Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mishelka já tyhle výlevy malé řešila celé těhotenství a ještě chvíli po porodu
a že po tom porodu to bylo fak slušný, žárlila na malýho..
hele, dcera má sourozence a ještě ted ve skoro 4letech se s ním moc dělit nechce a ječí mojééééé
al tedauž to není tk hrozný ![]()
Ono ho to přejde. Bude to chtít čas, ale hlavně nepřestávejte chodit mezi děti, tp by se to pak fakt nenaučil nikdy.
@mishelka Určitě to není jen tím, že je jedináček. Můj malý má starší sestru a je schopný řvát MOJE i na její školní šešity…
Někdy mám pocit, že jsou dny, kdy mě permanetně serinká nějaké dítě. Ať už moje, nebo cizí. Teď naposledy to byla návštěva pětileté holčičky, která si chtěla hrát na trampolíně JENOM s mojí starší dcerou. Mladší tříleťák jí vadil. No sdělovala mi to tak, že se s ním mám minimálně odstěhovat z vlastní zahrady. ![]()
Takže buď řve tříleťák nebo je u nás nějaké jiné nafouknuté a vzduté dítě
, případně se uprdne přepubertálně moje devítiletá. No ale to už jsem hódně odbočila od tématu…
@mishelka píše:
@acimedacano to mi povídej
a ty jak koukám jsi ještě ke všemu v 37. týdnu, takže si vůbec nedovedu představit, že bych něco takového řešila těhotná, kdy mě rozhodila i reklama na plíny a bulela jsem pořád jako stará želva
no ještě v kombinaci s tím, že její holčička pořád přikazuje a moje zase bulí když jí něco je, to byl super koktejl
![]()
fakt je to věkem, sociálním vývojem - chce to vysvětlvat a vysvětlovat a vysvětlovat…zavést nějaký pravidla, když přijde návštěva, tak třeba předem rozhodnout, který hračky půjčí a který ne - v klidu, dokud tam nejsou ty děti, pak na tom ale trvat…ideální je, aby si v tomhle věku nehrály spolu - oni to ještě neumí a pak se to zvrtne v hádky o hračky, o bábovky, o to, kdo tu bábovku zboří, kdo jí postaví…
u nás se hádalo i o maminky „to je moje maminka a to je tvoje maminka“ - jak se jedna nebo druhá přiblížila k „tetě“ tak ta vlastní řvala, že to je jen její maminka - no úplně na palici
Holky, mně občas přijde, že mi snad ještě ani pořádně nerozumí, když mu něco vysvětluju.
To co píšete, že mu mám před tím, než přijde návštěva, vysvětlit co a jak jsem dělala. Každé ráno, než jsme vylezli z pokoje (a on se hrozně moc těšil na ostatní děti) jsme mu říkali, že půjdeme za dětma, ale nesmí jim brát hračky a že hračky jsou všech a hlavně, že nesmí nikoho strkat. Koukal na nás jako bychom byly z Marsu. Manžel mu třeba říká: Martínku, půjčíš Kačence a ostatním dětem svoje kostky. A Martin na to: Ne. A manžel na to: ale tak to si je tam pak neber, když je nechceš půjčovat. A on na to: půjčím dětem. A jen jsme vystrčili nohu z pokoje a ve druhých dveřích se objevila zmíněná Kačenka a její bráška tak začal řvát: sebere čenka kostku, sebere. A zase řev.
Přitom Kačenka je totální ťunťa a místo aby si nějakou hračku od někoho vzala tak jen stojí a kouká.
Tak nevím no ![]()
Já se musím s prominutím smát
Tohle bude nějaké vývojové stadium ![]()
Můj to dělá když si hraje s bratránkem, jsou od sebe 10 týdnů. Přestože se znají, když se vidí, tak si skáčou kolem krku a pusinkují se, chodí spolu za ruce…tak ve chvíli, kdy jsme u nich, řve synovec…to je mojééé, já jsem to dlouho neměěěl
a u nás se situace opakuje, jak přes kopírák. Zase řve ten můj. Trvá tak den dva, než se sžijí a je klid.
A to jim bude pět, oba chodí od tří do školky, tudíž jsou zvyklí ![]()
Podle mě je to nějaké sebeuvědomění, boj o vlastní místo nebo jak to napsat. Hlavně režimové děti se chovají na dovolené naprosto nevyzpytatelně.
Pomůže jen trpělivě vysvětlovat a hlavně..na situaci PŘEDEM neupozorňovat, protože v něm děláte stres ještě než přijde ![]()
Zakladatelko, predstav si sebe, kdyz jdes do nove prace, o ktere nic moc nevis a okamzite po tobe chteji, aby ses zapojila do provozu. Jsou lide, co nove situace zvladaji s gracii a jsou lide, co zacnou zmatkovat. A tak to ma tvuj syn, byl vhozen do noveho prostredi a mel z toho zmatek. Skolky se neboj, nauci se vztahum rychle. Rozhodne to neni chovani pro psychologa, jen citil, ze i vy jste nejisti a to mu nepridalo
Jinak mam holky 2 a 1 rok a rivalita o hracky je u nas denne. Uz jsme ve fazi, kdy kupujeme vse dvakrat, jinak by se u nas rvalo a rvalo.
@mishelka píše:
@terinka4444takže to není jen tím, že je jedináček?
To totiž bylo to jediný, co k tomu říkal můj manžel: „to víš, je to jedináček, kdyby měl sourozence, tak by byl zvyklý se dělit“
@74paja píše:
@mishelka Určitě to není jen tím, že je jedináček. Můj malý má starší sestru a je schopný řvát MOJE i na její školní šešity…
Někdy mám pocit, že jsou dny, kdy mě permanetně serinká nějaké dítě. Ať už moje, nebo cizí. Teď naposledy to byla návštěva pětileté holčičky, která si chtěla hrát na trampolíně JENOM s mojí starší dcerou. Mladší tříleťák jí vadil. No sdělovala mi to tak, že se s ním mám minimálně odstěhovat z vlastní zahrady.
Takže buď řve tříleťák nebo je u nás nějaké jiné nafouknuté a vzduté dítě![]()
, případně se uprdne přepubertálně moje devítiletá. No ale to už jsem hódně odbočila od tématu…
Pobavilo. ![]()
Náš je teprve 16M, ale problém „MOJÉÉÉ!“ už bohužel taky řešíme. Vysvětlování absolutně nefunguje. Budoucí čas (jakože příprava na situaci, co nestane) podle mě ještě nechápe a když přijde na věc, tak řve tak, že nějaké moje vysvětlování absolutně neslyší. My s manželem nekompromisně trváme na tom, že hračka je toho, kdo ji měl první, jenže on řve tak, že cizí matky rvou hračky z rukou svým dětem a nosí je tomu našemu, jen aby byl klid
. Fakt se stydím, protože on řve hrozně hlasitě a je hrozná heeeerečka, takže se všichni otáčejí a vypadá to, že ho to druhé dítě, jehož hračky se náš dožaduje, minimálně majzlo lopatkou po hlavě a že náš jistě musí být v právu, protože mu jistě muselo být nějak strašně ublíženo (protože jinak by přece TAK neřval).
Na dovolené si takto vyřval od cizích lidí míč, vracela jsem ho tajně až druhý den ráno. ![]()
@verusak.berusak hele, to máš dobrý, u nás běhají děti samotné a snáší jí hračky, jen aby byl klid, dřív, než stihnou zareagovat matky
bratrancovi sebrala 10 autíček, přišel prosit, že si půjčí jen jedno jediné, to byl záchvat, že jsme nevěděla, co dělat
to vám povím, všechno se to odehrálo u tchýně, no luxusní situace
ale jinak je to docela hodná holčička ![]()