Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj
brzy (doufám:-)) porodím moje první dítě a už se dost množí v rodině a mezi kamarády otázky kde budu rodit, kdy můžou přijít apod..zatím jsem nějak vybruslila a nedala jednoznačnou odpověď, ale nějak řešit to musím.
Vůbec nemám tušení od kdy smí cizí lidi na návštěvu k čerstvě narozenému miminku.
Nejde mi ani tak o sebe-no tak mě uvidí orvanou jako borůvčí, to je mi jedno, ale hlavně aby to nevadilo dítěti - kvůli infekci? klidu?
zase nechci první vnouče schovávat pomalu do puberty ![]()
Asi budu hysterická matka, vidím scénáře různých infekčních chorob o kterých dotyčný nositel ještě neví apod…
Od kdy jste pustili návštěvy k miminku?
A od kdy jste vzali miminko na výlet někam mezi cizí lidi?
díky moc
Ahoj, tak u nás byli rodiče cca za týden po propuštění z porodnice, tchán až někdy kolem 3.-4. týdne… Počítám s tím, že obojí mají rozum a nešli by k nám s tím, že jim něco je
O infekčních chorobách, o kterých člověk ještě nevím, nepřemýšlej, to bys k mimču nemohla pustit nikoho ![]()
Třeba do obchodu jsem si s mimčem troufla relativně brzo, protože něco jíst musíme a poslat nakupovat manžela je pěkná, leč pro mě nepraktická možnost
Přeju rychlý porod a zdravé miminko
![]()
No, u nas (US) se to tak neproziva a neni vubec vyjimecne videt tydenni miminko v nakupnim centru ci potravinach, v parku, na plazi atd. Myslim, ze tu neni zvysena umrtnost novorozencu v dusledku ruznych chorob a infekci. Ditko ma hodne protilatek z placenty a ty vydrzi 3 - 6 mesicu, navic u imunitu nejak vybudovat musi. Ve sklenikovych podminkach asi tezko
. Nicmene spis ber ohled na sebe. Ver, ze navstevy 5 dni po porodu, nebudes chtit, aspon ne na takove formalni bazi a aby u Tebe vysedavaly 2 h a Ty kolem nich jeste skakala. Budes rada, kdyz mimco zadrima a Ty budes mit moznost s nim. Pokud prijde navsteva, ktera si na zadne obstrukce nepotrpi a prinesou s sebou jeste treba sekanou k veceri pro Vasi rodinu, tak ti jsou rozhodne vitani
. Jinak samozrejme pokud je nekdo nejak chorobny, tak snad bude mit soudnost a nebude onuchavat cerstve mimi. Se zbytkem bych si moc hlavu nelamala… Linda
Příspěvek upraven 26.07.10 v 18:21
Pustila jsem je k dětem prakticky od narození, jen do porodnice ne, tam výhradně nejbližší rodinu.
Tohle jsem nějak moc neřešila
Jako nevzala jsem je první dva tři týdny do obchoďáků, ale že bych odmítala návštěvy, to určitě ne. A také bych k nim nepouštěla lidi, o kterých vím, že se vrátili z exotických zemí, ale takové jsem zrovna v tu dobu stejně v okruhu známých neměla ![]()
Já povolila návštěvy hned. Ale já jsem v tomto krkavčí matka. Jsem zastánce bakteriálního otužování od narození.
Podle mého názoru je nejrizikovější pro novorozence z hlediska infekce pobyt v nemocnici. Personál může bý nosičem různých ne
bezpečných kmenů bakterií, které jsou rezistentní na antibiotika. Běžná populace je mnohem bezpečnější.
fragola píše:
Ahoj, tak u nás byli rodiče cca za týden po propuštění z porodnice, tchán až někdy kolem 3.-4. týdne… Počítám s tím, že obojí mají rozum a nešli by k nám s tím, že jim něco jeO infekčních chorobách, o kterých člověk ještě nevím, nepřemýšlej, to bys k mimču nemohla pustit nikoho
Třeba do obchodu jsem si s mimčem troufla relativně brzo, protože něco jíst musíme a poslat nakupovat manžela je pěkná, leč pro mě nepraktická možnostPřeju rychlý porod a zdravé miminko
![]()
Taky tak nějak. Ale chlap je zvyklý nakupovat, takže do obchodu jsem šla až po šestinedělí ![]()
Pokud muzu poradit, ja byla pitoma a navstevy byly od 3h po porodu. Takze to nedoporucuju. Sice jsem po porodu mohla sedet, ale sedet na siti na zidli nebylo zas az takove terno, takze jsem v prubehu navstev posedavala, postavala, celkove nic moc pocit, fotilo se, blesk cvakal, sestinedeli jsem se snazila ignorovat… Az budu rodit znovu, tak maji vsichni smulu. Zkratka ja budu s miminkem, vysestinedelim se do syta a mimino uvidej vsichni krom manzela, syna a detske dr az po sestinedeli. Jak je miminko roztomiloucky a krasnoucky muzou obdivovat z fotek. Zadne nakupy, prochazka tak kolem baraku. Nikoho nezvi, maximalne, ze by ti po cca 14 dnech prinesl jidlo, uklidil koupelnu a zase vypadnul. Neni to sobectvi, pokud chce nekdo nynat malicke miminko, tak at si ho zplodi sam, prarodice si to uz odzili se svymi detmi.
Tak ja jsem navstevu obou prarodicu prave vyresila navstevou v porodnici (prave abych pak mela doma klid). Od 4 tydnu jsme postupne vyrazeli s kocarem za kamarady - vzdycky ale na chvilku (stejne nejde na moc dlouho kvuli kojeni). Nasi prijeli behem 6-nedeli 2×, vzdycky s jidlem:-)
Ted mame 2 mesice a jeste jsem poradne nakupovat nebyla (2× a schvalne v nejmene popularni dobu) a jeste spoustu znamych mimino nevidelo.
Sestinedeli byl fakt zahul, takze odpovidej vyhybave dal - nevis, jak budes zrasovana po porodu a jaky zlaticko se ti narodi (to moje pres den skoro nespi). Kdyz ale bude vse v pohode, tak muzes zvat mnohem driv.
Já do porodnice nepustila nikoho, jen manžela. Obojí rodiče přijeli 10 dnů po porodu, jedni v sobotu a druzí v neděli ![]()
Jiné návštěvy ani nějak nebyly, bydlíme hodně z ruky.
Jo a v obchodě jsem s malým byla poprvé včera
Jinak nakupuje přes týden manžel a děláme pak větší víkendové nákupy, kdy manžel jde na prochajdu a já nakupovat.
V porodnici byl jen manžel se straším synkem. A potom brácha se svou slečnou. Ostatní jsou nejsou z Prahy a měli by to sem z „ruky“.
Naši viděli malého když mu byl týden, a tchýně ho neviděla zatím vůbec.
S Jakubem jsme poprvé cestovali když měl cca 2M,a jelikož vím, co Daníka „čeká“ za péči od tchýně, tak tam ani nespěchám.
Na „vycházky“ s kočárkem, jen tak kolem baráku už chodíme. Nakupovat musíme taky. Tatínek koupí vždycky půlku věcí (a to má i seznam) nebo místo kostky másla (potřeba na vaření) tak koupí ve vaničce margarín…
A jinak kamarádi - tak já jsem ještě nikde s malým nebyla, ale zvu k nám. Ale jen když se to hodí. Nějak mi nevadí kojit před „známími“ to jsem větší „ostych“ měla poprvé na „veřejnosti“ - na dětském hřišti, kde jsme byli se starším synkem
díky za názory
Já právě jsem zatím řekla, že kdo přijede k nám domu tak jedině s jídlem
a připraveným kýblem a mopem ![]()
do porodnice jen nejbližší rodina - bráška, máma, táta, babička…(a ti se pak nabídli na to jídlo a kýbl
)
Já si myslím, že budu vyvalená jako Goro před Tokiem takže budu dost ráda za klid. Na nějaké ňuňání jsem ani nemyslela-se obávám, že miminko nepůjčím, jen dívat.
Já taky nikam nelezla když bylo někde miminko a čekala jsem až budu pozvaná, jsem zvědavá, jestli to tak bude i u nás, asi se nic nestane když nějaká návštěva přijde, ale alespoň ty 4týdny bych ráda udržela nějak v normě…jenže všichni jsou fakt strašně natěšení,tety co jsem je neviděla roky, máma si bere dovolenou…fakt panika a já mám strach, že budu černá ovce rodiny - zase ![]()
ale sakra budu máma a nebudu dělat něco z čeho nemám dobrý pocit co se péče o moje dítě týče…TAK:-))
na nákupy a mezi moc lidí se nechystám - halt budeme muset přežít nákupy tatínka
spíš se těším na výlet do přírody, procházky atd, to bych tak od těch 4neděl mohla?
Příspěvek upraven 26.07.10 v 19:24
tak já v tomhle byla taky tak nějak ani ne hysterická ale zásadová. V porodnici byla tchýně se švárou asi 3. dne (dřív jsem malou u sebe neměla) ale byli jen na chvilku. A domů jsem je pustila až jsem se na to cítila což bylo asi po týdnu co jsme byli doma. Fakt jsem se na to necítila - depka, problémy s kojením a manžel to vše bravurně korigoval.
cizí návštěvy jsem absolvovala až po šestinedělí, někdo to tak neřeší ale já si říkala proč to zbytečně uspěchat. ![]()
Do obchodu jezdil manžel, je zvyklý takže v tom problém nebyl, navíc bylo léto takže vedro vs. klimatizace jsem si nechala ujít. ![]()
Ahojky, malého viděli rodiče od obou cca do týdne po narození, rodina a známí když byl malému měsíc pryč.
M2 v porodnici tvrdili, když nás pouštěli domů, že mimčo je v šestinedělí paradoxně nejvíc odolné vůči nákazám a podobně. Příroda prý to tak zařídila. Nevím co je na tom pravdy.
Já jsem měla těžký porod, tak mě ani nenapadlo někoho si zvát v den porodu na návštěvu, jen přítel mi přivezl balení vod a nějaké ostatní potřeby, no a i tak jsem se ostýchala si pro to jít na chodbu. Fakt jsem sotva šla.
Co mě ale dorazilo, byla neohlášená návštěva druhý den. Přišly dvě známé z práce, vytlemený od ucha k uchu a s plyšovým medvědem
. Tak jsem to tam odstála pomalu v mdlobách a za asi 15 minut prchla. To fakt nemám ráda, když se někdo ani nezeptá. Nevim, co si představovaly.
Ale jak se mi udělalo líp, tak 4. den už přijela moje rodina a pak ještě kamarádky. Už jsem měla dlouhou chvíli, mimčo mělo žloutenku, pořád spalo a kolegyni z pokoje už propustili.
No a doma pak, jsem byla ráda, za každou návštěvu. Byla jsem zvyklá hodně chodit do společnosti a to se jaksi příchodem mimina úplně překopalo. Potřebovala jsem s někým mluvit, kolikrát jsem měla pocit, že mi asi hrábne. Ale je zvláštní, že potom už se moc návštěv nehrnulo
. Jen táta a dobrá kamarádka. Asi už jsem coby mimozemšťan v šestinedělí nebyla dost zajímavá.
Rozhodně záleží, jak ty se rozhodneš. Zda chceš klid, nebo třeba návštěvu a možnost vypomoci doma,nechat pochovat miminko, trochu si odpočinout… Ze zdravotního hlediska prý jde spíš o matku. Je unavená po porodu, oslabená. No a samozřejmě nikoho s bacily nepouštět.
Tak mimčo viděl první samozřejmě taťka u porodu, další byl pan fotograf, co nás přišel vyblejsknout do novin asi pět hodin po porodu, ještě ten den došel brácha a máma s kolegyní a druhý den další členové rodiny (kromě dědy a babi, kteří měli rýmu a byli natolik zodpovědní, že počkali, až dojdeme domů). Za návštěvy jsem byla vděčná, sice vždycky jen mrkli, donesli potřebné věci a zase šli… Spolubydlící ale měla na pokoji druhý den porodu návštěvu od rána od osmi do večera do šesti - nepřetržitě - a to mě dost obtěžovalo a unavovalo. Taky kojení mi jako prvorodičce nebylo příjemné. Spolubydlící si taky vysloužila poměrně ostré napomenutí od personálu nemocnice. Horší než návštěvy byly hygienické návyky mé spolubydlící na pokoji - výsledkem byl poměrně velký zánět očí mé dcery a velké opruzeniny po celém těle, kvůli kterým nás chtěli nechat v porodnici déle.