Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj syn 5 let nechce nikde chodit. Od malička by nejaději seděl pořád jen doma, někde ho dostat je nadlidský výkon, ale když už tam je, tak je spokojený (návštěvy, bazén, venku…) na jaře byl párkrát ve výtvarném kroužku asi po druhé návštvě nám oznámil že už tam nikdy nepůjde i když jsme tam byli, tak tam byl nadšený, nakonec tam byl asi 4× momentálně chodí do tenisu ale to je to samé dostat ho tam šílené, když už tam je tak je spokojený a celkem mu to jde. Nevíte někdo co s tím?
@Trolíci možná to bude povahou
jinak upřímně já dělám něco podobného dodneška ![]()
To je nátura…já jsem to samé, od dětství…do dnes.
Chlap mě mermomocí tahá na akce, výlety, procházky…NE! Já nechci…návštěvy??? HOROR…ale pokud mě tam dotlačí, jsem tam spokojená…bavím se…nechápu to. V dětství jsem na kroužcích vydržela taky párkrát, pokud mě rodiče nutili, začala jsem chodit „za kroužky“…něco jako za školu. Doma tvrdila, že jsem fááákt byla na keramice…
Poradit neumím…
Přesně tak, nejspíš to bude povahou protože já občas dělám to samé. Možná se to v pubertě změní ![]()
Náš nejstarší byl úplně stejný. A je dodnes. A je po matce. ![]()
A co myslíte, požadovat na něm aby tam chodil, nebo ne, nechci mu nějak psychicky ublížit, ale zase aby seděl pořád jen doma přeci nejde. Navíc máme ještě dvouleťáka a ten je pravý opak, a jelikož bydlíme v bytě tak staršího nemůžu nechat doma samého a jít s malým ven…
@Trolíci já nevím pro mě bylo za trest když naši naplánovali výlet bylo mi z toho týden opředu špatně. Zkusit pravidelné procházky tak aby si pomalu zvykl?
@Trolíci Mám to úplně stejně.6letý nechce nikam jít a tříleté jenom naznačíme a už podává boty.Co s tím nevím.
Asi moc netlačit, spíš motivovat.
Jsem to samé, neporadím, ale jen chci napsat, že jakmile jsem si uvědomila, že to jinak než se přinutit někam jít, nepůjde, tak to bylo lepší. Vždy si řeknu: „jdi, bude se ti tam líbit, budeš spokojená“ a je to trošinku lepší. Nejhorší bylo, když jsem chodila do skauta, tak jsme jezdili na víkendy a to bylo vždy před odjezdem scén
chudáci rodiče
je to povahou, jsem cholerička, ale zároveň jsem introvert ![]()
No, asi bych když už to má zaplacené, řekla, že to je zaplacené a že to dochodí, že je moc šikovný a že to zvládne, najde si nové kamarády, a tak podobně ![]()
Oživuji diskuzi =) Takže jsme to naše nikam nechození posunuli ještě dál. Včera jsme chtěli jít na procházku a to se tak vztekl, že nikde nepůjde až se začal dusit a dneska měli ze školky plavání jen to zjistil tak opět hysterie =( byl tam 2× a nevím jestli ho tam ještě dostanu, učitelka koukala, že prej ho takového nezná… Od září má jít do školy, jsem zvědavá co bude když mi bude dělat scény, že tam nechce chodit =(
@Trolíci
Dovolí si to, co mu dovolíš Ty.
Dělá to i manželovi?
Pokud povolíš uzdu, tak s Tebou v 8 letech zamete. Nesmíš ho nechat tohle dělat.
To je ukázková vztekavá reakce.
Odejdi z pokoje hned, jakmile se začne vztekat a nepovol.
Držím všechny palce
.
@Trolíci a do školky chodí v pohodě? jestli jo, tak bych se školy nebála, zvlášť, pokud se tam bude stěhovat celá školková třída (realita malých obcí
) Tam je spíš problém neznámé prostředí a cizí lidi, ne?
Ptala ses ho, co mu vadí (teda když není zrovna v záchvatu)?
Souhlas s @Jitka 11/.V tomto veku uz dite musi chapat, ze existuji urcite povinnosti, pres ktere vlak nejede. Jako kdyz ti rekne, ze si nechce cistit zuby, tak ho nechas, aby je mel zkazene? Prochazka, rekla bych, ze chozeni na cerstvy vzduch je zdravi prospesne a basta. Kdyz se sprajcne, tak nasleduje trest. Ja aplikuji izolaci casove odpovidajici veku v pokoji, kde nejsou hracky, samozrejme zadna televize, sladkosti apod. Chce to pevnou ruku, zvlast u kluku a jak rika muj muz, kazen a rad. ![]()
@MartinaIrena jak jsi dosáhla pokoje, kde nejsou hračky (nebo aspoň „hračky“)? ![]()
Jinak souhlasím, u nás pomohlo poznání, že se stejně jde, akorát je to s nas* rodiči mnohem méně příjemné. Uznávám teda, že nejsem schopná posoudit, jestli máme tak tvárné dítě, nebo jsme tak drsní rodiče.