Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zadávám si výsledky prohlídek do takovýho toho posuzovacího grafu a teď mě celkem dorazila velikost hlavičky.
Věděla jsem, že zrovna největší nemá, ale furt jsme byli aspoň na dolní hranici toho pásma. Teď - v 6ti měsících - jsme ale už úplně mimo
viz. obrázek (vlevo cm hlavičky dole m věk).
Má 40 cm, doktor na to vůbec nijak nereagoval - jen si to zapsal, tak nevím, jestli něco nepřehlíd. Jinak velikostí je přesně v normě - má přes 8kg a měří 67 cm, BMI 18,5 (spíš cvalda).
Nemáte zkušenosti s menší velikostí hlavičky?
Pokud to nekomentoval lékař, tak bych to neřešila
Grafy jsou pořád grafy a děti jsou individuality ![]()
Kde se takový graf nachází? Taky bych pro zajímavost hodila naše údaje
díky
ahoj my mame taky maly obvod hlavicky, v 6ti měsících jsme měli 42cm, v 8 měsících 43cm, ted v 9 měsících je 44cm. Doktorka nam řekla, když jsme byli v 8m na kontrole, že to odpovídá 6m mimču, ale hlavička roste sice pomaleji, ale roste, nemam se znepokojovat, kupodivu ted vyrostla za měsíc o 1cm, v roce je min 46cm. Nam chybi 2 cm. Tak snad to dáme… ![]()
Miru, je to tuto: http://www.szu.cz/…y-ke-stazeni
Po otevření dáš databáze - Nový záznam … zapíšeš své mimi a pak zadáváš Měření - Nové měření
Bacha datum se zadává ve formátu M/DD/RRRR
vpravo pak klikáš na ty grafy - např. délka do 2 let apod.
kdyžtak poradím dál
Malý měl taky a má si myslím pořád menší hlavu. Spíš úzkou. Dr nás poslala na neurologii. Ale neuroložka se rozčilovala, že jdeme zbytečně. ŽE pokud roste normálně celkově, pokud motoricky zvládá něco,co by měl, tak není problém. Pak změřila hlavu mě a řekla, že to máme v rodině nejspíš, protože já mám prý taky malou hlavu
. Tak si s tím vůbec tu hlavu nelámej:).
Matko predstavena, dcera mela naopak po narozeni rovnou primku kolmo vzhuru, opustila graf a stale se pohybuje mimo nej…a doktorovi to divne taky neprislo, zaplatila jsem si sono hlavicky a doktorka nic spatneho nenaznala…myslim, ze Natasa tu psala, ze jeji chlapecek mel taky malou hlavicku a je v pohode. Ty mas kolik obvod hlavy? Tusim, ze dospeli maji nejak kolem 55 cm prumerne, tak jestli mas min, treba je to dedicne.
Myslím,že když se to dr. zdá ok tak bych se neznepokojovala.Nebo se ho zkus příště zeptat.My měli opačný problém-hlavu jak pátrací balon
v 6ti mě.46cm.Všechno přes hlavu malý
![]()
Moc díky ![]()
Už jsem to nainstalovala a pobavila se… Já mám zase extrémně velké děti, co se váhy týče
Naštěstí u Karolínky to bylo jen do cca půlroku, pak se to rovnalo…
Marianka je také macek a snad bude to samé co sestra. Jsme váhou nad nejvyšším percentilem ![]()
A to je jen kojená, stejně jako byla Karolínka…
Ještě jednou. Já bych se netrápila. Dítě je individualita a jistě jde i o další měření, teď se stejně nic nepozná… Taky není co, že?
![]()
Nejstarší dcerce doktorka hlavu neměřila, ale ve 3 letech (změna doktorky) měla obvod hlavy 47,5cm V dnešní době si dcery 27měsíců a téměř 6 let mohou půjčovat čepice, protože mají hlavy téměř stejně velké. Syn měl teď ve 4 měsících 37,5 cm, takže taky bude mít malou hlavu.
Pokud hlava roste, tak bych byla klidná.
ahoj,
mám zkušenost…
Vojta měl v 6m 39.5cm OH.. dr. nás poslala na neurologii, protože ona je prostě taková opatrná.. nicméně dvě návštěvy u ní mi stačily (vždycky zkonstatovala že se jedná o geneticky menší OH, vývoj byl více než OK) a potřetí jsem nešla, prootže jsem neviděla důvod trápit sebe i zdravé dítě zbytečným sledováním u dr.
i proto, že tchýně neurolog je a můj postup více než shcválila… (a btw, podle jejího starého nomogramu je 40cm v 6m v normě
)
důležité především je, zda hlavička roste, zda jsou přírustky pravidlené, zda má ještě otevřenou velkou fontanelu a jaký tvar hlavičky má - některé děti mají mozkovnu dozadu a některé mají tzv. vysokou hlavu..(a logicky malý OH) . no a jaký je vývoj celkově, jetsli není v něčem trochu pozadu..
dalším důležitým faktorem, který třeba naše dr. podle mého nebrala v úvahu, je velikost hlav rodičů.. oba máme s mužem hlavy na obvod malé, máme takové ty vysšší hlavy, muž je s OH 55cm na chlapa exot, můj je 54.. nosím dětské čepice ![]()
pokud se pediatrovi zdá vše OK, nezatěžovala bych se tím..
Milé maminky, obnovuji tuto diskusi, protože mě trápí přesně problém, který se tu řeší: mám 11-měsíčního synka a znepokojuje mě, že má malý obvod hlavy - dolní hranice je 44,7 cm a náš synek má 44,5 cm. Prosím Vás, měli jste některé z Vás podobný problém a přesto bylo vše v pořádku? Všechny ostatní míry má malý celkem v průměru, ale ta hlavička mě vyděsila… Prosím, řešily jste to nějak? Já mám za měsíc jít s malým na roční prohlídku, tak mám dilema, jestli zavolat MUDr. dříve, nebo to nechat ještě ten měsíc a řešit to potom, kdyby hlavička nepovyrostla… Jsem z toho pěkně rozkoplá, proto Vás prosím o Vaše odpovědi. A moc Vám všem děkuji…
![]()
Nevím zda odpoved jeste hledas, ale resim te dto samy u holky mame rok a obvod ma dokonce jen 43cm.
@kaczaa Kluk má 44 cm v roce, celkově je malý (72 cm na roční prohlídce). Jakou máš hlavu ty a otec dítěte? Ono se to dost dědí - můj chlap má problém na sebe sehnat přilbu, všechno je mu velké.
No ja mam taky mensi hlavu. dneska si me neurolozka i merila
ale rikala ze od minuli kontroli ji nevyrostala coz sou 2m, rikala ze nas dyztak posle na rentgen, pro jistotupri pristi kontrole, kdyby to bylo beze zmeny.Ale pry hlavu ma tvarovanou dobre, pry se u nakych deti stava zejim driv srostou kosti v lebce.tak doufam ze nas to mine…ja sni jezdim uz od mala k neurolozce kuli tezkymu porodu a mela neuroticky tiky. ktery uz sou na stesti pryc