Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lucy75 píše:
@Janli nechtěla jsem to tímto poznatkem „zabít“, ale máš samozřejmě pravdu.. zrovna tohle jde strašně moc vidět, kdyby někdo echt chtěl a koukal po stěnách, jakože vídeňská tetička asi koukat po stěnách bude..
kdyby radši dojela na pohřeb
vnučka navíc zcela evidentně nebyla vypočítavá, protože jinak by si v rámci péče o babi, se kterou byla dva roky, spoustu věcí „odklonila“ s jejím souhlasem a nikdo nikdy by to nemohl zpochybnit… takhle holka jen dojela na to, že je „hodná“…
tohle přesně jsou situace, kdy Právo a Morálka jsou v přímém rozporu
Právě…..pokud si brát něco na památku, tak jen věci, který nebude nikdo postrádat nebo mít echtkoule si obhájit, že tohle mi babi dala za života. Blbá situace a ještě blbější, že se zakladatelka odstěhovala. Mohla tam zůstat až do vyřešení dědictví.
@Lucy75 Bohuzel no, je to tak, ale holt na to musi ty lidi myslet predem. Pokud uz mela neksly vek ta babicka a jeji dcera se nezajimala….. je pomerne jednoduche jit k notari a sepsat zavet, a mrcha z Vidne by dostala jen 1/4. Nebo ji mohla uplne vydedit ale to je napadnutelne. Skoda no. Ze nedojela matce ani na pohreb a zakladatelce zakazuje si neco vzit je na ![]()
@Janli jako ja vím no, ale když jsem se odstěhovala, tak to ještě babi byla relativně v pořádku, jako sice už to bylo horší, ale furt to nějak šlo a tak nikdo si nemyslel, ze to takto dopadne
ale hold uvidím
@veria je to škoda no a upřímně me taky překvapuje, že to babi nenapadlo, ale babi byla vždy taková jiná v těchto věcech, děda na toto vždy myslel, ale babi byla taková jiná - ale tak co se dá dělat, nějak to snad vyřešíme
@Anonymní píše:
@Jannena děkuji, jako ja jsem si jen nebyla jistá, ale děkujiJinak ona mi rekla, že až jednou tady nebude, tak si můžu vzít cokoliv z toho domu, že je to i vlastně moje, ale to prostě jen rekla, nikam to nenapsala a je to prostě slovo proti slovu no
když jsem to tetě rekla, tak se jen naštvala a rekla, že “ta stará matka už nevěděla, co říká, nic nedostaneš…”
jako něco mi dala během života, ale teta to ted požaduje zpátky, že to přeci náleží podle dědictví ji…
A jak tetička ví, co všechno babička měla doma, a co ti dala, když ještě žila? Na to opravdu nárok nemá. A co táta? Polovina je jeho, tak se domluv s ním?
něco o tom co jsem našel na internetu. Jakože pokud budeš mlčet, rozhodně nic nedostaneš. Pokud zkusíš oslovit právníka, mám za to, že bys měla reálnou šanci něco získat. Poukázat na dlouholetou společnou domácnost, péči a to že vlastní dcera nepřijela 7 let a nestálo jí za to přijet ani na pohřeb
Ještě je ale třeba vzít v potaz, že, jak sama píšeš, bydlela jsi u nich v domě zadarmo. Možná to tedy babička brala tak, že ses o ně starala a na oplátku jsi nic neplatila. A tím jsi ušetřila dost peněz…
@Anonymní píše:
Ještě je ale třeba vzít v potaz, že, jak sama píšeš, bydlela jsi u nich v domě zadarmo. Možná to tedy babička brala tak, že ses o ně starala a na oplátku jsi nic neplatila. A tím jsi ušetřila dost peněz…
Tebe to nějak pálí. Jako tu tetičku.
@Anna766 píše:
Tebe to nějak pálí. Jako tu tetičku.
To ne, jen je potřeba se na to dívat víc ze široka
Tetička je ***, to jsme se tu všichni shodli, ovšem za mě je zkrátka to, vzít si šperky nebo jiné drahocenné věci bez vědomí babičky nebo dědiců, zkrátka krádež
a jen chci poukázat, když už tu lidé píší, že za tu péči o babičku si ty věci vzít může, tak že je tu ještě jeden aspekt, a to, že tam bydlela zadarmo. Jinak mě nic nepálí, jen mi to připomnělo ten incident s naší rodinou ![]()
@gabrriel píše:
něco o tom co jsem našel na internetu. Jakože pokud budeš mlčet, rozhodně nic nedostaneš. Pokud zkusíš oslovit právníka, mám za to, že bys měla reálnou šanci něco získat. Poukázat na dlouholetou společnou domácnost, péči a to že vlastní dcera nepřijela 7 let a nestálo jí za to přijet ani na pohřeb
Z hlediska zákonné dědické posloupnosti, která nastupuje, není-li tu závěť či dědická smlouva (tj. jsou-li děti zůstavitele stále naživu, dědí oni, tj. nenastupují na jejich místo nebo vedle nich jejich děti, viz první dědická třída), je to zcela irelevantní, jakkoli chápu, že morálně to lidi vnímají i jinak.
Chápu jak se cítíš, momentálně řešíme něco podobného, taky jsem se mnoho let starala o dědu. Tetička přijela za dědou jednou za rok a co není, byla tady už několikrát, vzala všechno co mělo trochu hodnotu. Sice stále čekáme na vyjádření notáře, závěť děda měl, ale už ví, že svou polovinu baráku prodá, ani neví co v závěti bude. Z takových lidí mi je na zvracení.
@Anonymní píše:
@cancerka Jo, na to už jsem se dívala, tak uvidím, jak to dopadne ještě@Jannena děda měl sepsanou závěť narozdíl od babičky, takže tam to bylo jasné kdo co zdědil, jinak ten dům je to osobní vlastnictví, oni tam bydleli/babicka tam bydlela prakticky od 70. let - takže nějakých 50 let
@Zeoli no ja vím, pravé proto se ptám, zea mám nějaký nárok; ale vypadá to, že ne
@Roxy ivka s tátou to budu ještě řešit - zkusím se s nim domluvit
Morální určitě máš. A přehled ve vaší společné domácnosti tvoje tetka těžko může mít, takže si vezmi z věcí, co chceš.
Právní nárok na finance, nemovitosti ale nemáš, bohužel.
Teta je jasná, nepřijet mámě na pohreb, protože z Vídně je to daleko
…
Co mě ale zaráží je přístup tvého otce, ví že jsi s ní bydlela, starala se, tak prostě ok, co bys chtěla dohodnu to se ségrou a hotovo. Nechápu co je za problém.
Už bych se nikoho na nic neptala, vzala si babci hrníček, nějaké fotky a knížky úplně s čistým svědomím. Čekala bych jak to dopadne u notáře, dům půjde asi k prodeji, bude třeba ho vyklidit. Když ti nebudou chtít dát nic ani potom, tak at se klidně udáví nebo to nachází do kontejneru.
Je dobře že tvůj otec zdědí tolik peněz, bude je potřebovat aby měl na někoho, kdo se o něj bude ve stáří starat. Tvoje děti by to delat neměly.
@Lucy75 jako neplánují vzít hodně věci, to určitě ne, jako chci si vzít hlavně svoje věci, které tam stále mám a možná si tam jen tak posedět a pobrečet si, zavzpomínat a prostě si kdyžtak vzít něco na památku, třeba nějakou drobnost opravdu - jako rozhodne nebudu brát nějaké obrazy nebo velké věci, prostě nemám je ani jak převézt nebo tak + vím, že se nejdříve musím domluvit s tátou ohledně toho
@Janli Obrazy rozhodne brát nebudu zatím - to fakt ne