Málo mléka - jak podpořit laktaci?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
48
12.2.11 21:44

Málo mléka

Zdravím všechny maminky.
Prosila bych o radu. Mám tříměsíčního chlapečka a od začátku bojuji s kojením. Tedy dobojovala jsem, jelikož si kvůli stálým příkrmům zvyknul na láhev. Mám elektrickou odsávačku Medelu a odsávám si mléko a dávám mu ho z lahve plus příkrmy z UM. Zatím mi poměr vycházel 3/4 MM a 1/4 UM většinou. Teď už chce pít více a blížím se tomu, že přibývá UM oproti množství MM. Chci se zeptata, jestli mám za tu dobu už ustálenou laktaci a MM už mi nepřibude nebo je ještě možné zabojovat a odsávat si více mléke, připadně, což bych byla nejšťastnější úplně odbourat UM? Odsávání mi nevadí, odsávám si jako bych kojila, takže s cca 4 hodinu časovým odstupem, jen v noci je odstup cca 6-7 hodin. CHlapeček prospívá dobře. Nesaje sice z prsu a nechci ho tím už zlobit, jen ať je spokojený a já ať mám více MM. Jde to ještě?? Budu vděčná za každou radu. Ještě doplňuji, že piji pořád laktační čaje, které střídám, meltu, dostatek tekutin a již máme režim, takže i odpočívám a podobně…jak tedy ještě zvednout laktaci? :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15674
12.2.11 21:54

Ahoj. Chápu správně, že odstříkáváš každé 4h a v noci po 6-7h? To mi přijde málo, pokud chceš zvýšit laktaci. Já měla kolem Maruščina 3.měsíce laktační krizi, odstříkávala jsem (ručně) i po půlhodině, budila jsem se i v noci (to teda ne tak často) a tvorbu mléka jsem si zvýšila tak, že se mi podařilo najednout odsát 180ml. Takže já bych radila častěji odstříkávat (a třeba schovat do lednice a krmit po těch 4h, když to miminku stačí), to je základ zvýšení laktace ;) . Držím pěstičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
12.2.11 21:57

No tak laktaci si můžeš zvýšit častějším odsáváním. Pak můžeš ještě zkusit koupit ricinus communis 5ch (jsou to homeopatika na podporu laktace, mně pomohly). Taky mám tříměsíčního klučíka, ale já ho kojím normálně, on zas neumí z láhve.
A docela tě obdivuju, že to takhle vydržíš odsávat, jako určitě je to fajn, že mu to mateřský mlíko takhle zprostředkuješ, pokud z nějakého důvodu nechtěl pít z prsu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
12.2.11 21:59

Takže laktace není ustálená? Tak tedy na to hupsnu a odsávačka se má nač těšit!! Doufám že dosáhnu takového výsledku jako ty!! Páni!!!180 ml? O tom se mi ani nesnilo!!! :potlesk: :potlesk: :potlesk:
Po jaké době se to zvýší? Mám totiž vyzkoušené, že jakmile se začnu na mlíko soustředit a odsávat častěji, klesne mi „produkce“ až na polovinu. místo 120 ml na jedno odsátí odsaju jen třeba 50-60!!! a toho se hróóózně bojím. :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
12.2.11 22:01

Jinak laktece se ti neustálí, v podstatě to funguje tak, že čím větší je poptávka, tím větší je nabídka. Množství mlíka se mění, vždyt´novorozenec pije třeba 30ml a tříměsíční dítě může kolem 150 až 180ml například. Půlroční pak přes 200ml. Občas dojde k laktační krizi, právě asi ve chvíli, kdy dítě začne mít větší potřebu, tak než na to tvoje tělo zareaguje, tak je přechodně míň mlíka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4823
12.2.11 22:02

Funguje to vetsinou tak, ze cim je vetsi poptavka, tim stoupa nabidka.
U kojeni se doporucuje pro zvyseni laktace casteji prikladat - u Tebe tedy casteji odsavat.
Pises, ze odsavas po 4 hodinach jako bys kojila. Spousta maminek Ti rekne, ze kojeni v tak dlouhych intervalech nikdy nezazila :-D Vetsina koji po 2-3 hodinach a v dobe spurtu i po hodine a to i v noci.
Pokud Ti odsavani nevadi, tak bych odsavala treba i kazde dve hodiny. Ikdyz treba nic moc neodsajes, jde o stimulaci, ktera pak vede ke zvysene tvorbe mlicka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alca a danik
12.2.11 22:04

U kojení platí pravidlo nabídka - je v závistosti na poptávce..jak píše hkac…laktace se ti zvýší jen, když budeš víc odstříkávat nebo přikládat malýho k prsu. Zkus mu dát přes klobouček, pokud se ti nechce chytit k prsu. někdy to pomůže. my s tím taky bojovali, hlavně kvůli mé škole, když mi ho naši hlídali a dávali po flašce, tak pak dělal sprasky a nechtěl se mi chytit…no a nebo pak dávat alternativně…což je samozřejmě u většího množství mlíka hodně nepohodlné…ale zabere to a začne se ti zas k prsu chytat dobře.
Ale jak říkám k navýšení množství mlíka jedině_ odsávat,odsávat,odsávat…třebas po hoďce :wink: …ze začátku neodsaješ třebas nic…ale po pár dnech se dostaví výsledek.
Pevné nervy :palec:

• Citovat
  • Upravit
15674

No já zezačátku odsávala pár kapek, sotva 20 za celý den. Ale už druhý den se to výrazně zlepšilo a pak ráno 180. Ale jak jsem psala, já odstříkávala fakt každou volnou chvilku, v noci jak jsem se vzbudila (mám slabé spaní, budím se dost často), tak jsem nelenila a šla odsávat. Malá se budila jen jednou za noc, to jsem ji samozřejmě nakojila, a pak z toho samého prsu odstříkávala až do dalšího kojení. Hned po kojení jsem odstříkávala z obou, jinak jen z toho, které při dalším kojení nebylo na řadě ;) . Stres je velký nepřítel kojení. A pomáhá i při kojení dívat se na miminko  :huban: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2639

Taky můj obdiv za odsávání mléka :palec: . My naštěstí jen kojime. Zvýšení laktace - vše co píšeš super, ale je třeba právě v noci častější odsávání…to zvýší laktaci…aspoň se to všude píše. :-) Jsi dobrá…děláš pro mimiska to nejlepší. Není nad mat.mlíčko :kytka: :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48

Homeopatika jsem zkoušela,a le výsledek šel asi mimo mě. Možná jsem špatně užívala…Začnu odsávat přez den po dvou hodinách a snad se výsledek dostaví. U první dcery jsem neměla mléko vůbec. Šla z porodnice s lahví :-( takže to moje odsávání považuji za ohromný úspěch a chtěla bych ho udržet co nejdýl a hlavně se snažit odbourat ten příkrm. Vím, že ten je největším ohrožením příbytku mléka, ale malý je hrozný jedlík, a jakmile nedostane svou dávku, proplakal by celou dobu do dalšího krmení…jak říkám, nechci ho nijak trápit, raději si odsaju. Vypije totéž, jen z jiného obalu :-P :-P :-P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
12.2.11 22:07

Nám říkali v porodnici, že pokud se kojí s intervalem delším než 4h a to dlouhodobě, MM se přestává tvořit. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
12.2.11 22:10

No u nás ten interval prodlužuje ten příkrm a teď práve při spurtu se zvyšuje příkrm, čemuž chci zamezit. Moc děkuju za rady a podporu. Budu odsávat co nejčastěji a snad se zadaří. Jen jsem naprogramovaná tak, že jakmile to začnu řešit, hlídat a myslet na množství mléka, začně rapidně mléka ubývat…:-( a tomu se poručit nedá.

Mám to chápat tak, že mohu přikládat malého k prsu aby sál přez klobouček, čímž mu jakoby budu simulovat láhev? Díky moc všem :potlesk: :potlesk: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
12.2.11 22:12

Můžu se jen zeptat, ale samozřejmě je to tvoje věc a evidentně děláš pro miminko maximum tím odsáváním, ale proč ho nekojíš normálně? Za žádnou cenu to nejde? Spíš se ptám, že mi to připadá takový pro tebe docela nepohodlný. Produkci mlíka zvýšíš samozřejmě i odsáváním,ale ono to miminko, když saje u toho prsu, tvářičkou se dotýká tvé kůže, ručičkou hladí, to má taky něco do sebe (tedy má to dobrý vliv právě na laktaci…) :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
12.2.11 22:18

Odsávám z toho důvodu, že příkrmu hodně přibylo a krmení každé dvě hodiny probíhalo následovně: malý pláče hladem, rychle ho zvážím, přikládám k prsu, chvíli saje, pak začne plakat, přikládám k druhému prsu, chvíli saje, pak začne plakat, zase rychle zvážím, malý pláče pořád víc, navážím pouze 10-20ml, honem dělám příkrm, malý pořád pláče. Dávám příkrm přez stříkačku, což trvá cca 20minut, aby se musel snažt co nejvíce sát, pak chovám na odříhnutí, ukládám a honem si jdu odsávat. Odsaju 50 ml, které malý nevypil. Tento celý proces trvá cca 1 hodinu, někdy déle, podle toho jak malý sál…s tou stříkačkou to s přibývajícím množstvím mléka už bylo neúnosné a malý si zvyknul na láhev. Bylo mi ho velmi líto, jak musel u každého krmení plakat a ten proces nás oba ubíjel. Teď když si odsávám, vím, že je pěkně v pohodě a já vidím kolik opravdu vypije. O tom, jaké je kojení pro maminku i miminko krásné opravdu vím, ale je pro mě také důležíté spokojené a klidné miminko.:andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
12.2.11 22:25
hanic píše:
Odsávám z toho důvodu, že příkrmu hodně přibylo a krmení každé dvě hodiny probíhalo následovně: malý pláče hladem, rychle ho zvážím, přikládám k prsu, chvíli saje, pak začne plakat, přikládám k druhému prsu, chvíli saje, pak začne plakat, zase rychle zvážím, malý pláče pořád víc, navážím pouze 10-20ml, honem dělám příkrm, malý pořád pláče. Dávám příkrm přez stříkačku, což trvá cca 20minut, aby se musel snažt co nejvíce sát, pak chovám na odříhnutí, ukládám a honem si jdu odsávat. Odsaju 50 ml, které malý nevypil. Tento celý proces trvá cca 1 hodinu, někdy déle, podle toho jak malý sál…s tou stříkačkou to s přibývajícím množstvím mléka už bylo neúnosné a malý si zvyknul na láhev. Bylo mi ho velmi líto, jak musel u každého krmení plakat a ten proces nás oba ubíjel. Teď když si odsávám, vím, že je pěkně v pohodě a já vidím kolik opravdu vypije. O tom, jaké je kojení pro maminku i miminko krásné opravdu vím, ale je pro mě také důležíté spokojené a klidné miminko.:andel:

Chápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna