Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
my měli taky 2+1 a rodiče to vyřešili tak, že do obýváku dali rozkládací gauč a na něm spali (ono se z toho dalo udělat super letiště:)) - a ložnice sloužila jako děcák.
Myslím, že teď je to celkem jedno, jak to uspořádáte, malý dítě ještě takový nároky nemá. Spíš bych přemýšlela, co bude za pár let, až půjde do školy, až si přivede známost, … a tak ![]()
Baghira
no, ja doufam,ze az pribude druhe mimi, tak se prestehujem do vetsiho, takze zatim znamost mych deti v nasem malem byte neresim
)))))…ja vim, maly je jeste hodne maly, ale stejne mi ho je lito, ze nema nejaky ten svuj koutecek. kdyby byli aspon ty pokoje vetsi, ale v loznici se uz ted nemuzeme hnout a to tam mame jenom manzelskou postel, skrin a postylku. a obyvak se mi zda priliz „na rane“ ten moc jako detsky utulny pelilsek nevypada. ale zase mam o malem prehled. kdo vi co by zavreny v pokojicku treba delal, ze? …hihi
))
My taky měli byt 43 m a v něm dvojčátka. Do 1,5 roku se to dalo zvládnout - i když jedna postýlka v ložnici (pokoj úzká nudle), druhá v obýváku. Jinak to nešlo. Hračky v obýváku něco v ložnici. Když měli 1,5r přestěhovali jsme se do 3+1 kde mají svůj pokojíček - ale stejně hračky roztahají všude.
Ahoj
Tak my sice máme 3+1. ale asi 68m2. Takže hrozně malinkatý byt. Áňa má pokojíček strašně malinký. Vejde se jí tam postel, skříň a hračky. Dokonce tam mám i přebalovací pult. Hračky má v takových lákových, proutěných koších a v bednách od pampersek. Na to že má malinkatý pokoj, tak docela dobrý. Horší to bude, až půjde Silva do pokoje. Zatím to stačí, ale až budou holky větší, tak se budou tísnit v malém prostoru. To už snad bude ten barák. ![]()
luco,
nestraš. My teď bydlíme v 2+kk, asi 42m2 a hodláme kupovat 3+1, asi 75m2. Jak jsme tam byli na prohlídce, tak mně to právě přišlo strašně veliké, měla jsem pocit, že se vznáším!
Otázku pubertálních potomků (snad) jsme teoreticky vyřešili právě tím naším odsunutím do obýváku a přenecháním ložnice.. Ale nevím, budem o 15 let starší..
Je tedy pravda, že se svým mužem obývám už 2. byt a „obývák“ jsme zatím nikdy neměli. My totiž nemáme televizi, tak nemáme ani pohovku. ![]()
Návštěvy sedí v kuchyni, za sebou mají sušák na prádlo, před sebou postýlku, vedle sebe pracovnu mého muže… Jinak to tu nejde.
Vážně si myslíte, že 3+1 70-75m2 je málo?
Nanka
Nanko , klasická velikost pro 3+1 (pokud člověk nebydlí ve staré zástavbě).
Máme 2+1 a manžel to považuje za definitivu
. Z menšího pokoje - ložnice jsme udělali pokojíček, do budoucna bude nutná poschoďová postel, aby se sem vešla skříň, komoda, knihovnička a větší psací stůl. Větší pokoj je obývákoložnice. Manžel dělá na směny, potřebuje se vyspat, já mám skoliózu, takže naše normální letiště považujeme za luxus. Podařilo se nám tady vecpat jednu skříň, police na oddělení prostoru, pohovku, stolek, televizi a počítač (židli nemáme, sedím na pohovce), knihovnu jsme přesunuli na maxipolice nad postel. Naštěstí má tento pokoj nadstandartní rozměry (na úkor pidikuchyně) cca 20m2.
2+1 nepovažuju za takovou katastrofu. Do našeho starého bytu (studeného, plesnivého) se stěhovali manželé s 2 dětmi z 1+1 - 34m2, brali to jako svou spásu.
Alespoň neskladuju zbytečnosti.
Beruška ![]()
My máme 2+kk, zatím jsme teda všichni v tom velkém pokoji a manža má v tom menším pokoji pracovnu kterou potřebuje! Bohužel na větší byt nemáme, takže v budoucnu to vypadá, že manža s pracovnou půjde mimo domov a my máme rozkládací gauč v obýváku a ten malý pokojík bude jen Davídka! No moc z toho nadšená nejsem , jsme tu jak sardinky, ale nic s tím nenaděláme ![]()
Taky jsme jeste porad ve 2+1 - a pokojicek jsme Adletce vyresili prostorem pod posteli… Vypada to dobre a je to vlastne vyuzity protor, ktery by byl jinak ztraceny…
http://rodina.cz/…190231_1.jpg /> Ale uz se moc tesim do vetsiho…
L.
Ahojky,
ma máme 2+1 46m a pokojík zatím Viki nemá - lépe řečeno má koutek pod oknem - stačí jí to hračky má v závěsném dílu z Ikea a zbytek ve dvou policích a nákupním košíku. Stejně si hraje všude. Čase až bude potřeba velké postele plánujeme udělat postel do patra - nebude to sice úplně patro (máme klasické stropy) a tak se pod postelí bude dát jen tak tak chodit, ale na hraní jí to stačit bude dlouho. ![]()
To jen tak pro inspiraci.
Ahoj
Ahojky,
téma přímo pro mě
Byt máme 2+kk a rozměrově 39m2, větší nám v blízké budoucnosti /finanční důvody/ rozhodně nehrozí a příští týden očekáváme narození druhého potomka, prvnímu jsou čerstvě 3 roky. Byt jsme kupovali 2 měsíce před prvním porodem, tak bylo od počátku rozhodnuto, že 1 pokoj pro nás, druhý pro dítě /že se za 2 roky zblázníme a rozhodneme se do těchto pidi prostorů ještě pro druhé dítě mě tenkrát nenapadlo/.Takže jsme do v obýváko-ložnice zakoupili rozkládací gauč s dobrou matrací vhodnou ke každodennímu spaní a druhou místnost zařídili jako dětský pokoj a bylo vyřešeno. Naštěstí nejsme ani jeden nároční na klid na spaní, takže není větší problém ![]()
Bazalka
Já bych zatím nechala klidně hračky i s krabicema v obyváku (stejně tam za tebou poleze a skoro do tří let si nebude hrát sama v pokojíčku). Až budeš vidět, že by unesla i trochu soukromí a budete chtít spát sami tak se přestěhujete se spaním do obýváku a ložnici může te nechat jako děcák. My sice máme barák, ale z důvodu totální rekonstrukce za provozu jsme taky s malou jako mimi obývali dokonce 2+kk. Když byla menší, hodila se nám společná ložnice a dětský koutek v obýváku (a kuchyni dohromady)
, kolem dvou let jsme se se spaním (jen rodiče)přestěhovali do obýváku a v bývalé ložnici vznikl dětský pokoj s palandou.
Když se narodil kluk přibyla do obyváku (dohromady s kuchyní a rozkládacím gaučem pro nás) ještě postýlka s kojencem (byl dost problém přejít od sporáku k počítači a nešlapat při tom na židle stůl nebo gauč
. Po pár týdnech se mimi i s postýlkou přestěhovalo do děcáku a v obyváku se zas dalo normálně žít
, časem jsme se s manžou přestěhovali se spaním do takové už zrekonstruované miniložničky (nudle akorát na manželskou postel, normální lidi by tam měli spíš špajz
) a v obýváku je teď neskutečnej prostor (aspoň nám se to tak zdá). No a dcera si stejně většinou tahá krámy za mnou do obyváku, u sebe je jen když má návštěvu, to si pak zalezou a hrají si v soukromí mimo dohled rodičů
. Návštěvy normálně přežily všechny fáze našeho bydlení a nikoho z toho netrefil šlak ani na nás nezanevřel. Tak se vykašli na ohledy na to co si kdo pomyslí a udělejte si to vždy tak jek to aktuálně vyhovuje potřebám rodiny (cit ti napoví)
.
Bludička
Ahoj Siloenko,
taky máme 2+1 a vnšm dvě děti.
Mladší spí se mnou zatím v obyváku a starší v pokojíčku s manželem.
S původní ložnice jsme udělali pokojíček a v obyváku máme rozkladací pohovku na které spíme.
Vojtík mi stejně hračky roztahuje i po obyváku,ale když přijde návštěva tak je lehko shrnu do krabice.
A když je moc zle,tak se sedne v kuchyni ![]()
Dana
Prcek už v noci spí??
Ahojky,
tak my máme taky 2+1 asi 56m ctv. malej zatím spí s námi v ložnici a obyvák má na hraní, hračky má v krabicích v rohu pod oknem v obyváku. Návštěvy stejně vždy sedí v kuchyni a holt si prostě musí uvědomit, že když máme dítě tak budou i hračky všude. Časem chceme taky větší, ale zatím to stačí. Kdyby to nešlo, bude ložnic jako děcák a my budeme spát na sedačce v obyváku ![]()
No nevím holky, já si myslím, že když prostě není zbytí tak se dá žít i v malém bytě. Vím o čem mluvím, vyrostli jsme s bráchou v 1+1 o rozměru 50m2. Žili jsme tam 4 dospělí. Můj brácha je o 6 let starší, takže to sice bylo občas zajímavý, nicméně jsme se naučili spolupracovat a nevadit si. Měli jsme vlastně jen chodbu a 2 místnosti. V jedné byl obývák s rozkládací sedačkou, kde spali naši. V druhé byla kuchyně, kterou nám teprve v pubertě přepažili a udělali nám tam patro (byl vyšší strop). Takže jsme vlastně žili v kuchyni. To, že jsem neměla soukromí mi vadilo do doby, než se udělalo v kuchyni patro, pak jsem si vždycky zalezla nahoru, dole pod schody do patra jsme měli malinkou sedačku, TV a rádio+2 skříně na naše věci. Psací stůl jsem měla na jídelním stole ![]()
Teď máme na hypotéku byt 2+1 55m2 a beru to jako luxus. Máme 2 stejně velké místnosti 17m2, chodbu a mezi pokoji kuchyňku do L. Z ložnice uděláme později dětský pokojíček a přestěhujeme se do obýváku. Strop vysoký moc není, takže patro neuděláme, ale kdyby byl tak je to skvělé řešení.
chtela jsem se zeptat vas, ktere bydlite v malych bytech, jak resite „pokojicek“ ditete? bydlime ve 2+1 ale je opravdu hodne malinkej 43m ctver. nevim,jestli si mame s manzelem nacpat postele a skrin do obyvaku a malemu nechat pokojicek, nebo to resit jako doposud,ze maly spi s nama v loznici a obyvak ma jako detsky pokoj. jak to resite vy? prece jenom do obyvaku se vodi navstevy a mit ho porad zasypany hrackama neni asi to nejlepsi. zadne krabice a jine ulozne prostory na hracky zatim nemame,nevim,jestli se to do obyvaku hodi.uz tak mame v obyvacim pokoji par polic plne hracek. tak nevim. poradte mi.diky moc.