Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat na názory, jestli dětem sladit nápoje, nebo nesladit? Mám děti 2 a 4 roky. Syn pije klidně i vodu, dcera vyžaduje slazené, jinak je schopná se nenapít celý den
máte zkušenosti? Cukr, med, stévie apod…??? Všem moc díky za názory, ráda si počtu Vaše zkušenosti.
Já nápoje nesladím. Myslím že my všichni do sebe dostaneme dost cukru i tak a můj pohled na věc je takový, že raději čokoládu než slazený čaj
Nesladila bych. Ale pokud nepije malá vodu, volila bych asi něco co má samo o sobě nějakou chuť (třeba právě nějaký ovocný čaj) než limonádu… ale do vody bych ji netrápila. Mě třeba samotná taky nechutná.
Pokud ti pije vodu, tak klidně pouze vodu. Pokud dcera chce slazené, tak samozřejmě v rozumné míře bych osladila. Mluvíš asi o čaji, že? Mě malý čaj totiž nechce pít vůbec, tak pije buď hodně naředěný kvalitní džus nebo vodu se sirupem. ![]()
Nesladím sama, takže nesladím ani dětem - nejsou tudíž zvyklé. respektive do jisté doby u nás byl cukr fakt jen pro návštěvy. Když už by děti chtěly sladit, dala bych přednost přírodním šťávám nebo medu. A u cizích mi do toho nic není, jen si říkám, když si máma nadcent dá do kafíčka tři kostky a půlku salka a její děti jsou adepti na obezitologii, pak je asi jasný, kde je chyba.
Dávala bych ředěné neslazené džusy, mošty… A postupně ředila víc a víc. Jinak ale potí nehrotím, můj syn taky sladkého pití pije x krát víc než vody a čaje. Většinou má ale jen vodu a neslazený čaj, šťávu nebo mošt doma běžně nemíváme.
Já sladím medem a to ne pravidelně. Děti jsou od mala učeni tak, že klidně vypijí neslazený velký hrnek čaje, mléka…Včera jsem, ale dělala štávu z rybízu a ted momentálně sladké pijí.
Čaje nesladím. Nesladíme si je ani my s manželem, takže je automaticky nesladím ani dětem. Mladší (1 rok) pije cokoliv, ale třeba starší kluk (3 roky) s pitím hrozně zlobí a aby do sebe aspoň něco dostal, tak mu kupuji lepší džusy a ředím mu je. V tomto případě radši dám slazené a jsem ráda, že pije.
Holka mi čaj nepije, takže dávám ředěné džusy nebo vodu s kapkou sirupu
Díky za názory
Já nesladím sobě nic. Nám to trochu kazí babička, člověk jí může 100× říkat nekupuj sladké a ona to stejně nakoupí, nebo dětem dá, když je hlídá. Od sladkého je asi úplně neuhlídám, ale ty nápoje bych ráda dokázala vyřešit. Čaje jsem zkoušela ovocné, kvalitní, sypané z čajovny, vše je trochu kyselejší, to mi nechce dcera vůbec
navíc všude je, a to oba, lákají barevné sladké pitíčka, a děti co si je kupují a moje to vidí. Sem tam bych jim to také dopřála, ale ne aby si zvykali a proto mám dojem, že si dcera navykla rychle za pár pokusů i mě navzdory ![]()
@isp píše:
Díky za názoryJá nesladím sobě nic. Nám to trochu kazí babička, člověk jí může 100× říkat nekupuj sladké a ona to stejně nakoupí, nebo dětem dá, když je hlídá. Od sladkého je asi úplně neuhlídám, ale ty nápoje bych ráda dokázala vyřešit. Čaje jsem zkoušela ovocné, kvalitní, sypané z čajovny, vše je trochu kyselejší, to mi nechce dcera vůbec
navíc všude je, a to oba, lákají barevné sladké pitíčka, a děti co si je kupují a moje to vidí. Sem tam bych jim to také dopřála, ale ne aby si zvykali a proto mám dojem, že si dcera navykla rychle za pár pokusů i mě navzdory
babičky jsou vůbec kapitola. A to taková, že já to teda řeším až ve chvíli, kdy z dětí vypadne důvod, proč nechcou jíst u babičky oběd. Protože do nich cpala celé dopoledne nějaké sladkosti.
Jo a moje babička, teda kluků prababička, ta tomu nasadila korunu. Ta dala do litrové konvice čaje snad deset kostek cukru. Když jsem s enapila a úplně osypala, jak je to přeslazený, tak mě naprosto vážně usadila, že je tam taky spousta citronu, a proto je ten čaj naprosto zdravý a basta fidli. Povídám, babi, a le ten cukr nezmizel, ten tam je, vždyť vlastně klukům ničíš zdraví! A babi, tys to pila jako malá taky. A co uděláš. Jsem ráda, že babičku mám, no ne? ![]()
Babičky… tak nějak to teď vidím bezvýchodně
uvidím co mi řekne na ten džus.
Já to střídám. Doma mají většinou vodu nebo neslazený čaj, vodu se sirupem,. V zimě dávám čaj s medem a citronem. Cukr do pití nedávám vůbec. Občas mají fresh džus, vymačkaný pomeranč, ředěný džus nebo mošt. Ale primárně mají neslazené. Děti 1,4,6 a 10 let.
TeĎ ti starší už mívají i třeba minerálku nebo nějaké bublinkovaté pití ze sodastreamu - malinovku apod…
Starší (5) pije doma hlavně vodu, mladší (3) moc nejede, takže spíš ředěný džus. čaje pijou jen, když jsou nemocný a to s medem. Ale ve školce stejně mají slazený čaj, takže se doma můžu snažit jak chci, nesladit, ale je to k ničemu ![]()
Snažila jsem se taky aby pila jen vodu. Ale moc toho nevypila. Dávám jí do vody opravdu málo šťávy, spíš na obarvení, a to vypije úplně bez problému. Jinak moc nesladíme, když už tak používáme třtinový cukr.