Malý introvert?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
147
28.10.15 09:42

malý introvert?

Ahoj našemu malému je 3a půl roku, a je to děsný mamiňák, pořád si mě vyžaduje při hraní(dokáže si i sám hrát, ale semnou radši)začal chodit do školky, ale od rána plakal a ikdyž se pak uklidnil tak se do kolektivu nezapojil, občas něco namaloval, ale nehrál si-seděl v koutě, školku jsme do konce roku odložili-nosil domů nemoci, na doporučení naší dětské- protože to chytala hlavně malá a měla během měsíce dvoje atb, takže je doma. Nemá moc rád nějaké akce, a nerad se zapojuje do soutěží na karnevalech apod. prostě nemá moc ani rád změny, furt bádám jestli ho nemám nechat doma ještě dýl(bez školky) jestli z toho vyroste, dát ho třeba až na povinou, nebo jestli ho tam na to dopoledne dávat-jestli si zvykne, všeho se bojí, myslíte že se to zlepší? vyroste z toho? mám ho tam dávat?(po novém roce) bojím se že kdyby šel až na povinou že to bude pro něj hrozné? máte někdo podobnou zkušenost? je hodně citlivý, a bojácný, a není moc kolektivní, spíš si najde jednoho a bude kamarádit hlavně s ním… dík za rady :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4397
28.10.15 10:04

Ahoj,
dcera šla do školky 2dny po svých 3narozkách. Také je takový, koukací bojácný typ, co se hned nezapojí a změnám se přizpusobuje obtížněji..
tenkrát mi radili abych to brala jako, sociální otužování, že ji to pomůže a
musím říci, že to pomohlo. Naučila se fungovat v kolektivu, který pro ni byl, rychlý, a taky získala větší soběstačnost a jistotu v sebe samu. Když to porovnám s letošním nástupem do školky, tak ji to fakt hodně pomohlo a teď je to pohoda. chodila nejdřív na dopoledne a pak tam i spala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9164
28.10.15 10:08

Jak vidno, nejhůře nesou nástup do školky „matky“.
Tři roky dítěte jsou takový průlom, buď se ve školce osvědčí, nebo ne. Já byla nástupem do práce v roce a půl dítěte nucena dát dítě už od dvou a půl let na chvíli na zvykání do soukr. školky, a ve třech letech nastupovala do školky natrvalo. V soukromé chvíli brečela, ale v kolektivu si pak zvykla., Chodila jednou týdně na 3-4hod, nástupem do školky natrvalo měla 14 denní rozhození a pak si krásně zvykla, od 4 let se neustále ptá, jestli zítra půjde do školky, tak se těší.
Být tebou, máš možnost s ním být doma, jsi na RD, tak ho dej natvrdo od 4 let do školky, aspoň na dopoledne. A neulevuj, že ho opět stáhneš ze školky, dítě ti toho bude využívat a nebude tam chtít nikdy. On bude mít zkrátka delší adaptaci..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
28.10.15 10:31

@janicel mám doma totéž. Za měsíc mu budou 4 roky, děti má rád, ale není kolektivní typ, je prostě po mně a manželovi. Školka mu nevadí, prostě chápe, že tam musí, ale že by si rochnil blahem, tak to teda ne. Ale osobně ho chápu. Dodnes si pamatuju, jak jsem ve školce trpěla, „protože všichni“. Všichni šli cvičit, všichni šli malovat, na wc, jíst…
Syn je měsíc doma, protože byli s mladším nemocní, tak jsem počkala, až se oba uzdraví, předtím jsem ho posílala a mladší okamžitě lapl další chorobu. Mezi atb měl pauzu týden (letos měl atb už 5×). V pondělí zase jde a celkem se teda už i těší.
Syn si ve školce s nikým moc nehraje, sedí v koutě a jezdí si autem, necvičí, nekreslí (je ve třídě se sousedem, tak ten nám „žaluje“, protože už je předškolák, tak mu věřím). Učitelka mi jen říkala, že to nemám řešit, prý potřebuje delší dobu na zvykání, někomu to trvá týden a někomu rok. Stahovat ho nebudu, pokud to nedoporučí doktorka kvůli malému, ale ta to zatím neudělala. Není řešení pořád omlouvat dítě, že je malé, bojácné… Musí se otrkat, prostě to bude mít v povaze ;)

• Citovat
  • Upravit
11117
28.10.15 11:03

Ja jsem jako dite byla presne jako tvuj maly. chodila jsem uz do jesli, chodila jsem cele 3 roky do skolky, pak do skolni druziny, nic to na me povaze introverta nezmenilo, naopak to vyvolalo jeste vetsi odpor ke spolecenskych akcim a skupinovym aktivitam.

kdybych mohla byt doma s mamou (coz proste neslo), tak bych urcite byla stastnejsi a mozna, ze i sebevedomejsi a tim padem pozdeji v kolektivu lepsi. ale to tezko rict, nikdy nezjistime, jak by to bylo „kdyby“ ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
28.10.15 11:29

Tak já si zase myslím přesný opak než Ali-Ali. Podle vlastní zkušenosti mi přijde, že když ho necháš doma, tak se prostě neotrká, nezvykne, nepobere zkušenosti a bude pořád stejný. Pokud vyloženě z toho nemá trauma, nepláče celý den, tak bych ho do školky dávala. Takto si nenajde ani toho jednoho kamaráda a škola pro něj bude ještě horší. Do ničeho bych ho ve školce vyloženě nenutila, probrala bych to s učitelkou, ale snažila bych se mu nabízet aktivity, zapojovat se ať vidí, že to nic není zapojit se do společných aktivit s ostatními dětmi. Mi jako introvertovi pomohlo moc si to vyzkoušet, pak už jsem byla ok a nebála se. Je ale samozřejmě introvert a introvert, nemusí to každý brát stejně. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
28.10.15 13:07
@berushkacz píše:
Tak já si zase myslím přesný opak než Ali-Ali. Podle vlastní zkušenosti mi přijde, že když ho necháš doma, tak se prostě neotrká, nezvykne, nepobere zkušenosti a bude pořád stejný. Pokud vyloženě z toho nemá trauma, nepláče celý den, tak bych ho do školky dávala. Takto si nenajde ani toho jednoho kamaráda a škola pro něj bude ještě horší. Do ničeho bych ho ve školce vyloženě nenutila, probrala bych to s učitelkou, ale snažila bych se mu nabízet aktivity, zapojovat se ať vidí, že to nic není zapojit se do společných aktivit s ostatními dětmi. Mi jako introvertovi pomohlo moc si to vyzkoušet, pak už jsem byla ok a nebála se. Je ale samozřejmě introvert a introvert, nemusí to každý brát stejně. :mavam:

Ano náš malej je stejný- nejdřív se bojí po dlouhém přemlouvání že to nic není, a po vyzkoušení zjistí že je to ok a v pohodě, ale je k tomu těžká cesta někdy se nenechá přemluvit a nutit ho nechcem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10489
29.10.15 23:11

@berushkacz to bude asi fakt individuální, taky jsem chodila i do jeslí, ale že by mi to sociálně nějak pomohlo, to se mi nezdá. Byla jsem přesně to bojácné dítě, které se ostatních stranilo, vadilo mi, že děti křičí, že se perou, že na sebe nejsou jen hodný, když jsem mohla, byla jsem jen u mámy. Do kolektivu jsem dorostla až o dost později, tak až od druhé třídě na základce jsem se do školy fakt těšila a dobrovolně a ráda jsem trávila čas radši s dětma, než doma. Můj syn se zatím jeví dost stejně, přestože jsme pořád někde s dětma, asi s tím moc nenadělám.

V zakladatelčině situaci bych to asi ještě zkusila, pokud se zatím jen nezapojil (chodil tam poměrně krátce) a pláče jen ráno při předání. Odložila bych to, pokud by měl vážnější problémy, např. začal být víc úzkostný, noční můry apod., nebo v případě velké nemocnosti bych to asi taky nelámala. Nestane se nic, když nastoupí až ve 4.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
30.10.15 18:23
@verusak.berusak píše:
@berushkacz to bude asi fakt individuální, taky jsem chodila i do jeslí, ale že by mi to sociálně nějak pomohlo, to se mi nezdá. Byla jsem přesně to bojácné dítě, které se ostatních stranilo, vadilo mi, že děti křičí, že se perou, že na sebe nejsou jen hodný, když jsem mohla, byla jsem jen u mámy. Do kolektivu jsem dorostla až o dost později, tak až od druhé třídě na základce jsem se do školy fakt těšila a dobrovolně a ráda jsem trávila čas radši s dětma, než doma. Můj syn se zatím jeví dost stejně, přestože jsme pořád někde s dětma, asi s tím moc nenadělám.V zakladatelčině situaci bych to asi ještě zkusila, pokud se zatím jen nezapojil (chodil tam poměrně krátce) a pláče jen ráno při předání. Odložila bych to, pokud by měl vážnější problémy, např. začal být víc úzkostný, noční můry apod., nebo v případě velké nemocnosti bych to asi taky nelámala. Nestane se nic, když nastoupí až ve 4.

Ono to záleží na tom jak reaguje, když už se teda nechá přemluvit, jestli opravdu pak dobré, tak jako já jsem to měla, tak určitě pomáhat a popostrkovat. :lol: Pokud je ale extrémní introvert a měl by z toho mít trauma, tak raději nenutit, ale to se asi nezmění pak nikdy a bude spíše rád sám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí