Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
noo dobrý večer, tak jsem zase tady…
zajímalo by mě, jestli vaše děti, byli nebo jsou taky tak vzteklý…
malý budou 3 měsíce a vzteká se, že to nenei ani možný.. odmítá být v postýlce, i když tam má tunu zvířátek a já nevim čeho všeho.. ona ví, že se tam spí, ale jakmile jí tam jdu třeba jen přebalit, tak začně řvát a vztekat se… neni to pláč. je to vztekání.a jakmile jí zvednem, zase stichne.. TO JE HRŮZA.. ANI NECHCE BÝT POKLÁDÁNA NIKAM JINAM. CHCE SE NOSIT..
ZAJÍMALO BY MĚ, JESTLI S TÍMHLE MÁTE TAKY NĚKDO NÁKÝ ZKUŠENOSTI.. ŽE TAKHLE MALEJ PRCEK SE DOKÁŽE TAKHLE VZTEKAT.. TO JE HRŮŮŮZA.. už i měnim hlas a je důraznějsí, když se začně vztekat, nic jinýho mě nenapadá..co s tím..
taky by mě celkem zajímo, jestli takhe malý děti vidí na televizi… ona na ní dokáže koukat půl hodiny a je v klidu.. i když tam jsou nesmysli, starašně jí to zajíma… je to možný???? děkuji,.,.
![]()
Matyáš je taky vzteklý, je mu ale 20m..
Jak jinak má 3m dítě dát najevo, že je nespokojené, než pláčem?
Nemyslím si, že by se záměrně vztekala - jako že by si vymýšlela.
A že se chce nosit - je to problém? Třeba potřebuje vidět na věci kolem, začíná být zvědavá. (nosit nejlépe v klubíčku, na vertikál je ještě maličká).
Třeba potřebuje jen cítit blízkost maminky..
Třeba ji bolí bříško.
Třeba jí vadí, že je maminka na nervy.
Těch důvodů může být spousta.
V prvé řadě se hoď do klidu, když budeš klidná ty, půjde všechno líp.
A až příště začne plakat, nepřemýšlej nad tím, proč ten uvztekanec zase ječí, ale co se děje, že tvou berušku něco trápí ![]()
Mám stejnou zkušenost jak se vztekáním, tak televizí.
Radeček se taky vztekal kolem 3 měsíců, většinou v kočárku. Vyspal se, probudil a začal. Kroutil se tam jako by měl bolení, ale když jsem ho zvedla, tak okamžitě ztichl. Dělala jsem to tak, že jsem ho chvilku pochovala a pak šoupla zpátky. Žádný nošení a druhou rukou ještě vést kočár!! Někdy se uklidnil, ale obvykle spustil nanovo. Tak jsme holt jeli s muzikou. Za pár týdnů ho to přešlo.
A ta televize? Je mi prd platný ho pokládat v obyváku na zemi tak, aby na ni neviděl. Otočí se v mžiku na bříško a pak tak, aby na ni viděl. Jednoduše ji v tom případě vypnu a pustím rádio, CD. Tříměsíční mimčo bych pokládala tak, aby na TV nevidělo.
Nicolas je taky vzteklej a vždycky když mi tečou nervy tak si řeknu. Co sis udělala to máš - je celý po tobě.Manžel je klidas po něm má jen podobu povaha je po mě a já to vím tak se nakonec jen směju. Jak mám bojovat sama proti sobě
![]()
Tak ji nos… ![]()
Jinak nervova soustava se vyviji do 4m, koukanim na televizi se muze vytvorit drazdivost, protoze ty rychle strihy a blikani ji nedelaji dobre. Proboha, vzdyt deti ve 2 letech maji doporuceno koukat snad jen 10-20 min a ty ji frknes na pul hodiny k TV ![]()
Cappy píše:
Matyáš je taky vzteklý, je mu ale 20m..
Jak jinak má 3m dítě dát najevo, že je nespokojené, než pláčem?
Nemyslím si, že by se záměrně vztekala - jako že by si vymýšlela.
A že se chce nosit - je to problém? Třeba potřebuje vidět na věci kolem, začíná být zvědavá. (nosit nejlépe v klubíčku, na vertikál je ještě maličká).
Třeba potřebuje jen cítit blízkost maminky..
Třeba ji bolí bříško.
Třeba jí vadí, že je maminka na nervy.
Těch důvodů může být spousta.V prvé řadě se hoď do klidu, když budeš klidná ty, půjde všechno líp.
A až příště začne plakat, nepřemýšlej nad tím, proč ten uvztekanec zase ječí, ale co se děje, že tvou berušku něco trápí
jjj. těch třeba je několik a všechny TŘEBA DOBŘE ZNÁM..
a aby bylo teda jasno, já v klidu s ní jsem pořád.. i když jsem zrovna unavená, nebo mě cosi bolí, nebo jáí nevim co ještě.. A PROBOHA V ŽÁDNÝM NOŠENÍ TAKY PROBLÉM NEMAM ANI NEVIDIM..
jenom jsem se snažila trochu popsat co se děje, a jak to je.. HLAVNĚ MĚ ZAJÍMALO, JESTLI JE TO NORMÁLNÍ TO VZTEKÁNÍ
JO tak mám vzteké děti a to dvě.
![]()
Je to normální a připrav se na to, že vztekt se bude fakt dloooouho, i 6ti letá se mi vzteká. ![]()
Tak náš malej byl pěkný vztekloun tak do 7 měsíce, kdy se začal sám pohybovat…potom se to rapidně zlepšilo a pokud mu nerostou zoubky, tak je super ![]()
Ale nervy mi tekly pěkně, tak Tě chci jenom uklidnit, že bude lépe! Bude to ještě nějaký čas trvat…prostě nechce být sama, chce tvoji pozornost
Ona Ti to vynahradí neboj a přeji pevné nervy!
Ale holky, berte to z té lepší stránky.
Moje kamarádka (ve snaze mě uklidnit) mi jednou řekla, že vztekání patří ke správnému vývoji.
Takže buďme rády, že se naše děti (někdy až) nadprůměrně dobře „vyvíjí“ ![]()
hanah.cz píše:
Radeček se taky vztekal kolem 3 měsíců, většinou v kočárku. Vyspal se, probudil a začal. Kroutil se tam jako by měl bolení, ale když jsem ho zvedla, tak okamžitě ztichl. Dělala jsem to tak, že jsem ho chvilku pochovala a pak šoupla zpátky. Žádný nošení a druhou rukou ještě vést kočár!! Někdy se uklidnil, ale obvykle spustil nanovo. Tak jsme holt jeli s muzikou. Za pár týdnů ho to přešlo.--v prvé řadě děkuji.. s tím kočárkem, tak to máme taky.. tak to jsem ráda, že nejsme sami.
a stou televizí… prostě mi hraje v ložnici a malá na ní vidí s postýlky. dost mě to překvapilo, že takhle malího prcka to může zajímat..nebo respektive, že tam něco vidí.. noo děkuju za upozornění, že by na tv koukat nemělo.. to jsem netušila…![]()
![]()
![]()
A ta televize? Je mi prd platný ho pokládat v obyváku na zemi tak, aby na ni neviděl. Otočí se v mžiku na bříško a pak tak, aby na ni viděl. Jednoduše ji v tom případě vypnu a pustím rádio, CD. Tříměsíční mimčo bych pokládala tak, aby na TV nevidělo.
hanah.cz píše:
Radeček se taky vztekal kolem 3 měsíců, většinou v kočárku. Vyspal se, probudil a začal. Kroutil se tam jako by měl bolení, ale když jsem ho zvedla, tak okamžitě ztichl. Dělala jsem to tak, že jsem ho chvilku pochovala a pak šoupla zpátky. Žádný nošení a druhou rukou ještě vést kočár!! Někdy se uklidnil, ale obvykle spustil nanovo. Tak jsme holt jeli s muzikou. Za pár týdnů ho to přešlo.--v prvé řadě děkuji.. s tím kočárkem, tak to máme taky.. tak to jsem ráda, že nejsme sami.
a stou televizí… prostě mi hraje v ložnici a malá na ní vidí s postýlky. dost mě to překvapilo, že takhle malího prcka to může zajímat..nebo respektive, že tam něco vidí.. noo děkuju za upozornění, že by na tv koukat nemělo.. to jsem netušila…![]()
![]()
![]()
ale joo, to já už vím, že si vyžaduje pozornost.. bohužel jsem provorodička a nemam zkušenosti, tak občas zajdu sem. s jinýma maminkama se nestýkam a žádnou ženskou v okolí nemam. jsme na to prostě sami. a náký věci u tak malýho mimča mě udivujou.. někdy mam až strach, jako s tím kočárkem, jestli je vše ok..
pro holčičku bych udělala všechno na světě…ale mít takový jako je ona dvě, tak se j´du asi rovnou oběsit..
Ahojky,
nemůže mít malá spurt? Nebo jak říkaly holky, prdíky, mimochodem už i v tomhle věku se může vyklubat zoubek, tak třeba to. Může jí být zima nebo se chce tulit. Nebo jí něco ruší, když už by ráda usínala. Já mám sice kliku na mimčo, malá je moc hodná, ale taky se párkrát stalo, že vyváděla. Tak jsem zkontrolovala, jestli je nakrmená, přebalená, v teple, jestli se nekroutí prdíkama nebo se neklube zoubek a když tohle všechno bylo ok a nepomohlo ani chování, prostě jsem jí položila a odešla z doslechu. Stačilo jenom pár minut, ony se ty nervy nějak daly do kupy a pak hurá na další kolo:)Když jsem jenom odešla, ale stejně jí slyšela, byla sem na nervy jště víc:( No a nebo se nudí, zkus vyměnit telku za hrazdičku, nebo jí zazpívej. Víc už mě asi nenapadá:)
Jo to bylo období na palici … taky to samý - jen jsem se nahla, že ho položím do postýlky a brečel jak o život. Od rána, kdy jsem ho vylovila ze svojí postele (po ranním kojení) a hodila si ho na rameno, tak už tak chtěl být celej den … popřípadě u prsa. To by byl asi jeho ideální den - na rameni, na tygrovi, u prsa … furt mu dělat exkurze po bytě, ukazovat, hopsinkat, povídat.
Mam to ještě furt v paměti, že to bylo náročný, ale neboj - přešlo to. Sice teď taky kníká, že nechce posadit do lehátka nebo položit na zem, ale většinou to během minuty vzdá a zabaví se na novým stanovišti.
Myslím, že u takhle malýho miminka to ještě není „vztek“ - prostě jen protestuje a vymaňuje si, co se mu líbí.
Vzteklounek to začíná být teď (půl roku) - třeba, když se při kojení pohnu a on nemá pohodlíčko, tak to fakt „ryčí“ - ani to není pláč, prostě vztek.
Takže - buď v klidu, je to naprosto normální a chápu tě, že to je celkem náročný - pláč, nošení, furt dokolečka, žádnej čas na nic jinýho … ale miminko prostě chce být U TEBE a nikde jinde se mu to nezavděčí
u nás to bylo asi i bolení bříška po kojení, rád mi spinkal na prsou, měl rád chození a houpání (někdy mi spinkal v šátku).
Vím, že se říká, že to není dobře, že si na to zvykne atd.atd., ale na to já prdim - nějak to bude a kvůli nějakým obavám z budoucna nehodlám dneska miminku upírat tu nejbližší lásku. Zní to blbě, ale kdo ví, co bude zítra, tak proč se dneska nemazlit na maximum. Teď bych ho furt muchlovala, hrála si s ním, nosila ho … když potřebuju něco dělat, tak lehátko nebo je na zemi a čučí na mě - hračky samotný ho toálně nezajímají, to jen když si s ním s nima hraju, nanejvýš občas zboxuje zvířata na kolotoči nebo kouše hlavu panence na hrazdičce …
To je jeho jediná samostatná činnost, jinak furt ho musím mít u sebe.
Když mám obě holky v obýváku a starší si pustí pohádku v TV, tak miminko položím na rovno na gauč a vedle něj dám třeba tvrdý polštář nebo něco, co brání ve výhledu na televizi. Miminko se otáčí za zvukem, takže si prohlíží ten polštář (máme krásný se slonama
) .