Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přidávám se k diskuzi. Včera jsme byli v rizikové poradně. malý se narodil v 35.tt, s mírami odpovídající plodu ve 30.tt. Dr. včera malému změřila obvod 42cm. Když kouknu do očkováku, tak v 6 měl 39,5 v 8 40,5, v 10 41,5. Říkala, že za 3 měsíce půl cm je málo. Když to bude za 3 měsíce podobné, pošle nás na neuro vyšetření. Malej je motoricky v normě, ale psycho nevím. Připadá mi spíš na úrovni 6-8 měsíců. Jen prská, vydává zvuky, ale slabiky ne. max. mamama když něco chce. Nemáte někdo zkušenost? Já si pořád říkám, nestresovat se, ale ono se to lehce řekne a hůře dělá ![]()
My máme opačný problém… V 6ti měsících obvod hlavy dle dr. 47 cm, doma jsem měřila malého v klidu snad z každé strany a naměřila 46,4…Malý je celkově větší 9,4 kg, 72 cm. Byli jsme na sonu, vše v pořádku. I doktor se mi vysmal, a připadal mi i nastavny, že teď se ty tabulky moc řeší… Ještě nás čeká neurologie… Ale malý je šikovný… Určitě to bude v pořádku ![]()
@Tofik ja teda takovou zkusenost nemam ale kdyz si odpocitas tech 10 tydnu tak to odpovida.. když rikas odpovida 6-8 mesicu
@Kajka9 to jsem si pak doma říkala taky. Ale dr. říkala, že ta hlavička roste málo a bojí se, aby se růst nezastavil, což by pak mělo neblahé následky. Já si pak taky říkala, že kdyby mu hlava měla růst víc, tak by ji tělo neuneslo, pže je celkově prťavý. Ale je to odbornice na nedonošence, tak snad ví, co říká
@Tofik tak jasně ona je odbornice lepší vyšetřit než zanedbat
@lacimechka a má být po kom velký? Dcera taky byla trochu větší než ostatní děti. Vždycky jí všichni tipovali víc. Ale tak v 5 letech se to zastavilo a třeba rok nevyrostla skoro vůbec. dva roky nosila jednu velikost
Ahoj, chci se poradit, jestli řešit nějak dceřinu malou hlavu. Má 8,5 měsíce, poslední kontrola v 6 měsících, od té doby nic kvůli koronaviru. Na 6 měsíční kontrole měla obvod 42 cm, včera jsem ji měřila kvůli čepici a naměřila jsem 42,5 cm. V 6 měsících měla velkou fontanelu na špičku prstu, teď bych řekla, že ji už téměř nemá. Naše Dr. teď poradny nedělá minimálně do konce dubna, tak nevím, zda plašit nebo počkat ten měsíc, než nás vezme normálně. Vývojově je asi lehký podprůměr, zatím se plazí, válí sudy, ale neleze. Manžel má obvod 58 cm, měří téměř 2 metry, já jenom 53 cm, jsem malá. Syn ve 4 letech 53 cm jako já ve 30 ![]()
Počkat ten měsíc nebo raději urgovat dřív?
Jste v normě, plašíš se zbytečně
http://www.jaknamiminka.cz/…afy-a41.html
Moje obe deti vzdy mali a aj maju male hlavy
Nic im to neubralo na inteligencii
![]()
Vidíš, mně by zas přišlo, že ten 4 letý syn má hlavu podezřele velkou… ![]()
Holky, jak to je s obvodem hlavy? Moje děti mají FAS a tam bývá menší obvod hlavy. Vyroste jim ještě nebo ne?
Ahoj, dceři od půl roku roste hlava velmi pomalu. V 6 měsících 42 cm, v 8 měsících 42,5 cm, v 10 měsících 43 cm a teď v roce stále 43 cm. Paní doktorka zatím nechce nic řešit. Je to ok? Je už mimo tabulku. Narozená s obvodem hlavičky 34 cm. Jinak je šikovná, aktivní, nedávno začala chodit a říká asi 10 slovíček. Fontanela jí srostla už v 10 měsících.
Dobrý den, obnovuji diskuzy.
Dneska je naší holčičce přesně 8 měsícu a byl jí naměřen obvod hlavičky jen 41. Paní doktorce se to nelíbí a dostaly jsme žádanku na neurologii. Ona se teda narodila menší a 14 dní dříve. Měla 2.780kg a 47cm obvod hlavičky 32cm. Já teda zrovna taky nemám velkou hlavu 51cm. Jinak je šikovná už skoro měsíc leze, sedí a dokonce už 2týdny chodí kolem gauče. Umí paci paci a pápá furt povídá. Nepříjde mi že by byla pozadu. A co takové vyšetření obnáší? Uklidněte mě prosím jsem stoho ve stresu.
![]()
@Kuře22 U nás ve 13 měsících obvod stále 43 cm, paní doktorka je v klidu, tak se snažím na to nemyslet. Ona je celkově prcek, na roční prohlídce měřila jen 71 cm, tak jeei proporcionálně vyvážená, jen vypadá jako 8-měsíční a ne 13-měsíční. Na neurologii vám nejspíš zkontrolují lebeční švy, zda náhodou nesrůstají. Já mám taky obvod hlavy 51 a kupuju i dětské čepice
Paní doktorka vždy uklidňuje, že to bude mít po mně, tak věřím, že ano a že u vás to bude stejné
Starší dcera má zase palici velikou, kdoví po kom, v 5 letech má také 51, nosíme stejné čepice ![]()
Edit: Koukám na graf a starší dcera je ok, skoro průměr, to já jako dospělák s 51 jsem mimo tabulku ![]()
Oživuji diskuzi…jak to vypadá s vašimi dětmi? Moje holčička měla teď na roční prohlídce hlavu 43 cm - narozená s 32 cm obvod hlavy a malinká (teď má 72 cm na výšku). Já mám naopak velkou hlavu, ale manžel menší, tak snad to má po něm.. jinak začala chodit, říká cca 5 slov a je s ní velká zábava…tak doufám, že je vše v pořádku.. Díky moc za opodvěď!