Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Sebinah píše: Ďakujem baby, ste super, o teplote som skoro nič nevedela, a googliť nechcem, to si radšej nechám poradiť od skúsených mám. A prosím, nekameňujte ma za to, že som jej ten nurofen hneď dala.proste som sa zľakla a bála sa, že keď má teplotu, tak je to proste zle a nemsmiem to nechať len tak. Nechcela som jej tým nabúrať imunitu, keby som toto vedela tak hneď tak nestresujem. Takže, aby som si to zhrnula: ak bude mať teplotu pod 38,5 hoci aj dva dni, nemám jej dávať nič, keď tak len na noc?
Tchce klid, u prvního jsem byla podobná…
Ale ono je občas fakt lepší to „nechat koňovi“…
Chápu, že je to na budku, když prcek je na jednou úplné jinej, než normálně. Mladší dneska většinu dne taky prospal (čekala jsem to a abych pravdu řekla, ani jsem ho neměřila
), tak teď doufám, že zítra už bude v pohodě… ![]()
@BohunkaP píše:
Pokud nutně potřebuješ nakoupit, tak ji to samozřejmě nezabije, když ji necháš pouze sedět v kočárku. Ale jinak ven ne.Ohledně srážení teploty - z mého hlediska jsi postupovala špatně, ale na to má každý jiný názor. Já takovouto teplotu nesrážím - pouze blíží-li se ke 39 a to ještě jen na noc. Horečka má svou funkci a srážet ji tímhle způsobem, to maximálně tak nahlodá imunitní systém.
O tom, že bys jí dala další dávku víceméně preventivně, „pro jistotu“, prosím ani neuvažuj, to není nic než ubližování organismu.
Mě zase doktorka řekla, že malé ubližuju, když jí nedám jahůdkový syrůpek
Měla minulý víkend oba dny přes den 38 a večer 39 a já dávala jen homeopatika a octové ponožky. V pondělí byla čilá jak rybička, doktorka mi to nevěřila, že měla celý víkend horečky. ![]()
@kolozubka píše:
Mě zase doktorka řekla, že malé ubližuju, když jí nedám jahůdkový syrůpekMěla minulý víkend oba dny přes den 38 a večer 39 a já dávala jen homeopatika a octové ponožky. V pondělí byla čilá jak rybička, doktorka mi to nevěřila, že měla celý víkend horečky.
Tak jsi jí dala pomerančový?
![]()
Tohle je jediná neshoda, kterou mám s naší paní doktorkou… už jí o tom ani neříkám a vždycky odkývu „ano, budeme dávat Nurofen“… ona má pak radost, jak to pěkně zabralo
Ona je úžasná, já ji naprosto respektuji a nedám na ni dopustit - ale v tomto to holt člověk musí brát tak, že pro tuto starší generaci lékařů není argument „horečka léčí“. Oni se to učili jinak… a celá léta to praktikovali jinak, to až dnešní doba nás toto naučila. Navíc oni vědí, k jakým komplikacím může dojít, znají všemožné nežádoucí komplikace všeho možného. Nelze chtít po člověku, který vystudoval víceméně vědecký obor, aby jej opustil a nahlížel na to „nevědecky“. Kvůli tomuhle se na žádného doktora nezlobím. ![]()
@BohunkaP píše:
Tak jsi jí dala pomerančový?![]()
![]()
Tohle je jediná neshoda, kterou mám s naší paní doktorkou… už jí o tom ani neříkám a vždycky odkývu „ano, budeme dávat Nurofen“… ona má pak radost, jak to pěkně zabralo
![]()
Ona je úžasná, já ji naprosto respektuji a nedám na ni dopustit - ale v tomto to holt člověk musí brát tak, že pro tuto starší generaci lékařů není argument „horečka léčí“. Oni se to učili jinak… a celá léta to praktikovali jinak, to až dnešní doba nás toto naučila. Navíc oni vědí, k jakým komplikacím může dojít, znají všemožné nežádoucí komplikace všeho možného. Nelze chtít po člověku, který vystudoval víceméně vědecký obor, aby jej opustil a nahlížel na to „nevědecky“. Kvůli tomuhle se na žádného doktora nezlobím.
hele, já nevim, moje babička mi právě říkala, že je lepší nedávat léky, když to není fakt vysoká dlouhotrvající horečka…
(není teda doktorka, ale „jen“ zdravotní sestra ve výslužbě…
) Tohle bude asi o tom obecným přístupu…
Nebo se to v průběhu let mění ten přístup…
![]()
@BohunkaP píše:
Tak jsi jí dala pomerančový?![]()
![]()
![]()
Ona je úžasná, já ji naprosto respektuji a nedám na ni dopustit - ale v tomto to holt člověk musí brát tak, že pro tuto starší generaci lékařů není argument „horečka léčí“. Oni se to učili jinak… a celá léta to praktikovali jinak, to až dnešní doba nás toto naučila. Navíc oni vědí, k jakým komplikacím může dojít, znají všemožné nežádoucí komplikace všeho možného. Nelze chtít po člověku, který vystudoval víceméně vědecký obor, aby jej opustil a nahlížel na to „nevědecky“. Kvůli tomuhle se na žádného doktora nezlobím.
Tak to já se docela zlobím, protože v mnoha oborech to jde dopředu, tak nevím, proč zrovna doktoři by měli zamrznout na praktikách xx let starých. Jediný, co dr. z mého pohledu omlouvá je fakt, že malou nevidí. Já to totiž můžu doma posoudit podle celkového stavu. Když neblouzní, není nijak zesláblá a má jen horečku, tak na co tento obranný mechanismus tělu brát. Jednou takhle měla malá horečku 38, já nic nedala, nezdál se mi krk - to neumím vůbec posoudit, jestli je to na angínu, nebo ne, jeli jsme do Motola. Malá byla taková spavá, odpočívala. Tam nabrali CRP, frkli jí jahůdkový syrůpěk a do pár minut tam lítala po čekárně jak fretka
Místo toho, aby odpočívala, tak lítala. ![]()
Ahoj kočko, tak jak to vypadá s malou prďolou, je to lepší, byli jste u doktora? Podařilo se ti pak naměřit ještě jednou a přesněji teplotu? Já do 38 nesrážím vůbec, kdyžtak spíš chladím třeba vlhkým kapesníkem, ale ne studeným (čelíčko, hlavičku). Až když ta teplota fakt vyleze
tak dávám čípek nebo sirup - ty už máš velkou holčinu, tak spíš ten sirup co? Zabralo to? Aktuálně taky řeším, ale prcka mám 7měsíčního, tak hlídám jako ostříž
Hlavně dobře změřit teplotu, aby člověk nesrážel moc brzo…no a nebo taky moc pozdě ![]()
@BohunkaP Mam to s pani doktorkou uplne stejne, odkyvu cokoliv, ale drzim se sveho - doktorka mi taky tvrdi, ze je snad pomalu lepsi dat ten lek preventivne
Ale pak prece to telo nema sanci se s necim samo vyporadat, kdyz okamzite dostane nejakou „berlicku“
Ale jak uz jsem psala - chce to poslouchat intuici a chce to mit dobre podchycene mereni teploty, vsechno hlidat, aby clovek neudelal chybu. ![]()
A cim dobre merias teplotu? Dnes je toho tolko na vyber, ze sa v tom jeden nevyzna
a ja som ako na potvoru pred par dnami nechtiac rozbila svoj klasicky ortutak ![]()
@kapedu píše:
A cim dobre merias teplotu? Dnes je toho tolko na vyber, ze sa v tom jeden nevyznaa ja som ako na potvoru pred par dnami nechtiac rozbila svoj klasicky ortutak
Já mám teploměrů víc, jistota je jistota
No jinak je fakt, na trhu je jich mraky, taky jsou ruzne v akcich v obchodech takovy ty noname digitaly a tak, ale na to bacha. Radsi sahni po zname znacce, protoze ne vsechny jsou proste dobry. Ja mam ted Thermoval duo scan od Hartmanu, clovek se s tim musi naucit pracovat, je to infračerveny teploměr, tak se tam musí dodržet určité podmínky pro měření, holt ty nové technologie
neni to jako strčit do podpaždí rtutak a hotovo
Kdyz ale vis jak, tak je to pohoda, hlavne v noci, kdy clovek nemusi prdolky budit - pipnes a je to. Me to nadchlo v porodnici, kde to mely sestry, ty mely jeste nejakej vic profi, ale prave rikaly, ze Hartman dela dobre ty teplomery, tak jsem si nechala doporucit. ![]()
@JTinacz píše:
Já mám teploměrů víc, jistota je jistotaNo jinak je fakt, na trhu je jich mraky, taky jsou ruzne v akcich v obchodech takovy ty noname digitaly a tak, ale na to bacha. Radsi sahni po zname znacce, protoze ne vsechny jsou proste dobry. Ja mam ted Thermoval duo scan od Hartmanu, clovek se s tim musi naucit pracovat, je to infračerveny teploměr, tak se tam musí dodržet určité podmínky pro měření, holt ty nové technologie
neni to jako strčit do podpaždí rtutak a hotovo
Kdyz ale vis jak, tak je to pohoda, hlavne v noci, kdy clovek nemusi prdolky budit - pipnes a je to. Me to nadchlo v porodnici, kde to mely sestry, ty mely jeste nejakej vic profi, ale prave rikaly, ze Hartman dela dobre ty teplomery, tak jsem si nechala doporucit.
S Thermovalem nemám zrovna nejlepší zkušenosti. Měří si co chce a když je slabší baterka, tak to vůbec stojí za to. Skončila jsem u rtuťáku ![]()
@kolozubka
Ahoj Kolozubko
a jak dlouho máš Thermoval? Já musím teda říct, že jsem s ním na začátku taky trochu bojovala (protože já prostě nečtu návody
), ale když jsem s tím taky houby naměřila, tak jsem se začla pídit, kde je chyba (neb si prostě pamatuju, že ty sestřičky říkaly, že Hartmann je dobrej) a tak jsem zkoukla na youtube video (http://www.youtube.com/watch?…) a konečně si teda přečetla ten návod a teď už to dělám dobře
tak už to měří, zatím fakt spolehlivě ![]()
@kolozubka
Jo a baterka mi na Thermoval duo scan teda zatím drží
za jak dlouho ti klekla? A ještě - já měřim jen na čele, měříš nebo měřila si s nim někdy i uchu?
Niet nad stary dobry ortutak
lenze ten uz posiel.. ako je to s tym Thermovalom? Som si presla nejake info a vyzera celkom fajn, hlavne ze nie je do zadocku (to sme mali pri prvom dietati a bola to hroza, mala iba zbadala teplomer a uz spustila hystericky plac..) JTina ako dlho ho mas? Kolozubka, ako to myslis ze meral co chcel? ![]()
@JTinacz píše:
@kolozubka
Ahoj Kolozubkoa jak dlouho máš Thermoval? Já musím teda říct, že jsem s ním na začátku taky trochu bojovala (protože já prostě nečtu návody
![]()
![]()
), ale když jsem s tím taky houby naměřila, tak jsem se začla pídit, kde je chyba (neb si prostě pamatuju, že ty sestřičky říkaly, že Hartmann je dobrej) a tak jsem zkoukla na youtube video (http://www.youtube.com/watch?…) a konečně si teda přečetla ten návod a teď už to dělám dobře
tak už to měří, zatím fakt spolehlivě
Máme Thermoval Rapid Flex, mám ho víc jak čtyři roky a moc mu tedy nevěřím. Už jsem vytáhla ten rtuťák. Měřím v podpaží. Minule ukázal méně, než rtuťák.
@kolozubka aha, tak to je jiny Thermoval, koukam na web, to je klasickej digitalni tenhleten rapid flex, tak s tim tedy nemam zkusenost, resp. zkusenost s digitalnim mam, ale mam jinou znacku, je to jeden z me sbirky teplomeru
![]()
Ja mam Thermoval duo scan a to je infračerveny teplomer, tak to zas funguje na uplne jinych principech nez ten digitalni rapid flex. Teplotu to fakt změri za par vterin, na webu pisou, ze za 1 vterinu v uchu a 3 vteriny na cele, ja teda merim jen na cele, je to fakt bleskovka.
Kdyz si nejsem jista(resp. hlavne na zacatku pouzivani toho infra jsem si nebyla moc jista), tak jsem vytahla dalsi ze sve sbirky
a premerila jsem.