Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý večer, dnes jsem byla na gynekologii si pro recept na antikoncepci. Naposledy jsem tam byla v dubnu, dělali mi stěry a já si zapoměla zavolat pro výsledky. Dneska když jsem tam přišla dostala jsem vynadáno, že jsem si nezavolala, což samozřejmě chápu. Prý mám nález na děložním čípku. Doktorka mi vůbec nevysvětlila o co jde, jen že by to mohla být prý rakovina. Nijak dá to vůbec nerozebírala. Byla jsem v takovém šoku, že jsem se ani na nic nezeptala a te´d vůbec nevím co mi tedy je. Udělala mi další stěry a a za 14dní si mám zavolat pro výsledky. antikoncepci napsala, tak nevím, jestli můžu s přítelem spát nebo ne. ale to vlastně vůbec nejde, jen nevím co mi tedy doopravdy je. jestli se mám bát rakoviny nebo čeho vlastně. jak to potom probíhá máte někdo zkušenosti? děkuji
já bych tam zítra v klidu zavolala nebo zašla a s doktorkou si promluvila.
Já to tak běžně dělám, v ordinaci si na nic nevpomenu ![]()
Doktorka je s prominutím pěkná krá*a
![]()
A neboj se
kdyby to bylo tak hrozný, tak snad nejsou úplně na palici a zavolali by
![]()
Já bych také byla v klidu
. Ŕekla přeci slovo nález, tzn. může to být cokoliv a paní doktorka asi ještě sama neví co přesně, já bych se rozhodně nestresovala
![]()
Ahoj, většinou to nic není
, ani když se tam něco najde. Oni by to na tom čípku nějak odstranili. Píšu to neodborně, ale vlastní zkušenost nemám. říkala mi to kamarádka co to měla. A je v pořádku. ![]()
@romčaZ Já bych to nehrotila, kdyby byl ten nález v dubnu závažný, tak tě bude sakra shánět… takže to spíš nebyl plně klasický nález, ale to má spousta lidí, takže bych se pokusila být v klidu a zavolala o výsledky, ono toho s tím stejně moc jiného nenaděláš.
No přístup doktorky je trošku divný, že ti nic nevysvětlila. Já měla nález už 2×. Pokaždé mi provedli plastiku čípku a děložního hrdla. Pak ještě jednou nějaká malá oprava. V podstatě to bylo seříznutí tkáně (která prostě nějak zbytněla, zvrásněla a udělali se tam výrůstky), pak z toho udělali histologii a ani jednou to rakovina nebyla. Poprvé mi to dělali někdy ve 20 letech, to jsem byla asi 3 dny hospitalizovaná. Podruhé to bylo asi v 28 letech, to už bylo provedeno ambulantně. Bohužel už si nepamatuji, jak to bylo s pohlavním stykem apod.
A ještě jedna zkušenost - asi před rokem mi vyšly špatně stěry (cytologie), také podezření, že tam zase něco vyrostlo. O špatném výsledku mne informovala sestra, která mi volala (prý při špatných výsledcích vždy volají oni, protože pacientky často zapomenou. Tak mi MUDr. obratem udělal nové stěry a bylo vše zcela ok.
Hlavu vzhůru, nemusí to nic být!
Neboj, mamka taky měla nález na čípku. Měla tam nějaké výrustky, a ty ji odstranili. A rakovina to nebyla. Přístup doktorky je teda hroznej, ale myslím že by tě kontaktovali mnohem dříve kdyby to bylo tak závažné ![]()
@yum-yum26 píše:
Já bych také byla v klidu. Ŕekla přeci slovo nález, tzn. může to být cokoliv a paní doktorka asi ještě sama neví co přesně, já bych se rozhodně nestresovala
![]()
Tu doktorku bych zliskala
nic se neboj-já to měla taky, je to dysplazie a musí se to sledovat, protože časem by z toho nádorové bujení vzniknout mohlo. Budou si tě hlídat a popřípadě doporučí tzv. konizaci děložního čípku. Pokud by doktorka považovala nález za závažný musela by ti zavolat sama, od toho má na tebe kontakt, můra jedna
takže se nestresuj a trošku si to ohlídej ![]()
Ahoj, mě tak gynekolog řekl tři dny před maturou, že mám nález na čípku a že je to buď rakovina nebo to vážné není a vzal mi další stěr. Samozřejmě to nic nebylo, ale já jsem probrečela tři dny a už jsem se nenaučila ani řádku.
Kamarádka to stejné a taky ji nic není.
Kdyby si mysleli, že to může rakovina tak ti to řeknou jinak.
Ahoj
nestresovala bych se, ale doktorka je teda pekna nana.
Jinak ja mela pred xx lety taky nalez na cipku, odstranilo se to malym zakrokem a od te doby je klid. take mmi tenkrat doktor rekl, ze je lepsi zakrok, protoze by to mohlo byt zhoubne.
Měla jsem to taky, nakonec z toho nic nebylo a je to prý docela běžné. Neboj se!!
Já si taky jednou zapomněla zavolat a zeptat se na výsledek. Při mé další návštěvě lékaře jsem se omluvila a prohodila: „No, kdyby něco, tak vy by jste mi určitě zavolali. Číslo na mě máte.“
A na to dr. se sestrou: „To ne, to není naše povinnost!“
Jsem zdravotní sestra. Mě rohlíkem neopijí. Moc dobře vím, že je-li na daného pacienta kontakt, musí se mu dát neprodleně vědět, že něco není v pořádku.
Já jsem spíš překvanepá, že jsetli ti vyšel nález špatně, že tě sama lékařka nekontaktovala (já si nevolám, kdyby bylo něco špatně, tak volá ona). Nezbývá ti nic jného než 14 dní čekat
.