Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj chtěla jsem se jenom zeptat jak je to s vařenými příkrmy mám na mysli třeba brambor s mrkvičkou,vaříte to dohromady nebo zvlášt?a když to pak mixujete přidáváte do toho něco(mléko normální,či MM)?Ptám se tak hloupě,ale když v těch brambůrkách nechám trochu vody tak je to takové bez chuti,ale zase bez té vody je to jako žvejkačka a zase nevím jestli na mléko není ještě brzy.Do ted jsme kupovali skleničky kupovaných příkrmů,ale zdá se mi to poměrně drahé tak bych to raději uvařila.Díky za odpovědi. ![]()
Eli a Elinka 8m a 14dní ![]()
Ahoj Elcinek.
Kedze Leri nehcel od zaciatku moc sklenicky, tak varim ![]()
Ja davam vzdy kombinaciu zemiak+nieco, napr mrkva, hrasok, fenikel, cuketa, tykev, chrest, kvetak, brokolicu, salat, repu, uhorku niekedy aj viac duhov. Potom to zlejem, trocha vody necham (pouzivam Tomu) a pomixujem to. Varim aj mixujem spolu. Dobre je pridat do toho troska rasce, likviduje nejake toxicke latky v zemiakoch. Na koniec davam asi lyzicku olivoveho oleja.
Vzdy toho urobim tak na 2 dni, jednu davku zje a 2 dam do cistej sklenicky a do chladnicky. Potom mu to na 2 den len zohrejem v kupeli.
Neviem ake mlieko si myslela, ale na varenie sa ma pouzivat kravske az od roka a na konzumaciu sa odporuca az od 3 rokov. Ja kojim, UM nemal este ziadne aj kase kupujem nemliecne. Ide o to, aby sa stretol s bielkovinou kravskeho mlieka co nejneskor kedze mame v rodine alergie. Ja mu do toho vzdy troska odstriekam vlastneho, prave aby zemiak nebol ako guma ![]()
Pouzivam na mixovanie tycovy mixer.
Da sa narobit jedlo aj do mraznicky, ale nemam s tym dobru skusenost, zemiaky boli desne.
Sklenicky mu davam obcas, davam uz aj maso, ale len tak 2× do tyzdna. Bohuzial v sklenickach je fakt vselico, nasla som tam sol (tie davam lebo inak uz moc nie je co), maslo, mlieko, cukor, paradajky od 6m, to iste tropicke ovocie, cokolada v kasi, no radsej davam len tych par, co mam odskusanych.
Maj sa pekne a nech Elinke chuti.
Mame deti podobne narodene, Valerik je 7.11. ![]()
Ahoj Eli,
já malému taky vařím. Všude se píše, jak jsou ty lahvičky úžasný (zelenina z kontrolovaného zemědělství, atd.), ale abych pravdu řekla, moc jim nevěřím. Když uvařím a pomixuji mrkev, nikdy nemá takovou barvu jako ta koupená ani vůni a chuť. A ta jejich nelze skoro vyprat. Podle mne do toho cpou nějaká barviva.
Vařit pro mimi není žádné umění. Naházíš do vody nějakou zeleninu, co máš po ruce a je vhodná pro mimi (např. viz. komentář výš) a povařím. Poměr záleží na tom, co mu bude chutnat víc. A to za chvíli vyzkoumáš. Jinak já vařím denně, neskladuji to. Vzhledem k tomu, že je to hotové za 10 min. tak mi to nepřijde důležité. Jo : mám takovou zá:,–(u, vařit to co nejkratší dobu, aby se neznehodnotili všechny vitamínky. Takže třeba vařím brambůrku, jakmile to zavře hodím tam nastrouhanou mrkev, lžíci pohanky, okamžitě odstavím, přikryju pokličkou a dám to na 20 min do peřin zabalené v utěrce. Brambora, mrkev i pohanka krásně dojdou, pak pomixuji tyčovým mixérem. Tak ať prckovi chutná.
Kačkač
Ahoj, když vařím ve vodě brambory se zeleninou a někdy přidám maso, tak na konci před šťoucháním přidávám vývar. Je to i na doporučení dr, protože tam zůstavají vitamíny. Někdy přidám místo vývaru Tomu naturu. Je to pro malou pak lépe v pusince stravitelné ![]()
Jinak se snažím spíše zeleninu dělat v páře pod pokličkou, zachovají se více vitamínů a mám pocit, že je to i rychleji měkčí ![]()
Protože malá už potřebuje kousat, tak to nemixuji, ale rozšťouchám to vidličkou nebo drátovanou metličkou.
Dobré chutnání Iri+Mery 11,5m
Ráda bych se v souvislosti s příkrmy zeptala na následující problém: začali jsme minulý týden s příkrmama. 3 dny jedla Alenka dobře. Teď však začíná příkrmy úplně bojkotoval. Máte s tím někdo zkušenost? Mám ji nechat, když nechce tak příkrm ten den vynechat nebo zkusit do ní aspoň něco dostat? Máme 6 měsíců. Díky za radu
Katka + Alenka
Katko, jestli bojkotuje, tak na týden vynech a pak zkus zase. Nabídnout, když nechce, nenutit. Ale nedávala bych mlíčko hned po odmítnutí… aby to nebylo jako - fajn, stačí dělat obličeje a hned je tu mlíčko… ![]()
Já nechávala tak 20min odstup, resp. malou ze sedačky vyndala a dala hrát.. a pak šla připravit lahvičku UM. Takže jsem doufala, že si odmítnutí příkrmu nespojí s tím, že za chvilku je mlíčko tu ![]()
Držím palce, ať brzy zase baštíte, vím, jak děsné to je.. Člověk si pak sedá se stresem k jídlu.. vaří a zas přemýšlí, že to bude vyhazovat… je to otrava, ale někdy to přejde a pak bude dobřže..
Taky jsem si zoufala a jakého mám nyní žravce ![]()
Krize jsme měly dvě.. se začátky příkrmů jako takovými + s přechodem z plně mixovaného na lehce ďubkaté či mačkané jídlo… Bylo to mnohokrát fakt o nervy..
E.
Díky. Zkusím to tak udělat. Je to fakt o nervy ale snad se z toho vyhrabem. Katka