Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky mám menší problém od malá spí malý sám do 3 měsíců v košíku vedle nás u postele od 3 měsíců sám v postýlce vedle v pokoji momentálně máme 8 měsíců. Večer v postýlce krásně usne budi se 2× za noc na jídlo. Ale přes den v postýlce nechce spát ani za nic muže být unavený sebevic ale když ho dam do postýlky tak si začne hrát a je spokojený a to ho tam nechám klidně i dvě hodiny aby usnul jenže to se nestane. Oči si protira, krici, zyve, ale neusne. Ovšem dam ho do kočárku a vytuhne během chvíle. Nevadí mi s nim chodit 2× denně ven i mě to baví, ale bylo by fajn ho naučit i na postýlku za chvíli přijde jen spaní po obědě a rada bych si občas odpočinula po obědě. Od malá chodíme hodně ven každý den a vždy venku spime nikdy jsem to neřešila až teď. nějaké figle? A odpovědi typu špatně jste si ho naučila je podle mě pěkná blbost! Děkuji
@Terezsh píše:
Ahoj maminky mám menší problém od malá spí malý sám do 3 měsíců v košíku vedle nás u postele od 3 měsíců sám v postýlce vedle v pokoji momentálně máme 8 měsíců. Večer v postýlce krásně usne budi se 2× za noc na jídlo. Ale přes den v postýlce nechce spát ani za nic muže být unavený sebevic ale když ho dam do postýlky tak si začne hrát a je spokojený a to ho tam nechám klidně i dvě hodiny aby usnul jenže to se nestane. Oči si protira, krici, zyve, ale neusne. Ovšem dam ho do kočárku a vytuhne během chvíle. Nevadí mi s nim chodit 2× denně ven i mě to baví, ale bylo by fajn ho naučit i na postýlku za chvíli přijde jen spaní po obědě a rada bych si občas odpočinula po obědě. Od malá chodíme hodně ven každý den a vždy venku spime nikdy jsem to neřešila až teď. nějaké figle? A odpovědi typu špatně jste si ho naučila je podle mě pěkná blbost! Děkuji
No ale ty jsi ho tak opravdu naučila když to děláš každý den že jdete ven
prostě vydržet v uspávání v posteli, každý si musí najít svůj systém. Figle nejsou
Jo takže jsem delala špatně ze jsem chodila s malym každý den ven jo?😁 ono být zavřena cely den v paneláku s dítětem není úplně super plán ☺️️
@Terezsh píše:
Jo takže jsem delala špatně ze jsem chodila s malym každý den ven jo?😁 ono být zavřena cely den v paneláku s dítětem není úplně super plán ☺️️
Ne nedělala jsi špatně to že jsi s ním chodila denně ven ale kdy. Nechce ti po obědě spát v postýlce takže jsi s ním chodila ven hned po obědě s tím že usne v kočárku?
@pikola má pravdu naučila jsi ho to a odnaučit to jde ale musí být po obědě v postýlce a neustupovat což ne každý zvládne ![]()
A co ho zkusit uspat a ne jen ho dát do postýlky a čekat, že usne sám?
Já jsem teda obě děti začala dávat spát do postele, až spaly jen jednou denně po obědě. Jinak jsem s nimi taky chodila na spaní ven.
@Terezsh Ja jsem začala chodit s dcerou ven dopoledne. Nosim ju v satku. Jenže teď se začala budit před 6h a spat chce už kolem 8h. A doma neusne ani u prsa dopoledne, nebo jen velice těžko. Proste satek a ven. Alespoň máme čerstvé pečivo
taky mě nenapadlo ze se na toto naučí až tak moc ![]()
@Martis83 jooo samozřejmě ze se ho snažím v té postýlce i uspat, ale nepomaha nic 😁 jako zatím spime rano půl hodiny pak tak od 10-12 a od 2-půl 4-4 taky mám plán postýlku zavést až bude spát jen jednou denně, ale říkám si ze jsem marná ze mi dítě přes dne nechce spát v postýlce. A to tu rani půlhodinku tam spí normálně 😁
@Terezsh a kde je psané, že musí spát v postýlce. Prostě to dělej tak, jak to vyhovuje vám oběma. Já jsem byla radši, když děti spaly venku na vzduchu.
@Martis83 není to psané nikde. Teď si mě i uklidnila, ze nejsme jediní kdo tam nechce spát. Nevadí mi s nim chodit ven jsem rada venku i ten den lépe uteče. Jen pořad přemýšlím jestli to přijde nebo ne. Už to řešit teda nebudu 😁 a budeme pokračovat tak jak to máme nastavené. Hlavní je ze tam spí večer 😁 děkuji
Pokud máte balkon/terasu/zahradu tak ho nech spát v kočárku tam, jinak klidně doma a otevři na něj okno. Pokud máš strach, že by mohl vylézt, tak zkus sundat korbičku, dát ji na zem nebo do postýlky a tam ho nechat spát. Taky nám přes den mimi neusnulo nikde jinde než v kočárku, ale spal tak na zahradě, takže jsem mohla dělat i věci, které jsem potřebovala mít hotové. Cca na roce nám z kočárku vylezl ven/spadl z něho. Od té doby jsme ho dávali do té sundane korbičky, jinde prostě neusnul.
@Terezsh píše:
Já nepsala, že je to špatně, ale že jsi ho to tak naučila.
Figly jsou. Chce to kreativitu. Spociva v tom, aby jste vymyslela jak „prostredi“ kocarku prenest do postylky. Nebo naopak: nejake elementy postylky dat na nejaky cas do kocarku a pak to vse dat do postylky. Aby veci a prostredi, ktere dite vidi pri usinani v kocarku, pak videl i v postylce.
@Olia_mc to je krásná rada, jedině ze bych z kočárku dala fusak do postýlky 🤣 a když usina nevidí nic protože má přes oči plenu ale v postýlce když mu jinam tak si sní hraje 🤣
Neni to jen o tom, co vidi, ale i citi. I kdyby jste musela ditete dat kombynezu, hodne vetrat i tak je to lepsi nez nemit moznost spat jinak nez v kocarku venku. Coz nerikam, ze je spatne, jen neni to vzdy mozny, je to limitujici. Od kombynezy se da odnaucit jak od zavinovani: jedna rucicka, po par dnech druha rucicka..a td. Zkusit ruzne varianty na co dite reaguje lip.
Dcera spala nejdriv taky jedine v kocarku, pak zas mela obdobi, ze kocarek nemohla ani videt a spala jedine doma v posteli. Pak jsem prestala kojit a doma neusne, ani kdybych se po…i ldyz jsme cely den doma, proste nespi. Kdyz jdeme ven, v kocarku usne. Uz spi max jednou denne. Bud to prijde nebo ne. Podle me ho nijak nedonutis, to je blbost. Vidim to sama doma, kazde dite je holt jine. I kdyby mala padala na pusu, neusne doma. To radsi vydrzi a jde treba o hodinu driv vecer ![]()