Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky, potřebuju poradit. Můj syn 8M už několik dní nechce vůbec pít z prsa, ze začátku to bylo jen ve dne, to kouká všude kolem a prsa si ani nevšimne, vůbec se nesnaží ani přisát. V noci pil krásně 2× za noc sál v kuse i 10 min. a všechno mlíčko vysál a byl spokojený. Dnes v noci se vzbudil v obvyklé časy, ale když jsem ho dala k prsu hned spustil strašný ječák a přestal až když jsem ho dala zase do postýlky. Vůbec se ani nepřiblížil, viděl prso a hned řev
. V postýlce pak taky prudil a nakonec usnul s dudlíkem… Z flašky si cucne tak 10ml a nechce. Bojím se, že bude mít málo tekutin, vápníku atd…
. Upozornuju, že ještě předtím (cca týdnem) pil ukázkově, nikdy s kojením problémy nebyly… Jo a já mám ted prsa jak balvan
. Co s tím…? ![]()
Pokud to trvá několik dní, myslím, že se jedná o přirozené odstavení, prso si už nevezme a budete muset přejít na UM.Některé děti se prostě sami od sebe tak brzy odstaví. Myslím, že si láhev vezme, kdyby ne, vyzkoušela bych dávat lžičkou nebo hrníček s pítkem.
Moje starší dítě taky z ničeho nic samo od sebe začalo odmítat prso v 8.měsících, ale trvalo to jen jeden den, zase se přisál. Mezitím jsem mu nic nedala, jen MM odstříkané na lžičce. Přisál se a kojila jsem velmi dlouho, kdy se sám odstavil. Mezitím neměl snahu o odstavení.
Kdyby opravdu nechtěl pít nic, poradila bych se s dr.
mi se takhle malá odstavila v pěti měsících, prostě jak viděla prso, tak řev
naštěstí jí nevadí lahvička a UM, takže jsme to vyřešili tím… ještě si zkus před kojením trochu odstříkat, ona se mi k „nalitýmu“ a trdýmu prsu moc přisát nechtěla…
Takhle se mi odstavil Matyášek…
ještě v 8 mi měsících sosal tak 3 krát za noc,přes den už ne,pak už je ráno a na 10ti měsících konec---viděl prso a řval…
Tak jsme dokojili.....
Ale vzal UM,tak v poho…
A ty si odstříkej do úlevy a pak mu zkus nabídnout
já mu v noci udělala UM co jsem našla vzorek a taky to nechtěl (vypije tak max 20ml)… on jinak příkrmy zbožnuje, papá krásně, skoro všechno co mu uvařím, otvírá sám pusinku a fakt ho to baví
. Jen to kojení prostě už nechce, ze začátku mě kousal a ted už jenom řve
. Vidí prso ani si necucne a řve… Lahvičku taky moc nechce, napije se 20ml odstříkaného a nechce… Co mu mám dát místo mlíčka, třeba jogurt???? Z hrníčku ještě pít neumí… Přijde mi, že prostě nechce nic cucat, jako sát ![]()
Jana206 píše:
Pokud to trvá několik dní, myslím, že se jedná o přirozené odstavení, prso si už nevezme a budete muset přejít na UM.Některé děti se prostě sami od sebe tak brzy odstaví. Myslím, že si láhev vezme, kdyby ne, vyzkoušela bych dávat lžičkou nebo hrníček s pítkem.Moje starší dítě taky z ničeho nic samo od sebe začalo odmítat prso v 8.měsících, ale trvalo to jen jeden den, zase se přisál. Mezitím jsem mu nic nedala, jen MM odstříkané na lžičce. Přisál se a kojila jsem velmi dlouho, kdy se sám odstavil. Mezitím neměl snahu o odstavení.
Kdyby opravdu nechtěl pít nic, poradila bych se s dr.
Trvá to už skoro týden, nechtěl přes den, ale v noci 2× sál krásně, ale tuhle noc hned jak uviděl prso, strašný ječák
, dokonce to probudilo i manžela, který usnul přes zed v obýváku ![]()
Je to bojkot. Mě se to prvně stalo v 7,5 měsících. Nakonec se po 4 nebo 5ti dnech k prsu vrátil. Pil jedině v noci, musela jsem vychytat moment, kdy není ještě plně probuzený, jinak odmétl i v noci. Také jsem měla strach o hydrataci - proto jsem víc ředila příkrmy vodou nabízela čaj 10× za hodinu i jen na cucnutí. Flašku s mlékem nikdy nevzal v bdělém stavu do pusy - krmila jsem odstříkaným mlékem ve spánku lahví s dudlíkem (nebudit, prostě jen dát savičku do pusy, oni to umé reflexivně). takto při dopo i odpo spánku a 2× v noci. Prý dočasně stačí 500ml mléka a vody za den. U nás se z toho nakonec vyklubal zub. Držím pěsti, vím, že je to na budku. ![]()
Mne se takhle mala odstavila taky akorat v 8 mesicich, uplne sama, proste bojkot, ani za tyden se nechytla
Presli jsme na UM - vyzkouseli asi 4 znacky a nakonec vzala na milost Nutrilon ![]()
Alpaka píše:
Je to bojkot. Mě se to prvně stalo v 7,5 měsících. Nakonec se po 4 nebo 5ti dnech k prsu vrátil. Pil jedině v noci, musela jsem vychytat moment, kdy není ještě plně probuzený, jinak odmétl i v noci. Také jsem měla strach o hydrataci - proto jsem víc ředila příkrmy vodou nabízela čaj 10× za hodinu i jen na cucnutí. Flašku s mlékem nikdy nevzal v bdělém stavu do pusy - krmila jsem odstříkaným mlékem ve spánku lahví s dudlíkem (nebudit, prostě jen dát savičku do pusy, oni to umé reflexivně). takto při dopo i odpo spánku a 2× v noci. Prý dočasně stačí 500ml mléka a vody za den. U nás se z toho nakonec vyklubal zub. Držím pěsti, vím, že je to na budku.
alpako, on sál v noci krásně, přesně ve 24 a ve 3h. Dnešní noc se ale vzbudil v obvyklé časy, skoro spal jen se vrtěl, dala jsem ho k prsu, hned se probral a začal strašně řvát… No na palici to je, hlavně jsem pak běžela mu udělat UM a to taky si jen cucnul a nechtěl… ředím příkrmy a ještě zkusím hrníček a dál budu zkoušet lahvičku… ale štve mě to, já i manžel jsme alergici, chtěla jsem kojit dlouho… a ted to vypadá, že konec… Jo zuby jsem koukala se už skoro prořezaly, myslím, že to stím zase tak nesouvisí… jen se bojím aby měl tekuiny a vápník a tak…
Aliik píše:
Mne se takhle mala odstavila taky akorat v 8 mesicich, uplne sama, proste bojkot, ani za tyden se nechytlaPresli jsme na UM - vyzkouseli asi 4 znacky a nakonec vzala na milost Nutrilon
alíku, taky se obávám, že jsme dokojili, on nemá ani trochu snahu o přisátí… samozřejmně to budu zkoušet, ale obávám se, že je konec… Já dala Bebu, měla jsem vzorek a nechtěl to… Zítra zkusím koupit něco jiného. Co když nebude chtít vůbec UM?
Bojkot, v tomto věku obvyklé. Mě se cca v tomto věku obě děti odstavily od denního kojení, nezmohla jsem nic, po několika dnech odmítání jsem začla dávat 2× denně UM 100 ml, víc ani nechtěli. V noci se kojili (a syn stále kojí) v pohodě a rádi, občas i ráno před vylezením z postele. Dcera pak ve 13 měs nechtěla vůbec, syn teda zatím pije, tak uvidíme, jak se to vyvine.
Jo a ještě byl problém vždycky po rýmě, kdy si pamatovali, že se s ucpaným nosem špatně pije, tak odmítali i v noci, ale to vždycky po pár dnech přešlo.
UM už Ondrovi nedávám, stejně to skoro nepije. Vodu z učícího hrníčku pije hezky (i když teda max. 200 ml denně), tak mu dávám řidší příkrmy, kaši… Dehydrovaně nevypadá.
Štve mě to, kojila bych klidě mnohem víc a dýl, ale holt děti mají vlastní názor ![]()
u nás to bylo totéž, v 8 měs jako když utne, zkoušela jsem dávat i odstříkané MM v láhvi a nechtěl, UM si vzal bez problémů, jen stačilo najít správnou láhev (vzal jedine savičky z DM - tvarované jako dudlík NUK). Asi mu přestalo chutnat MM ![]()
U nás toto nastalo kolem 10 m..Nejdřív ignorace přes den a lelkování, ale v noci se vždycky chytla ( asi jak to nevnímala)..Pak měla rýmu a nechtěla už ani v noci..Po rýmě, už nechtěla vůbec.
Pro mě to bylo přirozené odstavení..Některé děti si samy určí kdy - ztratí zájem a basta.
rýmu nemáme, to bych si všimla, mě to nedělalo starosti, když pil hezky v noci, ale ten dnešní noční ječák když viděl prso a necucnul si ani trošičku.. Budu zkoušet lahvičky a UM… Prostě je už asi velkej chlap na mámino prso
![]()
díky za rady… Co ted s nalitýma prsama, ptám se, odsávám, ale jsou pořád velký a nalitý… ![]()
neodsávej, pokud to nebudeš moct vydržet tak jen maličko aby se ti ulevilo, jinak studený obklady a existují i homeopatika a léky na zastavení lakatace. Pokud budeš odsávat tak se bude mlíčko tvořit dál