Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
![]()
No to by naštavalo každýho…Jen toho mýho ne…ten by se v mlíku i utopil…hlavně když teče…Neměl nikdy dost. I teď. Vypije 200 ml a dokud nedostane při odbrknutí dudel, tak pláče jakože má hlad…vždycky mu říkám, že musí počkat až mu to steče do bříška…
![]()
hanic píše:![]()
![]()
![]()
No to by naštavalo každýho…Jen toho mýho ne…ten by se v mlíku i utopil…hlavně když teče…Neměl nikdy dost. I teď. Vypije 200 ml a dokud nedostane při odbrknutí dudel, tak pláče jakože má hlad…vždycky mu říkám, že musí počkat až mu to steče do bříška…![]()
No tak to je teda opravdu žravec. A kolik váží? Jestli se můžu zeptat. Nám byli 8. tři měsíce a má necelejch 6 a půl kila.
Tak u mně to teda neplatí, já sem asi výjimka potvrzující pravidlo
Mám nedonošenou holčičku, teď měla 8týdnů (korigovaně 1) a od druhého dne po císaři odsávám el. odsávačkou Medela swing. Když byla nemocnici odsaávala sem co tři, v noci co 4hodiny, těsně před jejím propuštěním jsem odsála kolem 650ml denně (bohužel jsem to všechno - já kráva - nosila do nemocnice a nedělala sem si doma zásoby
). Myslela sem si, že jakmile příjdeme domů, že tvorba mléka ještě stoupne a prdlajs
Teď mám tak tak těsně pro její denní spotřebu (teda asi 480 - 520ml), odsávám co dvě hodiny, v noci teda co 4, morduju se s tím odsáváním třičtvrtě hodiny a odsaju třeba 50ml
Ricinus comunnis sem používala, piju hodně tekutin, hodně mlíka, kojící čaje, Caro, dost spím, když to jde…Už nevim, už sem si teda koupila UM, protože mi příjde, že k tomu spějeme ![]()
Jo a jinak to s kojením máme taky tak, přes den si z prsu vytáhne tak max 20, ale většinou tak 10ml, takže pak rychle ohřívám mlíko, nakrmím, jenže se zas u toho prsu vysílila, takže jí to z té lahvičky trvá třeba půl hodiny, pak odgrcnout, pak většinou ještě čtvrt hoďky chovat než usne, pak se hodinu morduju s odsávačkou (výsledek 50ml, už se mi podařilo i 30), přelít, dát do lednice, vysterilizovat a v podstatě za půl hodiny znova ![]()
kaaaca-h píše:
Jo a jinak to s kojením máme taky tak, přes den si z prsu vytáhne tak max 20, ale většinou tak 10ml, takže pak rychle ohřívám mlíko, nakrmím, jenže se zas u toho prsu vysílila, takže jí to z té lahvičky trvá třeba půl hodiny, pak odgrcnout, pak většinou ještě čtvrt hoďky chovat než usne, pak se hodinu morduju s odsávačkou (výsledek 50ml, už se mi podařilo i 30), přelít, dát do lednice, vysterilizovat a v podstatě za půl hodiny znova
Já vás za tohle obdivuju. Osobně jsem zastáncem kojení, ale ne za každou cenu. Vždyt´snad ani nic jinýho neděláte, než kojíte, lítate s odsávačkou, ohříváte odstříkaný mlíko…
No opravdu nic jinýho nedělám, je to celkem vysilující no…Ještě když prostě výsledek žádnej
Achjo, no tak
sem si malovala, že budu pěkně kojit do půl roku plně a pak minimálně do roku s příkrmama…Haha…
Holky uz to tu psaly - laktace neni nikdy ustalena, mnozstvi mleka se prizpusobuje poptavce. Ne hned, trva to nekolik dni. Proto v obdobi, kdy maji mimca tzv. spurt - vic papaji, mamky zoufaji, protoze maji min mlicka, nez kolik mimi chce a koji temer porad a s pocitem, ze mimi je porad hladove a trva to treba tyden, nez se to upravi.
Podporit laktaci muzes - tradicne se doporucuji kojici caje, melta, polevky a hodne odpocinku. Ja bych rekla, ze i kontakt matka dite je dulezity, takze bych se i tam snazila mimi prikladat a cpat mu prso do pusy aspon na chvilku. I kdyz to je pro mamku narocne.
Ja jsem mela odsavacku Medela rucni - s tou se dalo simulovat dvoji faze piti miminka - takove to kratke nez se mliko poradne spusti a potom to, kdyz skutecne pije.
Pokud ti to ale proste nepujde, nezoufej, maminek, ktere nekoji je spousta. Nekdy to proste nejde.
kaaaca-h píše:
No opravdu nic jinýho nedělám, je to celkem vysilující no…Ještě když prostě výsledek žádnejAchjo, no tak
sem si malovala, že budu pěkně kojit do půl roku plně a pak minimálně do roku s příkrmama…Haha…
To je právě ono, že pak je člověk z toho akorát nasr.nej, že to nejde, místo toho, aby si to kojení užíval. Já mám 4 děcka a kojila jsem je všechny, jenže nějaké vážnější problémy nevznikly. Jo, laktační krize byly, ale vždycky tak maximálně jeden, dva dny. Ale děcka sály, žádný odsříkávání a následný krmení z láhve. Nevím, na to bych asi neměla trpělivost, proto to obdivuju.
No tak to je teda opravdu žravec. A kolik váží? Jestli se můžu zeptat. Nám byli 8. tři měsíce a má necelejch 6 a půl kila.
Teď bude mít 7 Kg. ![]()
kaaaca-h píše:
No opravdu nic jinýho nedělám, je to celkem vysilující no…Ještě když prostě výsledek žádnejAchjo, no tak
U nás to bylo taky tak…nejhorší je, že čím víc se tomu člověk věnuje jak fyzicky, tak duševně, tím míň toho mlíka je.A poručit se tomu nedá. Hodit se do pohody a nemyslet na to a dělat to jako normální věc a buď bude nebo nebude je dost těžké. Mě drží nad vodou to, že si říkám, že je to mé poslední mimi a už nikdy nebudu mít mléko a moci ho krmit a podobně…tak tím se vždycky zas na nějakou dobu nakopnu.Jsou to drahouškové a člověk se snaží o to nejlepší pro ně a někdy mu jde z toho hlava kolem…ale nenaděláme nic…
![]()
Jojo, navíc ač vím, že je to úplně iracionální, tak si připadám jako neschpná matka…nezvládám kojit, nezvládla sem ji ani donosit…No děs, sem blázen ![]()
kaaaca-h píše:
Jojo, navíc ač vím, že je to úplně iracionální, tak si připadám jako neschpná matka…nezvládám kojit, nezvládla sem ji ani donosit…No děs, sem blázen
Notak, nesmíš být na sebe tak tvrdá. Máš poklad že většího není…taky jsem ronila potoky slz a ještě teď když mi dochází mlíko, tak mi to dokáže zkazit náladu na celý víkend…na nic jiného nemyslím…ale snaž se to dát do pozadí. Důležité je, abys byla v pohodě. Miminko potřebuje pohodovou maminku, ze které srší štěstí a ne utrápenou strhanou osobu, co pořád vzdychá…
![]()
Tiez som odchadzala z porodnice s tym ze som prilis blba este aj na to, aby som vedela kojit. Nakoniec mi stacilo dva dni kojit po hodine. No plakali sme velka aj mala a teraz je mlieka sice len tak akurat, ale malicka pribera aj bez UM, a to sme skoro cele sestonedelie dokrmovali.
Nejdulezitejsi je prikladani nebo odsavani v noci, kdy se uvolnuje hormon zodpovednej za zvyseni laktace. Takze pokud chces dal davat MM, budes muset vstavat pres noc na odstrikavani. Z vlastni zkusenosti vim, ze kdyz jsem malou odstavila ve dvou letech na noc, tak jsem rychle prisla o mliko, ikdyz jsem ji pres den jeste davala cucnout.
Jo!
Taky musím dodat, že hodně mi pomáhá chodit bez podprsenky. Ne že by to bylo kdo ví jak vzhledné, ale na tvorbu mléka to má hodně velký vliv. Prsa mají volnost a tím pádem se do nich jakoby víc vejde…Ted ane že by mi přetýkala, ale když jsem podprsenku nosila, měla jsem mlíka míň. Dnes je to třetí den, co odsávám po dou hodinách, v noci po čtyřech a výsledek se doposavád nedostavil…
![]()