Svěření dcery do péče

6419
15.8.14 17:30

Svěření dcery do péče

Ahoj holky, potřebuji radu jak zařídit svěření do péče.
Shodli jsme se s mužem, že bychom chtěli ustanovit opatrovníka pro dceru, v případě naší smrti. Rozhodně nechceme, aby byla dcera umístěna do DD, než by proběhl soud a rozhodl o tom, komu naše dítě svěří do péče. Chceme toto mít ustanovené již teď-kdyby náhodou.

Nevíte, jak se toto dělá. Myslím, že asi budeme muset za právníkem nebo notářem, ale vůbec nemám představu, jak to probíhá. Jestli tam u toho musí být i námi určená osoba/osoby..
Budu ráda za jakoukoliv radu. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26270
15.8.14 17:34

Ahoj, radu nemám :nevim:.Ale můžu se zeptat - proč takové opatření?
Je to dost osobní, tak pokud je ti můj dotaz nepříjemný, neodpovídej. Dík. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101713
15.8.14 17:37

@Shari81 Já se obávám, že nic takového předem udělat nejde :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
15.8.14 17:37

A vy nemáte žádné příbuzné? Nemyslím, že by dítě po úmrtí rodičů šlo do DD, určitě se nejdříve osloví rodina, ne? Pamatuju si diskuzi, najednou měli pět dětí a řešili, zda to dají. Děti byli u nich a řešilo se co bude dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
15.8.14 17:38

Myslím, že to nejde. U nás soud ani nemusí přihlížet k přání mrtvých rodičů. Ale zase je nepravděpodobné, že jí seberou od prarodičů třeba a dají do děcáku, to se taky neděje. Ale dopředu to soudně stanovit nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
15.8.14 17:38

@Malaga psala jsem v dotazu..kdyby se nám náhodou něco stalo, tak bez tohoto opatření by šla malá nejdřív do děcáku a čekalo by se, než soud prověří všechny členy rodiny a ustanoví, komu by dceru svěřil do péče…a tomu chceme předejít. Prostě chceme mít papír, něco jako poslední vůle-že je naším rozhodnutím, aby byla dcera svěřena určité osobě, tudíž by nešla do děcáku, neproběhl by soud a dcera by byla rovnou u té osoby…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5063
15.8.14 17:41

V okolí mám čerstvý případ, kdy při autonehodě, zemřela mamimka, 12 letá dcera přežila, po propuštění z nemocnice šla rovnou k tetě a je u ní doposud (tatínek jí též zemřel před lety při autonehodě) Takže v zájmu dítěte je umístěno k příbuzným, pokud nějaké mají, pokud ne, jdou do dd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419

Aháá, tak co jsem hledala na netu, tak všude právě píšou, že dítě dají do DD než proběhne soud, aby se třeba rodiny náhodou nedohadovali, kde dítě do soudu bude a podobně…prostě tomu chceme předejít…no asi fakt budu muset navštívit právníka…ale jinak díky za názory :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270

@Shari81 děkuju za odpověď. Ptala jsem se, protože řekněme, že ta „zodpovědnost“ mě překvapila. Přeji, aby nikdy nedošlo k plnění vašeho opatření. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
15.8.14 17:43
@Shari81 píše:
Aháá, tak co jsem hledala na netu, tak všude právě píšou, že dítě dají do DD než proběhne soud, aby se třeba rodiny náhodou nedohadovali, kde dítě do soudu bude a podobně…prostě tomu chceme předejít…no asi fakt budu muset navštívit právníka…ale jinak díky za názory :-D

Nevěřím tomu, on opravdu nikdo nemá zájem na tom, aby děti po takovéhle strašné situaci navíc šli do DD. To jen pokud opravdu nikoho nemají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
15.8.14 17:44

My jsme se shodli na jedné osobě, u které chceme, aby případně dcera vyrůstala, tak i z tohoto důvodu na to chceme mít papír. Rozhodně nechceme, aby byla malá svěřená mým rodičům nebo tchánovcům…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101713
15.8.14 17:45

@Shari81 I když na to budete mít papír, tak pro soud není nijak závazný… může k němu přihlédnout, ale taky nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
15.8.14 17:46
@Malaga píše:
@Shari81 děkuju za odpověď. Ptala jsem se, protože řekněme, že ta „zodpovědnost“ mě překvapila. Přeji, aby nikdy nedošlo k plnění vašeho opatření. ;)

díky :hug: no „zodpovědnost“..není nám jedno, kde by dcera vyrůstala, tak i proto chceme toto opatření

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
15.8.14 17:48
@j.a.n.i1 píše:
@Shari81 I když na to budete mít papír, tak pro soud není nijak závazný… může k němu přihlédnout, ale taky nemusí.

jak to?? Já myslela, že to má stejnou váhu jako poslední vůle neb dcera po nás bude i dědit…myslela jsem, že když to bude sepsané právníkem a ověřené notářem, tak je to oficiální závazný dokument…??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
639
15.8.14 17:52

Ono je to nově možné podle NOZu. Ale do jaké míry se k tomu bude reálně přihlížet je otázka, protože není precedent. Ne, že by tady fungovalo pre právo, ale přece jen se čeká, jak se s tím popere první soud…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí