Mám právo něco zdědit?

Anonymní
30.9.22 11:20

Mám právo něco zdědit?

Citlivé téma - proto anonym.

Zemřela mi babička nedávno. Už jsem to nějak odtruchlila, ale stále to bolí. Každopádně ted přišlo na řadu dědění - babička nejspíše nenapsala závěť, protože to bylo tak náhlé, i když nemocná byla uz delší dobu, tak závěť jsme zatím nenašli nikde po domě a nevíme o ní. Zhruba si pamatuji, jak to je s dědictvím - je to podle těch tříd a tak dědit bude tedy táta a teta, jediní potomci.

Ale chci se zeptat, mám právo se ozvat a požadovat taky něco, když jsem s babičkou poslední 4 roky bydlela, starala se o ní, pomáhala ji se vším a prakticky byla skoro jediný člen rodiny, co se o ni nějak vůbec staral :nevim: (táta se na babičku docela vykašlal, co jsem tam byla, prakticky tam chodil jen jednou dvakrát do měsíce, přitom to měl kousek a veškerá pece padala na mě)

Jen chci říct, že ne, nejsem člověk, co by šel vyloženě po penězích, ale spíše me to zajímá - protože třeba babicka má spousty krásných obrazu nebo knížek nebo jiných zajímavých věci po domě a teta mi rekla, ze je to všechno jejich (tety a táty) a ja na nic nemám vůbec nárok, že at si ani jediný obraz nebo knížku neberu a at vůbec nepomyslim na nějaké peníze.

Trochu me to zamrzelo, protože teta žije uz přes 30 let v Rakousku a u babičky byla naposledy před 7 lety a skoro vůbec se o ni taky nezajímala a ani na pohřeb neprijela, ze prý je to z Vídně daleko do Prahy a nemá to zapotřebí tam jezdit. Jako nechci tady pomlouvat tetu a ani tátu, každý má vlastní důvody, ale chci se zeptat, zda třeba k tomuto by se taky mohlo přihlédnout, že jsem s ni sdílela domácnost 4 roky a starala se o ni, nebo jsem úplně bez šance? Jako aspoň jeden obraz bych si rada vzala nebo nějaký její šperk třeba jako památku, ale teta je neustupna.

Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
293
30.9.22 11:24

No, nemáš na to nárok. Je to blbé, ale ne.
Jinak nemohla Ti třeba nejaké šperky darovat za života? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.22 11:28

@Jannena děkuji, jako ja jsem si jen nebyla jistá, ale děkuji :andel:

Jinak ona mi rekla, že až jednou tady nebude, tak si můžu vzít cokoliv z toho domu, že je to i vlastně moje, ale to prostě jen rekla, nikam to nenapsala a je to prostě slovo proti slovu no :nevim: když jsem to tetě rekla, tak se jen naštvala a rekla, že “ta stará matka už nevěděla, co říká, nic nedostaneš…” :( jako něco mi dala během života, ale teta to ted požaduje zpátky, že to přeci náleží podle dědictví ji…

• Citovat
  • Upravit
35687
30.9.22 11:29
@Anonymní píše:

Zemřela mi babička nedávno. Už jsem to nějak odtruchlila, ale stále to bolí. Každopádně ted přišlo na řadu dědění - babička nejspíše nenapsala závěť, protože to bylo tak náhlé, i když nemocná byla uz delší dobu, tak závěť jsme zatím nenašli nikde po domě a nevíme o ní. Zhruba si pamatuji, jak to je s dědictvím - je to podle těch tříd a tak dědit bude tedy táta a teta, jediní potomci.

Ale chci se zeptat, mám právo se ozvbat a požadovat taky něco, když jsem s babičkou poslední 4 roky bydlela, starala se o ní, pomáhala ji se vším a prakticky byla skoro jediný člen rodiny, co se o ni nějak vůbec staral :nevim: (táta se na babičku docela vykašlal, co jsem tam byla, prakticky tam chodil jen jednou dvakrát do měsíce, přitom to měl kousek a veškerá pece padala na mě)

Jen chci říct, že ne, nejsem člověk, co by šel vyloženě po penězích, ale spíše me to zajímá - protože třeba babicka má spousty krásných obrazu nebo knížek nebo jiných zajímavých věci po domě a teta mi rekla, ze je to všechno jejich (tety a táty) a ja na nic nemám vůbec nárok, že at si ani jediný obraz nebo knížku neberu a at vůbec nepomyslim na nějaké peníze.

Trochu me to zamrzelo, protože teta žije uz přes 30 let v Rakousku a u babičky byla naposledy před 7 lety a skoro vůbec se o ni taky nezajímala a ani na pohřeb neprijela, ze prý je to z Vídně daleko do Prahy a nemá to zapotřebí tam jezdit. Jako nechci tady pomlouvat tetu a ani tátu, každý má vlastní důvody, ale chci se zeptat, zda třeba k tomuto by se taky mohlo přihlédnout, že jsem s ni sdílela domácnost 4 roky a starala se o ni, nebo jsem úplně bez šance? Jako aspoň jeden obraz bych si rada vzala nebo nějaký její šperk třeba jako památku, ale teta je neustupna.

Děkuji

Bohužel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21272
30.9.22 11:31
@Anonymní píše:
@Jannena děkuji, jako ja jsem si jen nebyla jistá, ale děkuji :andel:Jinak ona mi rekla, že až jednou tady nebude, tak si můžu vzít cokoliv z toho domu, že je to i vlastně moje, ale to prostě jen rekla, nikam to nenapsala a je to prostě slovo proti slovu no :nevim: když jsem to tetě rekla, tak se jen naštvala a rekla, že “ta stará matka už nevěděla, co říká, nic nedostaneš…” :( jako něco mi dala během života, ale teta to ted požaduje zpátky, že to přeci náleží podle dědictví ji…

A teticka ma takovy prehled o knizkach u babicky, kdyz tam 7 let nebyla? 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45689
30.9.22 11:32

Na dědictví nárok bohužel nemáš, ale co ti babička dala za života, to rozhodně nevracej! Za života si babička mohla se svým majetkem dělat, co uznala za vhodné. Škoda, že nesepsala závěť. Ta může být i uložená u notáře, ale to bys asi věděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2474
30.9.22 11:32
@Anonymní píše:

Ale chci se zeptat, mám právo se ozvat a požadovat taky něco, když jsem s babičkou poslední 4 roky bydlela, starala se o ní, pomáhala ji se vším a prakticky byla skoro jediný člen rodiny, co se o ni nějak vůbec staral :nevim: (táta se na babičku docela vykašlal, co jsem tam byla, prakticky tam chodil jen jednou dvakrát do měsíce, přitom to měl kousek a veškerá pece padala na mě)

Děkuji

Pokud tam moc nechodili, hlavně teta, která s tím má zjevně největší problém, poznali by vůbec, kdyby sis vzala nějakou drobnost na památku? :nevim: Ne vybrat polovinu baráku, samozřejmě, ale nějaké náušnice, třeba…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26856
30.9.22 11:33
@Anonymní píše:
@Jannena děkuji, jako ja jsem si jen nebyla jistá, ale děkuji :andel:Jinak ona mi rekla, že až jednou tady nebude, tak si můžu vzít cokoliv z toho domu, že je to i vlastně moje, ale to prostě jen rekla, nikam to nenapsala a je to prostě slovo proti slovu no :nevim: když jsem to tetě rekla, tak se jen naštvala a rekla, že “ta stará matka už nevěděla, co říká, nic nedostaneš…” :( jako něco mi dala během života, ale teta to ted požaduje zpátky, že to přeci náleží podle dědictví ji…

A teta presne vi, co vse babicka mela, kdyz u ni nebyla 7 let? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
293
30.9.22 11:37
@PaníBovaryová píše:
A teticka ma takovy prehled o knizkach u babicky, kdyz tam 7 let nebyla? 8)

Přesně. Já bych si na památku něco vzala. Tetička je pěkná kráva. Bude to s ní ještě boj.
Držím palce a upřímnou soustrast. Mě babička vychovala, když mi zemřeli prarodiče, bylo to horší, než když zemřel otec. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.22 11:38

@JancaS84 v pořádku, jako zkusím ještě to prodiskutovat s tátou, s tím bude určitě lepší domluva, ale děkuji

@PaníBovaryová Nemá, to určitě nema, podle me by si ničeho nevšimla, ale spíše me prostě zamrzelo, jak se ke mně chová :(

@veria Bohužel závěť není, už jsme si to ověřili, takže bohužel :(

@Bandii Podle mě by to vůbec nepoznali, ale spíše me mrzí ten princip a přístup

@cecetka no neví, ale úplně byla naštvaná, že prý ať prostě ani nemyslím na to si něco brát :,(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.9.22 11:39

@Jannena děkuji, jako plánují tam během víkendu zajít do toho domu a kdyžtak si něco odnést, ještě tam mám nějaké své věci a podívat se, co bych si mohla když tak ještě vzít na památku

• Citovat
  • Upravit
3681
30.9.22 11:39
@Anonymní píše:

A teta, když tam už sedm let nebyla copak ví, co v domě je a co už není?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
30.9.22 11:41

A je tedy zvláštní, když s někým sdílím 4 roky společnou domácnost, že na případnou závěť nepadlo ani slovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21272
30.9.22 11:42

Dala ti to za zivota a hotovo. Myslis, ze kazdy ma ke kazde cetce darovaci smlouvu? Proste si neco vyber.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.22 11:43

Zakladatelka

Děkuji všem za odpovědi - nějak jsem to tusila, ale radši jsem se zeptala. Plánují se zkusit domluvit ještě s tátou, zda by třeba mi něco nedal ze svého podílu třeba nebo by se tl nějak nedomluvilo ještě jinak s tetou, protože je to obrovský dům v Praze, má cenu hodně vysokou, takže myslím, že oni dva z toho dostanou každý aspoň par milionu určitě, kdo ví, možná i více, před dvěma roky to odhadli na 20-25 milionu tu hodnotu, takže nevim, proč teta tolik lpí i na těch drobnostech jako jsou šperky nebo obrazy nebo knížky… :nevim: ale děkuji moc za komentáře - zkusím tam něco vzít o víkendu, to teta určitě nepozná, když je furt v Rakousku :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová