Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Hesinka píše:
Ahoj všem,
chtěla bych se podělit o svůj problém a požádat o radu, jak tuto zapeklitou situaci řešit…Tak jak většina žen řeší tchýni, tak já řeším vztah s tchánem…
Předem moc a moc děkuji za jakékoliv reakce…Přítel je fajn, tolerantní, má samozřejmě své chyby, ale vcelku jsme si myslím jako lidé hodně sedli, máme spoustu společného a teď čekáme i prvního potomka. Velký problém je jeho otec, který je totální despota, který neuznává nikoho, než sebe a je zvyklý, že se mu celý život jeho žena i syn naprosto podřizují. Přítel mi to vysvětlil tak, že aby s otcem vůbec mohli nějak existovat, tak se zkrátka naučili fungovat tak nějak podle něj, zbytečně neodporovat a v tichosti si některé věci dělat po svém…takže je spousta věcí, o který jeho otec ani neví, třeba, že si jeho syn koupil byt a podovně… Starší syn - bratr mého přítele, je černá ovce rodiny, protože není ochoten se podřizovat a nárokuje si mít vlastní život a žít ho podle sebe.
Teď k problému, přtel má taky svůj život, náročnou práci, teď svojí rodinu - tedy mne a mimi, ale jeho otec ho neustále úkoluje a organizuje mu život, takže máme jasně daný program na víkend, každý den se přítel musí zastavit „doma“ a vlastně řeší veškreé problémy svého otce.
Mnohokrát jsem zkusila příteli vysvětlit, že je jasné, že na mne a náš společný život už mu jaksi nezbývá dost sil, protože „žije s otcem“ Ale vždy se to otočilo proti mně, že nemám jeho tátu ráda a že on más rodiči hezký vztah, tak o co mi jde…
Prosím, poraďte, jak se v takovéto situaci zachovat, tak, aby přítel pochopil, že jeho otec je sobec a usurpátor a chtěl to nějak řešit a ne zůstat jen ve vleku svého otce. Už si i párkrát povzdechl, že ho otec furt jen úkoluje, ale změna zatím žádná…
Mám šanci já sama nebo je jediným řešením nějakým způsobem ho dotahnout do nějaké poradny?
Hesinko, není můj budoucí manžel bratr Tvého muže? Nemohu uvěřit, že takových tchánů by bylo víc ![]()
Úcta ke starším a hlavně k rodičům této generaci, která je vychovávána „univerzálními pravdami“ z internetových diskusí, už asi nic neříká. I v rodině musí platit určitá hierarchie a co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi. Nejvíc mě to dojímá u případů, které ještě s rodiči bydlí, protože na vlastní nemají. Ono se to ale každému vrátí, protože jeho děti se k němu ve stáří zachovají úplně stejně.
Ucta ke starsim???To je takova volovina, ze sem vetsi nečetla…Co takhle respekt ke každému a zadny vlezdoprdelstvi
![]()
Každý at si zije po svém a pokud někdo bydli u rodici, je to jen ciste jejich věc a urcite to nedelaji radi, zrejme musi
![]()
Asi další tatanek, nebo rovnou nejaky dedek co se nudi
![]()
Ikdyz je tato diskuze jiz stara, chapu co tim zakladatelka mysli a klobouk dolu, mam to same v blede modrem a vim co je to za nervy nekdy
![]()
Vyssi princip mravni
Ty mas dost teda… ![]()
Také nesnáším svého tchana!!! Je to slizkej, buranskej a smějící se svým vtipem a má samozřejmě vždy pravdu!!! Vůbec nevím jestli nemám navštívit psychologa, aby mě ta nenávist přešla ![]()
Úcta ke starším je hezká věc, pokud se stářím přichází i moudrost. Ale stáří spíš častěji přichází samo, a na věku, když človek nejen, nezmoudřel, ale jeho problematické vlastnosti se časem ještě zvýraznily, nic úctyhodného není.
Rodinná hierarchie má své meze, jakmile jsou děti dospělé, je nutné, aby se rodiče naučili mít respekt o ostatním dospělým v rodině. Pokud si naopak budou vynucovat mocenskou pozici, zvládnou to jen závislí jedinci. No zvládnou, přetrpí, ale za cenu vlastního zdraví.
nemá cenu polykat zlost, to nikam nevede. Splachovací člověk, to je určitá nátura, a není to nic zdravého.
Příspěvek upraven 02.10.16 v 16:25
To není problém tchána, ale tvého přítele. je snad dospělý, ne?
Hesinko,
tak v něčem takovém jsem i já. Mého manžela vychovával otec, protože to měli takto nastavené- matka vychovávala staršího bratra a mého manžela jeho otec-do dneška nechápu z jakého důvodu a jak to měli udělané. Ale mému manželovi je 33 let a i kdyby řekl tchán že slunce je černé tak můj manžel to bude tvrdit také. Zkrátka cokoli udělá jeho otec je svaté.
Jsme manželé 5 let, máme 5 letého syna a nikdy se neuměl zastat rodiny.
Tatínek řekl, udělal a takto to muselo být. A když jsme se tenkrát přestěhovali z bytu do baráku a on měl tendenci mě buzerovat kam a do které skříňky dát nádobí, mouku, do jakého roku dát koš na prádlo, tak jsem se nas…la a řekla jsem mu, že i kdybych si do prostřed obýváku nasr@la tak JEMU to může být úplně jedno.
Dále jsem mu řekla, že já mám svoji hrdost a do zadku mu nepolezu!!!!!