Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chci se zeptat maminek,které dávají miminku maltofer,jak to dělají.Přidávala sem ho do mléka,ale to není údajně dobře.
děkuji
Mně doktorka přímo řekla, že do mléka ne. Že do vody nebo čaje (ale už jsem slyšela, že ani do čaje ne
). Já nejdřív vařila fenyklový čaj pro miminka (vařila jsem si ho pro sebe a Marušce dávala pár kapek na lžičku a do toho Maltofer). Teď už to dělám tak, že když ráno a večer vařím vodu na čaj sobě, tak trošku odliju do skleničky a po kojení naberu na lžičku malinko vody a nakapu Maltofer - dávám 2×3 kapky. Mám odzkoušeno, že nejlíp ho Maruška snáší těsně po kojení, nejlíp během kojení. Ale nemám to srdce dvakrát denně malou odpojovat, dát kapky a pokračovat v kojení. Takže dávám těsně po kojení a mám vyhrazenou látkovou plínu, která už je od Maltoferu špinavá (jde to vyprat citronovou šťávou nebo když to uděláš hned, tak stačí obyč voda). Dávám až po odříhnutní. Když jsem dávala před kojením nebo v době mezi kojeními, tak měla Maruška horší průjem. Takhle kaká hodně často, ale ne moc.
taky jsem to přidávala do mléka a dokonce i v porodnici mu to přidávali do mléka ,tak to asi nebude tak špatně ,že by to bylo úplně vyloučené ho takto podávat .
ahojky já ho dávala nejdřív do nějakého kojeneckého čaje. ale časem mi to přišlo jako zbytečnost vařit kvůli lžice celý čaj, tak jsem ho začla malé kapat rovnou do pusinky před kojením. dávala jsem ho dost dlouho (tak 3-4 měsíce??), protože starší dítko bylo nedonošenec.
nám ho právě v porodnici taky přidávali do mléka,proto jsem v tom pokračovala i doma.Ale dětská doktorka mi dnes řekla, že to je hloupost,že to mléko způsobí nedostatečné vstřebávání ![]()
nejlepsi je kapatkem, malý prckové to ani neplivou, ty moji právě začínají… jinak do mléka můžeš, ale do malého množství, aby nic z kapek nezbylo, jinakk doufám, že se toho už zbavíme, ta zácpa po zelezu je strasna
no většinou se u železitých preparátů nedoporučuje užívat současně s mlékem a černým čajem, že jako horší vstřebatelnost, ale u Maltoferu je speciálně napsáno, že se může s kojeneckou výživou, tak to tak nějak beru, že i s mlíkem (mrkni do příbalového letáku) I když teď mě napadlo.. jestli oni kojeneckou výživou nemyslej ovocnou přesnídávku??
Já to pochopila jako mlíko, ale možná blbě…
Dávám před kojením, lžičkou, škleběj se strašně (ale zkusila jsem to ochutnat a úplně jim rozumím… mrkněte do složení… smetanové aróma
Blijou to, taky na to mám speciální plínu (v našem případě plíny, jedna nestačí, ani jednomu ne). Ale zatím se mi to teda normálně vypralo, i v blbý Lovele.
Dneska jsem dávala jednomu trochu lžiček nemléčné rýžové kaše (kvůli průjmu), tak jsem do toho to železo přimíchala, a dobrý, ani to nevyblil. S příkrmama to asi bude lepší, člověk to takhle do něčeho zamíchá a bude po problému. Navíc až se zavede maso, tak se myslím na železo vybodnu, v mase ho je dost.
no mě ten Maltofer chutnal
jinak kojenecká výživa bude pravděpodobně i to mléko ,na nedonošencích to dávali do mléka .Malej s tím teda nikdy neměl zažívací problémy -možná i právě proto ,já jsem teda nikdy železo na lačnej žaludek nesnesla a co teprve ty malé děti .
Tak já to možná blbě napsala… oni blijou s Maltoferem i bez Maltoferu, takže nemyslím, že by z toho měli nějaký zažívací potíže… jenom s tím Maltoferem je to blití viditelnější ![]()
Ahoj zeny, mam na vas dotaz: mala nekdy koncem listopadu nebo tak nejak zacala brat Maltofer jelikoz mela hranicicni hodnoty v krevnim obraze.Mudr ji teda pro jistotu na 2 mesice dala to zelezo. Jenze ho brala chvily a nekdy kolem 15.12 jsme na jeji radu sirup vynechali s tim, ze ho mam zacit davat od ledna.Mela po nem hroznou zacpu tak nam dala parafinov olej. No a me se jedna o to, zda ji ho teda mam zacit davat nebo si vyzadat novy krevni obraz? Pred tim mala z niceho nic zbledla a mela kruhy pod ocima ted nic podobneho nesleduju.No po ranu se mi zda trochu bleda. Mam strach, aby pak nemela nadbytek zeleza v krvi.Ten se pry pak uklada v organech a pacha neplechu. Co myslite? Mam ji ho zacit davat? Klidne mi reknete ze zbytecne plasim.
Když ti doktorka řekla, že máš začít dávat od ledna, tak dávej, ne? jestli ho dostávala jen chvíli, jak píšeš, tak se krevní obraz asi nic moc nezmění…
@luciekal dávala jsem přímo do mléka. Dávali nám to takto i na nedonošeneckém odd. a tak jsme pokračovali i doma. Syn ho užíval 3/4 roku a podle pravidelných odběrů se krevní obraz hezky zlepšoval.