Makrobiotika a zdraví

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
289
14.8.13 09:55

makrobiotika a zdraví

Před časem jsem četla knihu Radost ze zdravých dětí a od té doby stále musím přemýšlet o zásadách makrobiotiky. Sama jím normálně, nejsem vegetarián a dítěti vařím také běžná jídla. Ale podle makrobiotiky by se vůbec neměly jíst mléčné výrobky, pečivo, ovoce nejlépe tepelně upravené, jídlo neohřívat, ale připravovat v čase potřeby nebo uchovávat v termosce atd. Zajímalo by mě, jestli znáte někoho, kdo tohle všechno praktikuje a jestli je opravdu zdravější, šťastnější…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1980
14.8.13 10:04

U doktorky, která se svým manželem dietologem sepsala tuhle knihu jsem pracovala pět let, paní doktorka neuznává nic jiného než makro, na Vánoce peče mrkvové pečivo… její metodu praktikují opravdu jen,,šílenci,,. Bez urážky, nemyslím to zle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
14.8.13 10:08

@Avena
byla jsem před lety na humanitární akci s ADROU a byly tam i celé rodiny makrobiotiků a ano dá se říct, že byli šťastnějšía zdravější a hlavně neuvěřitelně výkonní fyzicky, to jsem čubrněla. problém nastává pokud je styl starvování předmětem rodinného sporu, jedna paní tam kvůli tomu byla s manželem na rozvod.

• Citovat
  • Upravit
3617
14.8.13 10:08

@Avena já tedy co jsem se dočetla na internetu ( brát tedy trochu s rezervou ;) ) tak prý pro úplně malé děti, myšleno do roka, není moc vhodná. Mléko není nic bez čeho by se člověk neobešel, a né každý ho dobře snáší.
Ale myslím že třeba i vegani, vegetariáni, frutariáni atd. pokud mají dobře sestavený jídelníček, přesně podle toho co jim sedí, nic tělu nechybí, z toho bych obavu neměla :nevim: Je to čistě na tobě, jakou cestu si vybereš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
14.8.13 10:09

@Avena Znám lidi různých výživových směrů a jejich „mixů“ a skoro každý je spokojený na tom svém.
Já mám z mléčných výrobků jen venku zmrzlinu a někdy doma máslo, pečivo nejím, ovoce tepelně zásadně neupravuji, připadá mi, že by přišlo o vitamíny. Jídlo neohříváme a neuchováváme - co se připraví, to se sní.
Makrobiotika mi moc sympatická není, na mě moc vařeného a nebarevného, nebo jak to říci. Základem je u mě zelenina a ovoce v syrovém stavu, oříšky, semínka, luštěniny, semtam rýže, těstoviny, kuskus, jako doplnění vajíčka, rybí, kuřecí, krůtí nebo králičí maso, ale obecně masa jím stále míň a míň, je to takový přirozený vývoj, kdy jasně pozoruji, že mi zhoršuje trávení a necítím se po něm tak dobře. :nevim:
Každý si musí najít to, co vyhovuje jemu, ne se škatulkovat do vitariánství nebo lakto-ovo-vegetariánství. Ale vidím jako obecný základ nakupovat základní suroviny a ne polotovary a hodně upravené výrobky s více než pěti položkami ve složení. Vynechat bílý cukr, bílou mouku a případně ty mléčné výrobky skutečně lidem většinou(!) prospívá. A podle studií se bez živočišných bílkovin a tuků dá předcházet i zbavit spousty nemocí, klidně i rakoviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K-Black
14.8.13 10:13

@Avena já na tyhle směry moc nejsem zavání mi to fanatismem :nevim: já znám jen jednu makrobio, a je to chcíplá ženská, šedá, hnusná :nevim:

• Citovat
  • Upravit
14637
14.8.13 10:14

@Avena Raw a změna kvality života: Change in quality of life and immune markers after a stay at a raw vegan institute: a pilot study.
Jak vegetariánství (a podobné) snižují riziko rakoviny: Vegetarian diets and the incidence of cancer in a low-risk population. - tohle je fajn rozkliknout, je hezky vidět, co je s čím spojené. Lakto-ovo měli nejméně nádorů GITu, pesco-vegetariáni dýchací a vylučovací soustavy a veganství se zdá ideální proti všem, ale hlavně proti těm specificky „ženským“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
14.8.13 10:15

Ale ono to spíš bude tím, že kdo maso jí nezřízeně, tak na tom bude vždycky hůř než ten, kdo ho nejí vůbec. Jíst ho umírněně (a jen to kvalitní, bez přidaných látek a jinak výrobou dále upravené, ideálně z nám známého chovu) se mi zdá ideální, ale kdo to zvládne vybalancovat? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rachel55
14.8.13 10:45

Neznam, nikoho, kdo by na tom byl super zdravy, vetsinou co jsem potkala, tak to byly bledi lide s kruhama pod ocima a takovy, ja tomu rikam, matozenky,
ja sama uznavam, takovy ten jizni styl stravovani, takze kvalitni bilkoviny, more zeleniny a neprehanet to se sacharidama a jist spis ty celozrne, na takove strave je mi nejlepe

• Citovat
  • Upravit
43028
14.8.13 10:49

Makrobiotickou stravu dopelej prezije, ale davat ji detem je podle me zlocin. Rozhodne to neni nijak zdrave stravovani, je to jeden z extremu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.8.13 10:51

Ahoj, zkusila jsem, dlouhodobě jsem nebyla spokojená, je to vhodné spíš krátkdodobě, myslím, pro úpravu konkrétního zdr. problému.
preferuji raw stravu, tam vidím výsledky, ale v praxi ji nedodržuji úplně, podle svých možností. dětem bych dávala normální jídlo, ale do toho hodně raw potravin.pro děti nejsou experimenty vhodné, už vůbec ne vegetariánství a makrob. připomínám, že jsem vystudovala nutriční terapii a lecos na sobě zkusila :-)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.8.13 10:52
  • Citovat
  • Upravit
289
14.8.13 13:03

@Shreya Já znám jednu holku, která podle jejich doporučení postupuje. Vaří 3× denně, vyrábí ovesné mléko, peče žitný chléb, vyrábí kvašenou zeleninu atd. Sama je hodně hubená a vaří tak i pro své dvouleté dítě. Řekla bych, že je to svým způsobem obět´, být stále u sporáku a vyvařovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
289
14.8.13 21:16

Zaráží mě také rozpor různých výživových směrů, co se týká některých potravin. Např. použití medu, brambor, rajčat, paprik (dle makrob. je celá čeleď lilkovitých zavrhována, přitom jinde se zase doporučuje pro obsah vitamínů) a takových příkladů je spousta. Neměla by být jen jedna správná varianta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rachel55
14.8.13 21:42

@Avena to by byla nuda

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat