Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, mám téměř dvouměsíční holčičku, a až do 6. týdne jsem ji v pohodě krmila a mlíka měla jak pro dvojčata. V porodnici jsme dokrmili jen první dva dny UM, pak už bylo kojení plně. Malá v pohodě přibírala a teď najednou - studna vyschla. Verča se chvíli přisaje a pije, ale pak mlíčko neteče nastane neutichající řev. Přestala přibírat a dětská lékařka doporučila ke kojení dokrmování. Strašně mě to štve, protože jsem chtěla plně kojit co nejdýl aby malá měla to nejlepší. Dokrmujeme už 14 dní a mlíka pořád je max. 30-40 ml na jedno kojení. Piju čajíčky pro kojící, hlídám si stravu a přísun živin ale mlíko pořád nepřibývá. Je nějaká šance, že se to ještě spraví? Neustálé vyvařování lahví, příprava UM, ohřívání je pěkná otrava, nebylo nad to vytáhnout prso a mít všechno pěkné hotové a mlíčko ohřáté ![]()
6. týden - růstový spurt, měřila ti ji, kromě vážení? Kolik počůrá plínek? Kolikrát za 24 hod kojíš? Chová se takhle i v noci? Kojíš při jednom kojení z jednoho prsu, nebo střídáš? Po jak dlouhé době od začátků problémů doporučila dr dokrm?
No nevim, vypadá to na růstový spurt. Mě takhle malá nepřibírala a řvala skoro 3týdny a pak se zas rozjela. UM si způsobíš, že se ti MM přestane tolik tvořit. Pokud malá počurá 6-8 plen denně, má MM dost a já bych určitě nepřikrmovala. Navíc se MM takhle ze dne na den neztratí. Za pár dní to přejde a zas to pofrčí. ![]()
Háta_x píše:
No nevim, vypadá to na růstový spurt. Mě takhle malá nepřibírala a řvala skoro 3týdny a pak se zas rozjela. UM si způsobíš, že se ti MM přestane tolik tvořit. Pokud malá počurá 6-8 plen denně, má MM dost a já bych určitě nepřikrmovala. Navíc se MM takhle ze dne na den neztratí. Za pár dní to přejde a zas to pofrčí.
Souhlasim,jsem na tom ted stejne,u nas to bude ted 3tydny a zatim jsem UM dala jednou na noc a misto toho odstrikala a drzime se.Je to o nervy,ale chce to vydrzet.A pokud to nepujde,tak se svet nezbori.
Měřila i vážila, právě že od posledního vážení před třemi týdny prý přibrala „jen“ 290g. Ovšem nepřišlo mi, že by malá nějak zhubla, spíš jsem si říkala, jaké pěkné faldíčky se jí začínají dělat na stehýnkách
máme tak 5 - 7 mokrých plínek a kojíme cca každý 4 hod. Verča od začátku dost spí a budit ji na kojení dřív než si sama řekne to se rovná třeba hodinu vztekání, křičení a odmítání jak prsa tak i třeba chování… Fakt to je jen dočasný? Jsem z toho úplně vyřízená a mám až výčitky svědomí… a jako „nezkušená“ matka prvního prcka mám pocit jakéhosi selhání
Bonie, jestli chceš, napiš mi do sz porodní míru a váhu a další průběžná vážení, měření. Kolik vyrostla za ty tři týdny, kdy nabrala 290 g?
Počůraných plínek je dost, kojení po 4 hod - mělo by být častější, určitě minimálně 10× denně.
Nemá ještě zbytky nov. žloutenky? Mohla bys zkusit homeo Lycopodium clavatum 9 CH.
Holky mají naprotou pravdu, že dokrm Um v tom nadělá neplechu. I podle sice nižšího přírůstku, ale ne nijak tragického bych dokrm primárně nedávala.
Pít čaje a dobře jíst nestačí, je potřeba prsa stimulovat, aby vyráběly víc. Vyčerpávající info najdeš na http://kojeni.net/databaze.php?… a http://kojeni.net/databaze.php?….
Boniee, já řeším to samé, malý má 4m a od třetího se ode mne odtrhává , byly to stresy, protože jsem chtěla kojit minimálně do 6 měsíce. Nezbývalo než přikromovat, mléka ubylo tím jak málo tahá a když jsem se stresovala bylo to ještě horší ,protože pak se zadní mléko nespouští.Přikrmuju dodnes, mám lahvičku od Medely,jmenuje se Calma,mimčo z toho saje stejně jako z prsu.To je zatím to jediné co nás aspoň trochu u kojení udržuje.Děti bývají línější sát,pak jedině odstříkat,a pořád stimulovat,stimulovat.Hlavně si nedělej výčitky z příkrmu,hlavně aspoň trochu kojit, kvůli imunity..Pokud se mléko tvoří , tak aspoň ať něco prďolka dostane!