Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Naše malinká, 6měsíců, má od neděle vysokou teplotu. Už jsem byly i na pohotovosti, protože měla 39,2°C ![]()
Tam na nic nepřišli. Malá je totiž jinak úplně v pohodě. Normálně si hraje, je usměvavá … ale taky mrzutá, ospalá. Vůbec nevim co si o tom mám myslet
Můžou to prý být zoubky (ale zas se mi nezdá takhle vysoká teplota), 6.nemoc nebo dokonce zánět ledvin (takže musíme chytat čůrání-to zas bude). Eliška je první miminko, takže mě znervozní úplně všechno, páč ještě nevim tak dobře, jak mám při kterém problému postupovat. Zkušenější maminky, poraďte mi co s teplotou??? Dávám po 3hodkách na střídačku paralen a nurofen-dle rad mudr (půlku čípku, ještě nemáme ani 6kg)
![]()
A brali na pohotovosti moc nebo krev na crp? My meli ve 4 mesicich zanet ledvin, teplota nesla srazit, az v nemocnici antibiotiky. ![]()
Malá měla v 5. měsících 5. dětskou nemoc - atypická u kojenců, atypický průběh, měla vysoké horečky, ty u starších dětí někdy nebývají..
Naše dr. vždy kojencům i větším dětem při vysoké teplotě odebírá krev na CRP, na tom bych trvala. Tak se pozná, jestli v těle koluje zánět nebo je to virové. Byli jsme i na opakovaných CRP v jeden den, protože při zánětu rychle stoupá.
To taky měla vysoké horečky - až ke 40, ale chování jakoby se nechumelilo.
My jsme taky střídali paralen a nurofen, po 4 hodinách, dávkování podle váhy..
Taky jsme si s nemocemi užili. Hlavně s malou, je sice už druhé dítě, ale taky jsem měla strach, co a jak.
Pokud se do zítřka nic nezmění, zkus poprosit dr. o test CRP.
Ne, ne … nebraly. Ale dostali jsme ampulky na čůrání, tak snad něco odchytnu. Zítra to mám donést doktorce … A jak se Vám to přihodilo? To se mimčo musí nastydnout nebo prostě z ničeho nic …
Aha, tak to mě vůbec nenapadlo, že by to šlo takhle vyzkoumat. Zítra jestli teplota neopadne, tak tam jsem hned mezi prvními pacienty. A určitě si o ten odběr krve řeknu. A to jsou výsledky na počkání nebo jsi musela čekat??? Jestli jo, jak dlouho? ![]()
U tak malých miminek je to zničeho nic, žádné nastydnutí nemusí být. Když jsme byli v nemocnici, tak tam byly samé záněty ledvin nebo laryngitidy, přitom já jsem o zánětu ledvin nikdy předtím neslyšela. Každopádně odběr moči to všechno odhalí. Hlavně se nenervuj dopředu, i kdyby to ten zánět ledvin byl, tak po pár dnech antibiotik to bude všechno v pořádku.
klara123 píše:
Aha, tak to mě vůbec nenapadlo, že by to šlo takhle vyzkoumat. Zítra jestli teplota neopadne, tak tam jsem hned mezi prvními pacienty. A určitě si o ten odběr krve řeknu. A to jsou výsledky na počkání nebo jsi musela čekat??? Jestli jo, jak dlouho?
Podmínkou je, aby měla lékařka v ordinaci přístroj, který CRP orientačně změří. Pokud ho má, výsledky jsou myslím za 3 minuty.
U nás v nemocnici používají na odběr moči nalepovací sáčky, jdou koupit ve zdravotnickýc potřebách. Z anatomických důvodů se lépe odbírá moč chlapečkům, prostě je pindík v sáčku. U holčiček vždy něco proteče, ale prý jim stačí málo
Vůbec si nedovedu představit, že bych měla chytat moč holčičky do nějakých ampulek..
Moje děti toho dohromady prodělaly dost - starší laryngitida, angina, zánět průdušek,zánět střev, mladší angina kombinovaná s bronchitidou, opakované bronchitidy,záněty středouší..CRP byl vždy první krok, dokonce i na pohotovosti, kdy si tento přístroj nechala lékařka donést z JIP.
Ahoj. Pokud horečky do 3 dnů neustoupí měla by jsi určitě navštívit lékaře, který by měl malou podrobně vyšetřit.
Během těch 3 dnů doporučují horečku srážet čípky, při hodně vysoké teplotě zábaly nebo omývání.
Test CRP je perfektní, je hned hotovej a doktorka zjistí zda je zánět v těle a podle toho se zařídí. ![]()
My jsme minulej týden měli taky 40, trvalo to 5 dní, no a nakonec z toho byla 6 nemoc. ![]()
Urcite ji pri srazeni teploty vykoupej ve vane, ve vode o 2-3 stupne studenejsi nez ma telo, zkratka takova vlaznejsi, ale ne moc…ona ji ta teplota pekne klesne, kdyz ji tam nechas louhovat treba 10 minut. A mas to lepsi nez zabal, ktery by ji zpusobil akorat sok.
Klaro, at je malé brzy líp. Já jsem taky špatně snášela, když měl malý první teplotu.
Byl asi stejně starý jako tvoje, taky měl těch 39 st. a vyklubala se z toho šestá nemoc. My jsme tedy šli k dr. až když se osypal, docela se nám dařilo teplotu srážet čípky, případně zábaly. To ale až při opravdu vysoké horečce.
Zajdi k dr ![]()
Naše paní doktorka má právě dovolenou, tak musíme zajít k paní co jí zaskakuje. Jestli mají tady v Táboře takový přístroj opravdu netuším … ale snad jo. Jinak moc děkuju za rady, musím zkoušet, co se osvědčí. Čípky zatím teplotku moc nesrážejí. Hlavně vždycky když jí ho dám, tak mi ho vykaká … A taky máme trochu řidší stolici, tak snad to bude ta 6.nemoc. A maminky, jak tak dlouho ta 6.nemoc trvá???
Ale už jsme se na zítra k té náhradní doktorce objednaly. Máme tam být hned na 7, tak snad ok … Nalepila jsem pytlíček na čůrání-doufám, že dobře.
Jste všechny moc hodné, já jsem vyplašená jako ratlík ![]()
V půl roce měl mates teploty…taky vysoké a zrovna v pátek odpoledne to začalo.jinak mu nic nebylo,byl jinak v poho.....
tak já že v pondělí vyrazím k dr.pokud se to o víkendu nezhorší.....
a v pondělí byl bet teploty a osypal se…takže 6.nemoc.Osypanej byl asi 2 dny a pak to ustupovalo.
Tak podle těch příznaků to u nás zatím taky vypadá na tu 6.nemoc … Tak moc děkuju za všechny rady a vaše zkušenosti.
Od neděle, to znamená teprve 24 hodin? 39 není tak moc. Já bych zatím vyčkávala, dodávala tekutiny a nesrážela zbytečně. Teprve když horečky trvají dýl jak 4 dny, se má chodit k dr.