Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Máte někdo tohoto psa? Uvažuji o jeho pořízení. Bydlíme na vesnici, dvě malinké děti. Chtěla bych ho mít pořádně vycvičeného, časem s ní udělat testy na canisterapii. Myslím že povahově je super, i se mi moc líbí. Chci, aby byla zvyklá, že jí děti tahají, štípou, muchlují…Zdařil se vám tak nějak potlačit lovecký pud? Jde v pohodě chodit na výlety do lesa? Neutíká vám za stopou? u nás je zvěře plno, ve vesnici slepice atd. Štěká hodně toto plemeno? A co chlupy? Pouští hodně? Děkuji
Jsou to povahove super psici, neznam agresivni vyzlu. Jsou to takovi truhlici
mazlici. Pokud mu doprejete denne velke prochazky, tak muzu jen doporucit. Nedoporucuji ale do kotce. Jsou hodne spolecensti a chteji travit cas s panem
k detem super vyber,!
Na stopu zdrha 99procenzt loveckych psu. Mam dva ridgebycky a taky zdrhaji, do dvou minut se ale vraci, jsou tak nauceni. Vyzlu bych ale radeji mela na stopovacce pokud bych si nebyla sto pro jista, navic myslivci jsou svine. Chlupy ma stejne jako moji dva psy, chce to obcas procesat, hodne se zapichavaji do svetru atd, jsou dost videt jak jsou zrzave ale mne to neva. Stekaji kdyz nekdo prichazi nebo chodi za dverma. Jinak bezduvodne nestekaji.
Nemáme maďarského ohaře, ale gordon setra a lovecký pud jsme v ní nejspíš postupem času utloukli. Coby štěně nesměla jít na volno z vodítka, protože jak viděla zvěř zdrhla a měli jsme strach, z aut (přeci jen uteče daleko) a z myslivců, tak jsme pořídili výcvikový obojek. Ránu musela dostat jen párkrát, nyní ho nosí jen pro náš klid, kdyby se náhodou nějaká srnka objevila a ona zapomněla, že nesmí. Takže tohle bylo pro náš řešení a nyní chodí skoro všude na volno a vím že se mi v pohodě vrátí na zavolání, když je nutnost, mám v kapse ovladač.
Máme vizslu v rodině a není to pes, ale nejúžasnější člověk.
Zlatíčko, strašně chytrý, ochotný, milý, pro každou legraci i práci. A je nádherný.
Jestli si někdy budeme pořizovat rodinného psa, tak buď maďara, nebo catahoulu (leopardí pes). Retrívři jsou na můj vkus až moc vtíraví.
Ale i tak - vysvětlete dětem, že pejsek se neštípe. Ono každý má určitou trpělivost a dobrovolně se nechat týrat…
Na muchlování a k dětem ale rozhodně ano. ![]()
@Litta mam hodne znamich s leopardakama a jsou hodne divoci. Par psu i hodne dominantnich ![]()
Ale s charakteristikou vyzlicky souhlasim. Jsou super. ![]()
Vizslu mame uz 4 roky. Je to super pejsek, skvely spolecnik. Bylo velmi snadne ho vycvicit, rychle se uci, posloucha. Za vsi ho nechavam na volno, obcas se rozbehne za zajicem ale na zavolani pribehne. Neutekl nikdy. Steka jen kdyz slysi nekoho u baraku, jinak ne. Na deti je hodny a to mu starsi dcera (3r) dava hodne zabrat.
Nesnasi samotu, to trpi, takze kdyby jste ho nechavali dlouho samotneho doma, tak si radsi vemte jine plemeno.
Ty chlupy jsou sileny, z obleceni jednou poradne dostat pryc, fakt jak jehlicky.
@Janichka Já se právě všude dočetla, jak jsou povahově super. Určitě bych si před pořízením ještě pokecala přímo s majiteli, ale zatím mi tohle stačilo.
Hodně divocí myslíš víc než bígl? A dominance, tohle téma bych moc nepitvala, každopádně mně je sympatičtější pes - osobnost, než uťáplík, co mi visí na ústech. Asi že mám odmala bígla drzouna. ![]()
@Litta jo, vic nez bigl
mam dva ridgebacky a taky jsou to pani psi ale nemam problem je pustit do chumlu psu. Neperou se jen v krajnich pripadech. Ale luisian se neda vubec unavit. Feny mi prijdou aktivnejsi nez borderky. Madari jsou taky akcni ale ne tak. Stresne rada muchluju madari fenky. Jsou roztomile ![]()
Příspěvek upraven 29.09.13 v 18:25
Tak děkuju. Docela jste mě přesvědčili. V kotci určit nebude. Mám ne výcviku a vůbec ve věcech okolo psa jasno. Bude s náma vevnitř, bude to parťák a kamarád, ne nějaký uňafaný hajzlik na řetězu u boudy. To opravdu ne. Chci ho pořádně socializovat, brát do měst, aby neměl problém jezdit vlakem, tramvají, busem, projít obchďákem, ale i plavat v řece, běhat po louce a tak…Prostě vycvičeného kamaráda, on s námi bude všude. Máme hned za barákem velijou louku a všude lesy, bydlíme více-méně na samotě. To štípání od dětí je trošku nadsazené, nenechám aby jí někdo trápil, ale chci s ní udělat zk na canisterapii a zvyknout jí prostě na vše. Jo a chtěla bych určitě fenku. A s tou samotou. Necelé dva roky budu ještě na MD, ale pak budu muset do práce. jak to děláte vy, aby nebyl hafan sám doma? Stejně musí být ne? Když pracujete? Já bych tedy chtěla do budoucna takovou práci, kde by mohla být se mnou, ale kdo ví…
@Janichka Ou, aktivnější než borderky. Tak to si ani neumím představit. Dík za upozornění.
Buď pak vyhledám nějakou flegmatičtější linii, nebo se toho snu vzdám. Nebo se odstěhuji na širé pláně a pořídím koně, ovce a oboru daňků… ![]()
@Kulišanda Pěkná představa. Já byla v době pořízení našeho psa desetiletá, takže jsem výchovu dle mých požadavků nějak nedotáhla do konce, přestože jsem uměla nazpamět všechny dostupné kynologické knihy.
Ale dalšího psíka chci také vést takhle.
Máma je celý den doma a mám teď psisko u nich, takže naše je sama jen dopoledne 3 hodinky, kdy se chodí nakoupit. Když se jde pryč večer, tak bývá problém.
A teď už nějak nemáme čas a chuť ji učit nějak odznova na samotu, takže se ji snažíme brát všude s sebou.
Máme tři drátosrstý vyžliny. Což ti teda odpoví samo na dotaz ohledně péče- je trochu jiná, než u hladkosrstých. Musím je občas česat, resp kartáčovat a drátos. chlupy se jakoby zabodávají do všeho, špatně se odstraňují. Ale zase můžou být celoročně venku, i během mrazů, rádi spí namačkaní v jedný boudě, byť mají dvě, takže se vzájemně hřejou. Což ti zase odpoví na další dotaz ohledně povahy, ta je super. Jsou (nebo možná spíš byli, dvoum je už 10 a jsou přihluchlí přisleplí, tak je nechávám být) hodně učenliví- když jsme si brali nejmladšího, nekecám, během jednoho dne přiběh na zavolání, do týdne uměl sedni a do dvou týdnů lehni, malej štěnda to byl. Za zvěří by zdrhali, kdybych to dovolila
takže vychovat se dá všechno. Mladýmu je 5let, první asi tři roky jsem ho důsledně odvolávala, teď už nemusím ani hlesnout, většinou nevyběhne a když už, po pár metrech na to kašle. Mají hodně rádi pohyb, rádi jsou zaměstnaní (naučit na nošení míčků je super věc), mají rádi svojí rodinu. Nejsou přešlechtění. Cizí lidi u plotu vyštěkají, však jsou to psi, ale ruce neukusují
Sousedi třeba chodí k našemu plotu a mladej jim nosí míček a tak si tam přes plot házej. K dětem báječní, nechají si hrabat do plný misky a pitomci u toho vrtěj ocasem. Nechají se sedlat a holky se po nich válí. Načež se ty držky chlupatý otočej na záda, jako že Dělej mi ještě něco:) No, takže tak, jako jasně, že mají sklon ke zdrhání za zvěří, však jsou lovecký, ale jsou fakt dobře cvičitelní, takže při správný péči by neměl být problém.
A s kočkama vycházejí dobře (což asi nebude platit u všech, ale jak jsem psala, oni se naučí všechno), takže letos na jaře nám kočka porodila koťata- k nim do boudy a lehali tam všichni tři i s kočkou a koťatama ![]()
Tak jste mě asi ukecali, ještě musím ukecat manžu…Z těch chlupů mám trochu strach, ale to k psovi prostě patří. Zlaťák má dlouhý, fousek drsný, vyžla krátký a píchavý…S tim se nic neudělá no. Ale do postele ho brát nechci, takže tam snad chlupy nebudou… ![]()