Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, ráda bych obnovila diskuzi a zeptala se jak je to s vašimi dítky teď… mám teď dvouměsíčního syna a jsem na pokraji hysterie
jsme od narození mimo tabulku s obvodem hlavičky, to měl 32cm, včera jsme byli na dvouměsíční kontrole a dr. naměřila 35cm řikala že se nemám znepokojovat ale že to budeme hlídat, ale když hledám na internetu (já kráva) tak mě to děsí
každou chvilku když malý spí tak beru metr a přeměřuji. první syn má naopak hlavu jak balon
Zdravím, mám už synka 9 měsíců, ve vašem věku jsme byli taky poprve upozorneni, ze hlavicka se moc nema k rustu… Po porodu mel 34, na 6 tydnech 36, 5…premerovala jsem prvni tydny taky jako hystericka a videla desive scenare. Dulezite ted bude, jakym tempem poroste, jestli se bude plus minus drzet v pasu. Poradim vam, nemerte casteji nez jednou tydne, nic tam totiz co den nevykoukate a budete akorat vydesena. Urcite se premerte s muzem, stejne tak vase rodice. Vsadim se, ze odpoved nekde naleznete. My mame s chlapem 55 cm, jeho rodice oba drobni, ma rodina vysoka a mohutna, ja vysoka, ale strizlik…takze nekde si to naslo cestu k drobnejsimu klukovi. Taky jsem se bala, ale vyvoj bravurni - v 6M lezl po 4, v 7vstaval k nábytku a sedel, v 9se zacina poustet. Na 4M měl 40, na pul roce 41,5 na 8 mesicich nam namerili 43cm. Mate porovnani se starsim a to vas asi tizi, ale myslete na to, ze pokud mate v rodine nejake extremy (nekdo extra velkou, jiny extra malou), tak si to tu cesticku nekde najit muze a porad to muze byt vse v poradku a v norme. Zdravim a drzte se
Moc děkuji
teď jsme byli u dr na 3.měsíční prohlídce, tak jsem se svěřila dr. jaký mám strach ale docela mě uklidnila, že pokud hlavička roste, tak se nemám znepokojovat ale pokud chci tak nás pošle na neurologii ať jsme klidnější. hlavičku má teď 37 a umí všechno, co by umět měl
navíc já mám obvod hlavy jen 52cm tak to má snad po mě, už jsem klidnější sice pořád semtam beru metr a přeměřuji
no a do toho všeho ještě ten virus zika ale to se nás týkat nemůže (snad)
To jste na tom paradne, roste, jak ma… Jestli vy mate 52cm, tak je to naprosto jasne po vas!! V tom pripade neni vubec co resit a mate zdrave miminko. Vubec bych se nebala… A toho viru se snad bat nemusime, doufam, ze je to nebezpecny jen prenatalne a nase narozene uz to neohrozi. At vam kebulka roste ke spokojenosti ![]()
Já bych se také moc neznepokojovala, i když chápu, že je to na palici. Měla jsem s malou opačný problém, má hlavu větší a obléct ji něco je boj. Také mi přišlo dle měření doktorky, že jsme úplně mimo tabulky, na vlastní žádost jsme byly na neurologii, kde nám přeměřila hlavičku s mírou o cca 1cm méně než u doktora, takže celkově to měření asi nebude u pediatra nejpřesnější. Neurolog mi vysvětloval, že je důležitý přírůstek pokud měříte na stejném měřidle a být v klidu.
Ahoj, stalo se taky nekomu, ze dite melo ma dvou prohlidkach po sobe stejny obvod hlavicky? Syn v 8m mel 44 a v 9 a 3 tydnech
opet 44. Docela me to tizi, ze mu hlavicka neroste. Dr zarim nic nerikala. Jen se mirne podivila, ze ma stejne. ![]()
@Lucie486 syn měl 43cm v roce, hlava mu roste na obvod pomalu, ale na čepicích jde vidět, že roste..nicméně, má stejnou velikost jako jeho o skoro2,5r mladší brácha..celkově je drobek..
Bych se přikláněla k tomu, že se někde upsala, ve 3 rýdnech OH 44 cm je hrozně moc, to měl spíš 34, jen nevím, jak vysvětlit 2× úpis? Ale v 8 m 44cm je v pohodě. Asi bych byla v klidu, jen zkusila hlavičku doma třeba po měsíci přeměřit sama a vždy stejným metrem.
Ahoj, můj mladší syn se narodil s hodně malou hlavou, takže mu ji doktorka pečlivěji kontroluje. Hlava mu neporostla mezi 3 a 4 měsícem, mezi 6 a 7 měsícem jen o půl cm, mezi 8 a 9 měsícem zase nic, do 10m jen o půl cm a tak dále. Stále má hlavu malou, ale vývojově je ok. Má to po mě, já mám obvod hlavy na hranici mikrocefalu a jsem (doufám) normální a v rámci možností zdravá.
Záleží, jak rostla hlava předtím a jak to bude zase dál, jeden měsíc nic neznamená. Neboj ![]()
Ty jo, mě nikdy ani nenapadlo dumat nad tím, zda má synátor menší nebo větší hlavu
ted koukám do průkazky - starší měl 43,5 cm, nyní má 52 cm ve dvou letech (cca), mladší měl v 5měsících 40 cm, takže to bude cca odpovídat taky…U nás se dědí kebule i tvar hlavy po dědovi z manželovy strany
ploskolebci hadra.
Já bych to přičítala buď malému nárustu a nebo chybě měření. Zkus to přeměřit za měsíc a uvidíš jestli se hnula.
Ano, přijde mi, že za 2 měsíce v tomto věku je úplně normální, že třeba poporostla o pár mm, což je nezměřitelné. Pětiletá dcera má hlavu 49cm, roste jí teď třeba o 1cm za rok ![]()
@králíkovna V 9 mesicich a 3 tydnech. Trochu zmatecne napsano. Pardon.
@Lucie486 v tom případě bych řekla, že ve 3 týdnech ml OH 34 a lékařka se upsala a v 8m a 9m že je obvod stejný bych se vůbec nevzrušovala, děti jsou často neklidné a metr může být jen trošku jinak přiložený a hned je 0,5cm odchylka. Když se provádí měření hlavy denně např na neurologii kvůli hadrocefalu, tak se dětem na hlavu kreslí rysky, aby se měřilo pokaždé v opravdu stejném místě.