Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Smothi Tak to ráda slyším já právě dávám do mlíka a četla jsem že někdo ne že se to nemá. Měl špatný kervní obraz nebo zásobní železo?
@luciekal do mléka by se dávat neměl. Z JIRP, kde byl syn po narození jsme odcházeli s tím, že dostával aktiferin (obdoba Maltoferu) na lžičce nebo natažený v injekční stříkačce, doma jsem dávala na maličké lžičce a úplně v pohodě to zval, dávali jsme do 20měsíců, po 14m jsme přešli z kapiček na sirup a také v pohodě
@luciekal syn měl nízké hodnoty hemoglobinu, železa (FE i feritu) a nízký počet červených krvinek (dostal i transfuzi). Neříkám, že vstřebávání spolu s mlékem je nejideálnější, ale i tak se ho vstřebávalo dostatečně na to, aby se vše dalo do pořádku. Řešili jsme to takto již v nemocnici, protože když dostal maltofer ze stříkačky okamžitě začal blinkat, takže jsme to takto začali dělat právě po poradě s lékaři. Naše dětská lékařka se k tomu nevyjadřovala vůbec, byly jsme ve sledování ve fakultce v ambulanci pro nedonošeňátka a medikaci včetně dávkování a nechávala na nich.