Málý příbytek na váze

6
1.12.10 20:51

Málý příbytek na váze

ahoj, včera jsme byli u dr. a malá mi přibrala jenom 60g za dva týdny :-( jsou jí 4 měsíce a váží 5,31.. je plně kojená, ale v poslední době se mi u prsa vzteká a pláče a za chvíli zase hledá, jako když má hlad, párkrát natáhne a zase nic. Nevím jestli nemá málo mlíčka, když takhle pije, prosím o názory a rady.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
415
1.12.10 20:59

Těžko říct, co se jí u prsa nelíbí.
Měla jsem obdobnou zkušenost, ale ještě v šestinedělí. Nechtěl se přisát a když už, tak se za chvilku pustil a pořád dokola. Dopadlo to tak, že jsem „kojila z flašky“.
V Tvé situaci bych zkusila odsát, abys věděla, jestli přicházíš o mlíko. A pokud ne, tak odsávačku a jela bych lahvičkou. Pokud by se Ti tenhle proces nezdál nebo byl na Tebe moc složitý, tak pak už jenom UM.
Co Ti vůbec řekla doktorka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
1.12.10 21:14

Mě odsávání nikdy moc nešlo asi mám špatnou odsávačku.. trvá to dlouho a výsledek nic moc. Mno a flašku už sem taky zkoušela, ale z tý vůbec nechce, ještě chci zkusit jinou savičku jestli to nebude tim :nevim: Jo a doktorka nic, jen řekla, že je to málo.. no řešili jsme víc věcí a já vyšla z ordinace jak omámená a uplně jsem se zapoměla poptat :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
186
1.12.10 21:25

ahoj, já mám teď obdobný problém…syn přibral 140g za 14 dní a doktorce se to zdá málo, protože toto už se děje měsíc…doporučila mi Sunar a já mu ho teď dávám na noc.....dám mu své mléko a když už si myslím, že nemám, tak doplním Sunarem.....mám to teď druhý den a vypadá to, že syn je spokojený…raději bych samozřejmě dávala své, ale zvlášť večer už nemám skoro žádné a odstříknu jen minimum…musím říct, že jsem si i oddychla, protože asi opravdu brečel hlady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
1.12.10 21:32

Zkus si v nějakým mateřským centru půjčit elektronickou odsávačku. Tou by to mělo jít rychle, bez problémů a budeš brzy vědět na čem jsi.
No, lahviček a tím i druhů saviček je na trhu mraky. Když nesedne jedna, holt je potřeba vyzkoušet jinou. Pokud malá u prsa „nedostane rozum“ :-) tak Tě to stejnak čeká, ať už s MM nebo UM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
431
1.12.10 22:08

Ahojky,
podobný problém řeším teď taky. I když mě doktorka říká, že když je malá spokojená a nepláče (což fakt nepláče), tak mám kojit dál. Ale při kojení, obzvlášť večer, se taky odtahuje, pak párkrát natáhne, trochu se vztekne a pořád dokola. Pak ale většinou usne a spí v kuse 4-5 hodin 8-o . Takže hlady asi netrpí.
Doktorka mi navíc řekla, že je už hodně aktivní (už válí sudy…), takže se nemůžu divit, že moc nepřibírá.
Odsávat se mi vůbec nechtělo a docela na nějakou dobu pomohlo častěji přikládat v noci. Opravdu maximálně po 3 hodinách a homeopatika Ricinus comunnis 5ch. Těžko říct, jestli jsem si to vsugerovala, ale začaly se mi prsa zase trochu nalívat :-) . A kamarádka, laktační poradkyně, mi tvrdí - vytrvat, vytrvat, že často ve 4.měsíci je laktační krize, která pomine, pokud se nezačne s UM. Ovšem když mimi neprospívá, tak je to fakt rada nad zlato :think:
Snad ti něco z toho třeba taky pomůže

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
1.12.10 22:46

Steli, v porodnici nám vysvětlovali, že kojená miminka přibývají skokově, tedy třeba 14 dní téměř nic a pak zas za 14 dní hodně :nevim: Taky mohla být při předchozím vážení nevyčuraná a podruhé vyčuraná/vykakaná. A jak píše Lenik, určitě už se víc hýbe, i to může být důvod :wink:

O mlíčko se neboj, skutečně se tvoří podle potřeby a krize by netrvala tak dlouho. Možná už více vnímá okolí a při kojení ji něco rozptyluje :nevim:
Pokud máš pochybnosti, zkus ta homeopatika. Škoda, že nemůžeš odstříkávat, možná bys byla překvapená :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
431
2.12.10 10:28
chuanitka píše:
Steli, v porodnici nám vysvětlovali, že kojená miminka přibývají skokově, tedy třeba 14 dní téměř nic a pak zas za 14 dní hodně :nevim: Taky mohla být při předchozím vážení nevyčuraná a podruhé vyčuraná/vykakaná. A jak píše Lenik, určitě už se víc hýbe, i to může být důvod :wink:O mlíčko se neboj, skutečně se tvoří podle potřeby a krize by netrvala tak dlouho. Možná už více vnímá okolí a při kojení ji něco rozptyluje :nevim:
Pokud máš pochybnosti, zkus ta homeopatika. Škoda, že nemůžeš odstříkávat, možná bys byla překvapená :wink:

Souhlasím, já v 3.měsíci vážila pořád jak šílená :roll: a za 14 dní malá nepřibrala skoro nic a pak za dalších 14 dní 600 gramů. A to jsem se stresovala, jak asi nemám mlíko, až jsem ho opravdu skoro ztratila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
431
2.12.10 10:33
chuanitka píše:
Steli, v porodnici nám vysvětlovali, že kojená miminka přibývají skokově, tedy třeba 14 dní téměř nic a pak zas za 14 dní hodně :nevim: Taky mohla být při předchozím vážení nevyčuraná a podruhé vyčuraná/vykakaná. A jak píše Lenik, určitě už se víc hýbe, i to může být důvod :wink:O mlíčko se neboj, skutečně se tvoří podle potřeby a krize by netrvala tak dlouho. Možná už více vnímá okolí a při kojení ji něco rozptyluje :nevim:
Pokud máš pochybnosti, zkus ta homeopatika. Škoda, že nemůžeš odstříkávat, možná bys byla překvapená :wink:

Souhlasím, já v 3.měsíci vážila pořád jak šílená :roll: a za 14 dní malá nepřibrala skoro nic a pak za dalších 14 dní 600 gramů. A to jsem se stresovala, jak asi nemám mlíko, až jsem ho opravdu skoro ztratila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.12.10 10:38

Ahoj,
přírůstek je opravdu malý a navíc to jak se chová vypadá opravdu na hlad. Chce to zabrat, pokud jste doteď plně kojili bez příkrmů, dala bych tomu ještě týden-14 dnů na úpravu.

Podstatné je teď výšit tvorbu mléka. Přikládej malýho co nejčastěji, klidně po hodině, hodině a půl. Prohazuj prsa u kojení, když jen drží bradavku v puse a kouká, nebo když se odcucne, přehoď ke druhému. Chtělo by to i přidat jedno noční kojení (v noci se tvoří nejvíc hormonů a noční kojení zásadně ovlivňuje množství mlíka). Případně, pokud by toto bylo nereálné, pořiď si nebo půjč odsavačku, nejlíp elektrickou, a odsávej co to dá. Je jedno, že třeba neodsaješ skoro nic, důležitá je ta stimulace prsou, ať už miminkem nebo technikou. Pij Meltu, Caro, kojící čaje. Do tří dnů by se produkce mlíka měla zvýšit a úměrně tím i zvýšit přirůstek na váze miminka (ten se samozřejmě projeví až po čase).

Pokud něco odsaješ, můžeš to do malého našťouchat třebas přes lžičku nebo kapátko, to mu jen prospěje.
Seber dudlík, pokud ho máte.
Zkontroluj, zda dobře přikládáš (ve 4 měsících předpokládám, že už to máte nacvičené, ale jeden nikdy neví - někdy se stane, že když je dítě nedobře přiložené, nemůže si mlíka vytáhnout tolik, kolik potřebuje). Takže - miminko nalepené co nejvíc na tobě, nikde by mezi prsem a pusou nemělo nic překážet (ruka, uzel zavinovačky, cokoli…), mimi by se mělo přisávat jakoby odspodu vzhůru. Při sání by se mu měly hýbat uši, nemělo by srkat, neměly by vpadávat tváře.

Chce to trochu do toho investovat práce a času, ale pokud se zadaří, do týdne máte pokoj. Držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.12.10 10:39

A ještě - je pravda, že miminka přibývají skokově, ale pokud se v poslední době u kojení chová jinak než předtím, je to známka toho, že se něco děje. Na příkrm to podle mě zatím není, ale je potřeba tomu věnovat pozornost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
6.12.10 22:02

Tak krize zažehnána :dance: malá zase baští jak o život.. nevím co to mohlo být, ale každopádně všem děkuju za rady. Nervi jsem z toho měla pěkný, až jsem málem o to mlíko přišla, ale naštěstí je to za náma..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.1.12 21:15

Můj syn vážil při narození 3830g.zhubl po porodu na 3500g.14dní nenabíral.pak jsme nabírat začali měl v 6týdnech 4100g.A ve 3měsících má 4700g.Přibývá průměrně 100g.na týden.Jě to málo?Doktor mi řekl že jě něco v nepořádku a že mám začít dokrmovat.Malý jě spokojěný celou dobu, pěkně spinká jě usměvavý.co mám dělat.díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová