Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy,
už mě nic nenapadá. Moje 8m holčička nechce žádné UM. Nejhorší je, že ani ze lžičky ani z láhve. Čajík pije s flaštičky, toho by vypila i litr, moje mlíko, tak to si jen cucne, aby neurazila. Zkoušela jsem Sunar a pak Nutrilon. Zkoušela jsem ji to smíchat s přesnídávkou, tak to si dala, ale tak malé množství, že to téměř nepostřehla, když jsem ještě přidala, už se začala vztekat a nejedla. Dávám sice jogurt a večer kaši, ale to je moc málo. Nemáte nějaký fígl?
Pravidelně si čtu jednu poradnu pediatra na webu a tam když maminky mají stejný problém, tak ten lékař radí jednoznačně vy:,–(it tu tekutinu, kterou dítě preferuje.
Nyní by neměla být ta horka, takže by to chtělo zkusit. Prostě dávat příkrmy, v nich se snažit protlačit co nejvíc tekutin (nastavit na řidší konzistenci i ovocné přesnídávky apod.). Ale k napití dávat jen to mlíčko. Vytrvale. Bude mít žízeň, bez pláče se to neobejde + asi to nebude hned první den, ale třeba i třetí.. Ale pak si vezme…
Zřejmě ten čajík je sladký a to mlíčko mu tak nechutná…
Je to jako s ovocem… když ty naše dětičky poznají banán, tak mnohdy začnou ohrnovat nos nad tím, co doposud baštily… jablíčko, hruška apod..
Takhle to radí i u mimi, které chtějí jen prso, ale maminky je chtějí už odstavit…
Otázka je, jakou značku. Nám se malá napoprvé zamilovala do doporučené Beby od Nestlé, tak u ní jsme doteď.
Ráno a večer pije po 250ml, odpoledne kaše či jogurt - 150-200ml.
V tomto věku by mimi mělo mít minimálně 500ml mléka či mléčných výrobků, ideálně 700ml, maximálně litr. Takže se pohybujeme kolem těch 600-700ml denně…
E. a Eliška 12m
Jejda, to, že ještě i kojíš, jsem nějak přehlédla.
Takže nedat čajík a spíš samozřejmě nabízet prso, chceš-li zůstat u kojení.
Jinak nabízet jen UM. Či množství čajíku opravdu brutálně snížit. Žíznit dlouho prý nebude a pak si zvykne..
Je to hrozné, vůbec ti tu situaci nezávidím, ale myslím, že by se mlíčko naučit pít měla.. Dávat jí denně půl litru mléčných výrobků ve formě jogurtu či kaše je docela těžké..
Držím palečky,
E.
Ahojky!
Já měla stejný problém,potřebovala jsem postupně odstavit,a malá nechtěla o UM ani slyšet,teda pravda ani o lahvi ![]()
A tak jsem ochutnala svoje a UM…a ten rozdíl mě hodně překvapil…v tom mém byly tak „dvě lžičky cukru“
No,a tak jsem jí mlíčko prostě přisladila,Glukopurem…a začala mi ho pít.A já matka nezdárná,mrška úskočná,jsem jí začala dávky cukru snižovat a po 14 dnech pila mlíčko jen tak a zůstalo jí to do dneška.
Bohužel jiné mléčné výrobky nesmí,jen speciální mlíčko (má alergii na KM),tak jsem ráda,že do ní kolem toho půlitru takhle dostanu…
Ahoj,
my jsme narazily na stejný problém, kdyžjsem podruhé otěhotněla. Bylo to brzy a Barunka byla zatím jen kojená. Hned po otěhotnění začala MM rezolutně odmítat (často se píše o změně chuti vlivem hormonů).
Pár dnů si jakž takž ucucla, ale hned začala plakat, až jednou se nechtěla k prsu ani přisát. Celý den. Jinou tekutinu nechtěla pozřít.
Dr. doporučoval Bebu, pak Nutrillon, pak Sunar. Nic. Pak přisladit Glukopurem. Nic. Samozřejmě všechno postupem času
, ne v jeden den. Nic ale nechtěla.
No a ten den, co odmítala úplně všechno, jsem jí v zoufalství nabídla naškrabanej banán. A ona ho jedla. Dokonce jí hodně chutna¨l. Měla jsem ale strach, že to je moc tuhé stravy najednou, tak jsem jí nabídla ještě na lžičku bílej jogurt a ten taky jedla.
Napůl rozradostnělá a napůl s výčitkama jsem jí nechala sníst od každého kousek. Barča byla nadšená..............
Ovšem jen tímto krmit nejde, takže jsem pak banánek rozmixovávala do Sunaru (ten nakonec byla právě s banánem ochotná vypít). Musela jsem to ještě přecedit, protože se zrníčka vždycky zachytly v savičce, ale pak Barča Sunar takto upravený pila ochotně.
Postupně jsem ubírala, měla tam většinou jen kousíček „na chuť“ mlíčka a časem banán vynechala úplně.
No a dneska jsme na Sunaru a spokojený. Obě.
Celá akce s banánem trvala asi měsíc - než se naučila pít samotný Sunar, ¨je to dost práce, ale stojí to za to.
To je můj tip.
Ještě k alergii na KM - slyšela jsem něco o sojových jogurtech a taky výrobcích z kozího mléka..........právě pro tyto děti
Tak hodně zdaru
Verča, Barča 10m a *Alča
Ahoj Janulas,
asi moc neporadím, spíš píšu, že v tom nejsi sama.
Peťulína jsem kojila něco málo přes rok. Pak jsem odstavila - bez problémů, s tím, že začneme pít umělé mlíčko. Ale kdepak. Teď je mu skoro 15 měsíců a umělé mlíčko mi doteď nepije. Dle dvou doktorů, které jsem navštívila, zatím Petříka nemám do ničeho nutit. Sní mi jeden jogurt a pribiňáčka. Tím to hasne. Už ani kaši nechce. A to jsem zkoušela přislazovat, dokonce jsem koupila kakao (vím, že to děti nesmí, ale říkala jsem si, že bych ubírala, ubírala).
Takže ti přeji, ať vás nechuť brzy přejde.
Alča a Peťulín 15 měs.
Tak vám děkuji za rady. Zkoušela jsem chuť svého MM a fakt je dost sladké, tak zkusím UM přisladit. Snad to pomůže.
Ahoj,
ráda bych se amazonky 01 zeptala, jak zjistila alergii na kravské mléko. Já od 6. měsíce začala dávat jogurt, ale dcerka blindila mi a taky měla průjem, zkusila jsem trošku tvarohu a zase a nakonec i po bobíkovi. Nevim, jestli na ní nebylo ještě brzo nebo zda se projevila právě ta alergie. Já pila naposledy mléko jako dítě a to byl Sunar, od té doby nic. Mléčné výrobky můžu, ale až teď v dospělosti. S mojí mámou to bylo stejné, taky žádné mlíko a navíc, ta nemůže mléčné výrobky doposud, snad kromě sýra. Předem díky za info, jak jsi poznala tu alergii.
VaKa
Kdy a kdo přesně zdiagnostikuje alergii na kravské mléko ti neřeknu.
Ale na jogurt je ještě brzy, tuším tak od 8. ukončeného měsíce + tvaroh, Bobíky apod. NEJDŘÍVE v roce, když budou později, ještě lépe. Jsou šíleně koncentrované - samá bílkovina, která děsně zatěžuje nyní ještě nevyzrálé ledviny!! Takže mimku tvarohem, pribináčkem apod. nyní jen uškodíme…
E.