. Včetně témat a deníčků o svých nejintimnějších lidských věcech.
@tetaagáta píše:
Jsem čím dál otrávenější z úrovně znalosti mateřského jazyka značné části uživatelek Emimina. Chápu, že nelze kontrolovat každý příspěvek v každé diskusi, ale obsahy deníčků by se snad mohly „vyčistit“ od těch nejpříšernějších hrubek.
Včerejší deníček je sice o velmi smutné skutečnosti a velké odvaze autorky, ale ta čeština… Pětkrát chyba ve shodě podmětu s přísudkem. Vždyť toto je učivo třetí třídy ZŠ! Už jsem si mockrát všimla, že upozornit někoho na chybu nemá cenu, „vzdělankyně“ se na mne okamžitě slétnou jak sršni.
Nebo se už neznalost českého jazyka stala normou a naprostý outsider je ten, kdo svoji mateřštinu ovládá? Je mi z toho smutno.
Nedávno jsem četla, že deníčky korekturou procházejí, ale těch, kde není aspoň jedna hrubka (a tím nemyslím používání čárek, tady už jsem rezignovala),je naprosté minimum. Kam se korektor poděl?!
Někdo může oponovat, že jde hlavně o obsah. Ale forma je snad taky důležitá, ne?
Když peču dort, nenaplácám přece všechno na jednu hromadu, ale držím se receptu, aby dortík nějak vypadal…
Vážně jsi to počítala? ![]()
Měla by ses nad to povznést… Je to holt dobou, vše se musí rychle a v podstatě bezmyšlenkovitě naťukat.
@xkoup21 píše:
Souhlasim s tebou. Nekdy se to ani neda cist. A nejlepsi je, kdyz napisou : omlouvam se za chyby, pisu z mobiluJa si v duchu vzdycky reknu, ze dotycna pani nebo slecna asi moc chytra nebude a nekomentuji to.
Já byla na PC na emiminu snad 2×, jinak stále na mobilu. Taková výmluva je vyloženě směšná. Já bych byla ráda, kdyby mě na mou hrubku někdo upozornil
Ale dávám si majzla, aby tam nebyla ![]()