Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Do zásuvky ZÁSLEPKY…
Co ho zkusit přebalovat ve stoje? Pokud by teda nezdrhal, no…
Autíčka/hračky co shazuje zabavovat…nedat…to myslím je ok.
Co myčku plnit/vybírat když spí…holt tuto činnost nedělat s ním…třeba za pár měsíců/týdnů to zase zkusit…pokud opět bude brát nože i přes zákaz, buď je nemýt v myčce-umývat ručně a sama…nebo opět vše dělat, když spí…
Mam doma naprosto to same a uz nevime co s nim, jakkykiliv trest a domlouvani se miji ucinkem. Nekdy chytne i nehorazny hystericky zachvat a rve a rve a kope mlati kolem sebe. Nepomaha nic. Taky jsem tehotna a moje bricho nekolikrat denne schyta peknou perdu. Nic nechape, nemluvi. Nekdy si zalezu do postele at si dela co chce, protoze bych ho jinak asi prizabila
A spíš zkoušet to výrazné NE!!! Nesmíš!!! chytnout za ruku, podívat se hooodně zblízka do očí…a jiný, přísný ton hlasu. Spíš než plácnutí…to opravdu v extrémní situaci…plácat za každou blbost není dobrý, časem si na to děcko zvykne…už to nemá efekt překvapení (i když přes plínku to asi nebolí)
A trpělivost…je to náročný období. ![]()
Pokud tě neposlouchá, pošli ho do jeho pokojíčku a až se uklidní může přijít. Tohle zabírá u nás. Neměla by jsi ho plácat tak často. Já vždy 3× zopakuji a pokud neposlechne počítám do 3, moc dobře ví, že na 3 následuje plácnutí. Většinou už u jedna říká nene. Tak mu zopakuji požadavek a většinou poslechne. Občas teda zkusí, jestli to pořád platí.
Hele s tím bitím, on dělá to co vidí u tebe víš, tobě se něco nelíbí tak ho plácneš, jemu se něco nelíbí tak tě bouchne. Napodobuje tvoje chování.
Nastesti teda pres den uz svolil a necha se posadit na wc bez redukce a plenu jen ven a na noc, prebalovani mu nevadi. Nadobi si pamatuje ze nesmi a zasuvky ho nikdy nezajimaly, ale to je tak vse.
@Gabulle píše:
Mam doma naprosto to same a uz nevime co s nim, jakkykiliv trest a domlouvani se miji ucinkem. Nekdy chytne i nehorazny hystericky zachvat a rve a rve a kope mlati kolem sebe. Nepomaha nic. Taky jsem tehotna a moje bricho nekolikrat denne schyta peknou perdu. Nic nechape, nemluvi. Nekdy si zalezu do postele at si dela co chce, protoze bych ho jinak asi prizabila
Můj 3,5 letý taky nemluví. Naučte se gestikulaci, pak je mnohem lepší domluva
Ale chápu, já jsem taky byla často v koncích. To že nemluví, tím je to ještě těžší.
@SIMONA1234 píše:
A spíš zkoušet to výrazné NE!!! Nesmíš!!! chytnout za ruku, podívat se hooodně zblízka do očí…a jiný, přísný ton hlasu. Spíš než plácnutí…to opravdu v extrémní situaci…plácat za každou blbost není dobrý, časem si na to děcko zvykne…už to nemá efekt překvapení (i když přes plínku to asi nebolí)
A trpělivost…je to náročný období.
u nas zabere sakra hladite ne, musim zarvat tak ze se malem dusim a je to slyset az k nasim o tri patra vyse a zabere to tak na minutu
@Gabulle píše:
Nastesti teda pres den uz svolil a necha se posadit na wc bez redukce a plenu jen ven a na noc, prebalovani mu nevadi. Nadobi si pamatuje ze nesmi a zasuvky ho nikdy nezajimaly, ale to je tak vse.
Moc si s tím nelam hlavu, já malého odplenkovala až ve 2,5 letech. Ono jim to najednou v těch hlavičkách sepne. Ted je mu 3,5 a chodí si sám na velký záchod. A to jsem si myslela, že ho to snad v životě nenaučím ![]()
Muj syn ma sice 13 mesicu ale taky nekdy ujede a i nas prastil a delal to schvalne, jednak hracka mu byla zabavena, dostal a kdyz rval tak jsme si ho proste nevsimali na nej to teda funguje. Po te co nas i kousal jsme ho nekolikrat stipli do ucha a mame pokoj ( za tuhle radu dekuji sestrenici od manzela) ja sama vim ze cim vic me rodice upozirnovali at to nedelam a vyhrozovali mi vypraskem o to vic jsem to delala. Jen doufam ze se tva situace zlepsi nez se ti miminko narodi, my cekame druhe taky takze je mozne ze pak se ja obratim s rafou na tebe ![]()
Zdravím,
spoustě situacím se dá zabránit. Do zásuvek záslepky, nože mýt ručně, při přebalování zabavit atd. Mému synovi budou za pár dní dva roky a popravdě řečeno zatím nedostal přes zadek, ručičku, cokoli ani jednou. Tělesné tresty neuznávám, ale neodsuzuji ty, co je využívají. Každopádně není to tak dávno, co náš syn měl období, kdy nás zkoušel plácat. Třeba když se rozzlobil, že něco nemůže,. nebo se mu něco nedařilo apod. Nevrátili jsme mu to, řekla jsem že se to nedělá, že ani já mu to nedělám a že mě to bolí. Po pár dnech přestal a od té doby nic. Tím chci jen poukázat na to, že to že vás občas uhodí je proto, že to i vy děláte jemu. Tak to prostě je, takže na toto nemám jinou radu než tělesné tresty vynechat
Ahoj, tve dite se myslim chova normalne. Ale je male a rozum bys mela mit ty. Pokud nechces, aby ti oteviral supliky a sahal do zasuvek, da se tomu zabranit, daji se koupit za par korun ruzne mechanismy k tomu urcene. My jsme to tak doma meli a byl klid, ted bude mit dcerka 3 roky a vi, ze do zasuvek se nesaha. Stejne tak mam zajistenou kuchyn, mame ve chodu namontovanou takovou tu zabranu, co se pouziva na schody, aby tam dite nelezlo, ted uz mala je se mnou pri vareni v kuchyni normalne a rada pomaha a vi, ze kdyz treba krajim nozem, tak u toho byt nemuze. Asi to chce cas, ale pokud te tyhle veci trapi, je lehci tomu zabranit, nez pak mit zbytecne nervy a dite placat za kazdou blbost. Dcera dostane na zadek, jen kdyz uz fakt hodne zlobi, dela naschvaly a me ujedou nervy a neb kdyz treba vbehne na cestu, aniz by se podivala, jestli nejede auto, ale to uz se ted prakticky nestava. Takze vydrz, bude lip, jak dite poroste a bude rozumnejsi. Ja se s dcerou hodne domlouvam dopredu, hlavne, kdyz jdeme nekam, kde hrozi, ze nastane nejaka krizova situace. Tak to s ni proberu predem a klidne slibim malou odmenu, kdyz bude dcerka hodna.
Tak radu nemám, ale alespoň útěchu, že nejsi sama. A to náš je v podstatě tříleťák. A pořád ubližuje malému.. ![]()
Zkoušela jsem různé metody a nezdá se, že by něco mělo úspěch.. ![]()
@Melody 4 píše:
Pokud tě neposlouchá, pošli ho do jeho pokojíčku a až se uklidní může přijít. Tohle zabírá u nás. Neměla by jsi ho plácat tak často. Já vždy 3× zopakuji a pokud neposlechne počítám do 3, moc dobře ví, že na 3 následuje plácnutí. Většinou už u jedna říká nene. Tak mu zopakuji požadavek a většinou poslechne. Občas teda zkusí, jestli to pořád platí.Hele s tím bitím, on dělá to co vidí u tebe víš, tobě se něco nelíbí tak ho plácneš, jemu se něco nelíbí tak tě bouchne. Napodobuje tvoje chování.
Pokojíček má asi největší účinek, ale i když si zvládne v pohodě otevřít dveře, tak tam spustí děsnej hysterák a řve, dokud pro něj nepřijdu. Je fakt, že pak je aspoň chvíli hodnej, ale dlouho to teda nevydrží.. ![]()
Jinak u toho prebalovani…dcerka taky kopala a mela z toho hroznou srandu, tak jsem se ji snazila na tu chvilku zabavit, treba zazpivat pisnicku, nebo nejakou rikankou, vetsinou to zabralo a kdyz uz jsem toho mela po krk, tak jsem zavolala tatinka:-).
@Gabulle píše:
u nas zabere sakra hladite ne, musim zarvat tak ze se malem dusim a je to slyset az k nasim o tri patra vyse a zabere to tak na minutu
Neřvi…ničíš si hlasivky…a je to stejné s tím plácnutím…Nemusíš řvát. Důrazně NE není zařvat NE…
Je to těžký…děcka co mají záchvat vzteku, válí se, kopou…psychika na pochodu, já vím. Nechat vyvztekat, nereagovat…odstranit vše o co by se mohl zranit (něco jako první pomoc u epileptika) Zvlášť pokud jsi těhotná, tak bych mu při záchvatu vzteku šla z cesty…za kopanec do břicha to nestojí.
A vše ostatní, čím zlobí eliminovat…záslepky, zarážky do skříní (proti rabování věcí) zabavit věci/hračky s kterými zlobí/rozbíjí je, háže, ničí…a být co nejvíc venku…vyběhat, vyblbnout…
A vydržet…