Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Be to jako velkou naději. Tam mají opravdu jiné zkušenosti a metody než běžný gynekolog, provedou ti mnohem podrobnější testy… a možná bude stačit jen trochu popostrčit nebo přeléčit nějakou drobnost. A nebo taky ne a IVF bude vyhodnoceno jako to nejlepší řešení. Každopádně bez tvého souhlasu neudělají fakt nic. Počkala bych si na vsledky vyšetření, hodně se ptala, všecko konzultovala a nechala si poradit. V pětatřiceti mi CAR přijde jako celekm jasná volba, obzvlášť, pokud byste nechtěli zůstat u jednoho dítěte. My se k prvnímu IVF dohrabali po třech letech v CARu, nejdřív jsme zkoušeli „méně násilné“ metody, ale nám nic zásadního neobjevili a bylo mi o deset let méně, tak jsem měla spoustu času. Přesto jsem poprvé otěhotněla až po pěti letech tam a čtyřech IVF, takže já bych na „furt jsme mladí a máme času dost“ zas tak nespoléhala - zvlášť, pokud už vidíte, že to samo nejde zrovna snadno.
@ugluk píše:
Be to jako velkou naději. Tam mají opravdu jiné zkušenosti a metody než běžný gynekolog, provedou ti mnohem podrobnější testy… a možná bude stačit jen trochu popostrčit nebo přeléčit nějakou drobnost. A nebo taky ne a IVF bude vyhodnoceno jako to nejlepší řešení. Každopádně bez tvého souhlasu neudělají fakt nic. Počkala bych si na vsledky vyšetření, hodně se ptala, všecko konzultovala a nechala si poradit. V pětatřiceti mi CAR přijde jako celekm jasná volba, obzvlášť, pokud byste nechtěli zůstat u jednoho dítěte. My se k prvnímu IVF dohrabali po třech letech v CARu, nejdřív jsme zkoušeli „méně násilné“ metody, ale nám nic zásadního neobjevili a bylo mi o deset let méně, tak jsem měla spoustu času. Přesto jsem poprvé otěhotněla až po pěti letech tam a čtyřech IVF, takže já bych na „furt jsme mladí a máme času dost“ zas tak nespoléhala - zvlášť, pokud už vidíte, že to samo nejde zrovna snadno.
rozumím, děkuji za komentář…
dítě chceme jen jedno, o tom jsme rozhodnutí už dávno, možná proto ze začátku ten „laxní“ přístup, ze CAR počká…
Jasně. Ale i tak to nemusí jít i s těmi nejmodernějšími metodami hned, někdy je to běh na dlouhou trať. A nebo to taky rychle půjde, tím lépe. Statisticky po té pětatřicítce kvalita vajíček a ženská plodnost dost klesá, takže čas ideál to řešit.
Taky se přikláním k tomu, začít se na to dívat pozitivně - pro mě CAR znamenal naději, že se začne něco dít a třeba se odhalí problém. Hned na začátku mi zjistili nízké AMH a vzhledem k věku (39) doporučili rovnou IVF. Absolvovala jsem 2 stimulace a 3 transfery a poslední transfer vyšel. Celkově to nebyla žádná katastrofa, co se týče bolesti, tak nejvíc nepříjemné pro mě bylo vyšetření průchodnosti vaječníků kontrastní látkou, pak už bylo všechno bezbolestné (stimulace, odběr vajíček, transfer…). Na psychiku je to nápor, o tom žádná. Jediná rada, co mám, je nečíst všechny možné příběhy na internetech, já četla všechno možné a pak jsem z toho měla akorát hlavu jak balón a stres
Držím moc palce
Kdyby tě cokoliv zajímalo, klidně napiš zprávu.
Nemáš se čeho bát, jsou tam zkušenější lékaři na neplodnost a i s Carem můžeš otěhotnět doma…jsem toho důkazem, za pomoci hormonů a zákroku, kdy mi otevřely cesty hysteroskopii, jsem otěhotněla přirozeně ![]()
Kdyz jsem prisla poprve do CARu, vsechno to ze me nejak spadlo. Najednou se mi ulevilo. Me vlastne ani na nic neprisli, proc se nedari, takze me do IVF ani IUI nehnali. Pul roku jsme to zkouseli prirozene s hlidanim ovulace. Mam za sebou 1.transfer a bez uspechu
jediny, co je pro me narocny, je to casty dochazeni do CARu. Absolutne nechapu, jak to zvladaj zensky, ktery chodej do prace (ja jsem jeste na rodicaku s prvnim, ktery klaplo prirozene na 1.dobrou).
@Caridina píše:
Kdyz jsem prisla poprve do CARu, vsechno to ze me nejak spadlo. Najednou se mi ulevilo. Me vlastne ani na nic neprisli, proc se nedari, takze me do IVF ani IUI nehnali. Pul roku jsme to zkouseli prirozene s hlidanim ovulace. Mam za sebou 1.transfer a bez uspechujediny, co je pro me narocny, je to casty dochazeni do CARu. Absolutne nechapu, jak to zvladaj zensky, ktery chodej do prace (ja jsem jeste na rodicaku s prvnim, ktery klaplo prirozene na 1.dobrou).
Uff tak to mi ani nerikej, ja jsem prave dost pracovne vytizena
O jake cetnosti cca se bavime?
@Anonymní píše:
Uff tak to mi ani nerikej, ja jsem prave dost pracovne vytizenaO jake cetnosti cca se bavime?
Stalo se mi, ze jsem tam musela 3× behem 1 tydne. Zalezi, co za problem ti najdou nebo nenajdou si myslim. Mne podporovali ovulaci hormonama a pak jsem pichala ovitrelle. Tam se to proste nesmi prosvihnout, kdyz se berou hormony. Jinak kdyz jsem stimulovala na IVF, tak jsem pred odberem byla asi 2× behem tydne na UTZ, pak odber vajicek, po 5 dnech transfer, pak po 14 dnech odber krve, po menstruaci konzultace… nicmene v tyhle fazi jsem to stopla. Ted si davam 3 mesice pauzu a beru neco jako antikoncepci. Jsem presvedcena, ze mam endometriozu, i kdyz ji biopsie nepotvrdila. Vizuelne tam ale prej ASI je. Musim si od tech doktoru odpocinout. Mam toho litani proste dost. Odrazovat te od toho nechci, ale pro me je to casove fakt narocny. Nekdy jsem v cekarne 10 minut, casteji ale treba hodinu a pul…
@Anonymní píše:
Ahoj holky, s manželem je nám 35, a 1,5 roku se snažíme, z toho rok celkem intenzivně (hlídání ovulace, všechny možné podpůrné vitamíny pro oba apod., manžel byl pro jistotu i na spermiogramu).Gynekoložka mi v lednu řekla, že když se nám to nepovede do září, tak ať k ní v září přijdu, a napíše mi žádanku na CAR. Další kroky nevím, zda mi ještě udělá na gyndě nějaký test navíc…? Mám se něčeho speciálního dožadovat ještě u ní, než půjdu do CAR? Zkonrolovala mi podle všeho vaječníky, 1× jsem tam byla na odhadnutí ovulace, prý klapla jak měla (vajíčko bylo a prasklo, jenom se neoplodnilo).
No… každopádně ve mě sílí velký stres. Nějak jsem si to mentálně ohraničila tím zářím, že do té doby se nám to určitě povede „přirozeně“, a do CAR nebudeme muset ani vstoupit. No a ejhle, mě zbývá do návštěvy gyndy a žádanky do CAR poslední cyklus
Každopádně, vysněné početí „z domova“ asi neklapne, ale chci se zeptat vás, co máte zkušenost s CAR, co byste mi poradily, jak to vnímat…
Děkuji za sdílení jakékoliv rady nebo zkušenostiPro mě CAR = automaticky IUI nebo IVF, tzn. že mě budou oplodňovat uměle… a to mě děsí a netěším se na to, nevím jak to popsat, je to stres i pro manžela, ten sotva snášel spermiogram, který už má za sebou, klepal se jako ratlík, zd amu něco najdou (dopadl OK)…
A nechcete se na to vybodnout? Neúměrně vás to stresuje, čas na to nemáte, tak proč jste na tu žádanku přistoupili? Přijde mi že to podvědomě vlastně ani jeden nechcete.
CAR je naprostá pohoda, nepotřebujete ani žádanku. Rozhodně si ten vyhovující vyberte sami.
Chápu, že máte vysněný pohodový život, kdo by neměl. Ale ono není úplně tak nějaký extra div, že ve vašem věku prostě problém nastane. Ta statistika je prostě neúprosná a okolo 35 jde zvlášť u žen plodnost hrozně dolů.
Docela se divím, že jste čekali tak dlouho, okolo tzěch 35 hraje roli už každý měsíc.
Docházení do CARu je časově náročné. Já si třeba nedokážu představit, že bych nebydlela ve městě, kde ten CAR je (a ne jeden).
V rámci cca 15-20 dnů tam při stimulaci (pokud to dojde až na stimulaci) jdeš tak 4 minimálně.
Někdy je návštěva na 20 minut, někdy je třeba celý den.
Kvůli tomu se docela hodí zajímat se, jaké zákroky a vyšetření probíhají v určitých hodinách. Je jasné, že odběry(probíhají obvykle v menší anestezii-já ji snáším úplně v pohodě, ten pocit, jak odpadá mi je fakt i příjemný a probuzení mám rychlé a pohodové) probíhají na sálech ráno a dopoledne, ale jsou rozdíly, kdy probíhají běžné ultrazvuky a některá centra je udělají taky třeba jen dopoledne, což je třeba dost omezující v práci, navíc každý vidí, odkud nosíš propustky
.
Já mám právě teď centrum, kde ultrazvuky jsou jen ráno a dopoledne a ačkoli do center chodím 4 roky, prolátlo se to až teď právě kvůli častým propustkám. To minulé jsem opustila z jiných důvodů, ale v tohle tam měli lepší systéma kromě odběrů se vše dalo načasovat mimomoji pracovní dobu.
Jinak moje diagnóza je předčasný přechod, mám nízké AMH, což se zjistilo v těch 35, v životě jsem neměla nejmenší problém s cyklem, ani ten nejmenší příznak, připadala sjem si mladá.
No, teď už bych si dala pár přes hubu.
@medvidka píše:
A nechcete se na to vybodnout? Neúměrně vás to stresuje, čas na to nemáte, tak proč jste na tu žádanku přistoupili? Přijde mi že to podvědomě vlastně ani jeden nechcete.
ta tvoje reakce fakt patřila mě nebo ses uklepla? Pokud ano - kde si z toho usoudila, že na to nemám čas a nechci děti… tyhle drsný soudy si nech pro někoho jiného, ptala jsem se tady na postupy v CAR a ne na tvůj psychologický názor, jestli chci nebo nechci děti a hodnocení kolikrát se můžu uvolňovat z práce…
@Anonymní píše:
CAR je naprostá pohoda, nepotřebujete ani žádanku. Rozhodně si ten vyhovující vyberte sami.
Chápu, že máte vysněný pohodový život, kdo by neměl. Ale ono není úplně tak nějaký extra div, že ve vašem věku prostě problém nastane. Ta statistika je prostě neúprosná a okolo 35 jde zvlášť u žen plodnost hrozně dolů.
Docela se divím, že jste čekali tak dlouho, okolo tzěch 35 hraje roli už každý měsíc.
Docházení do CARu je časově náročné. Já si třeba nedokážu představit, že bych nebydlela ve městě, kde ten CAR je (a ne jeden).
V rámci cca 15-20 dnů tam při stimulaci (pokud to dojde až na stimulaci) jdeš tak 4 minimálně.
Někdy je návštěva na 20 minut, někdy je třeba celý den.
Kvůli tomu se docela hodí zajímat se, jaké zákroky a vyšetření probíhají v určitých hodinách. Je jasné, že odběry(probíhají obvykle v menší anestezii-já ji snáším úplně v pohodě, ten pocit, jak odpadá mi je fakt i příjemný a probuzení mám rychlé a pohodové) probíhají na sálech ráno a dopoledne, ale jsou rozdíly, kdy probíhají běžné ultrazvuky a některá centra je udělají taky třeba jen dopoledne, což je třeba dost omezující v práci, navíc každý vidí, odkud nosíš propustky.
Já mám právě teď centrum, kde ultrazvuky jsou jen ráno a dopoledne a ačkoli do center chodím 4 roky, prolátlo se to až teď právě kvůli častým propustkám. To minulé jsem opustila z jiných důvodů, ale v tohle tam měli lepší systéma kromě odběrů se vše dalo načasovat mimomoji pracovní dobu.
Jinak moje diagnóza je předčasný přechod, mám nízké AMH, což se zjistilo v těch 35, v životě jsem neměla nejmenší problém s cyklem, ani ten nejmenší příznak, připadala sjem si mladá.
No, teď už bych si dala pár přes hubu.
děkuju moc za podrobný popis
Už se v tom začínám orientovat… tohle je něco, co nikde člověk nevygooglí, kolikkrát se tam musí chodit, jaké jsou varianty, postupy… neznám nikoho okolo nás, kdo by měl CAR za sebou (nebo to stejně jako já tají), tak se nemám koho zeptat, leda tady.
Ufff, tak si hlavně naplánovat nic neplánovat jakmile tam začneme chodit. Díky! ![]()
@Caridina píše:
Stalo se mi, ze jsem tam musela 3× behem 1 tydne. Zalezi, co za problem ti najdou nebo nenajdou si myslim. Mne podporovali ovulaci hormonama a pak jsem pichala ovitrelle. Tam se to proste nesmi prosvihnout, kdyz se berou hormony. Jinak kdyz jsem stimulovala na IVF, tak jsem pred odberem byla asi 2× behem tydne na UTZ, pak odber vajicek, po 5 dnech transfer, pak po 14 dnech odber krve, po menstruaci konzultace… nicmene v tyhle fazi jsem to stopla. Ted si davam 3 mesice pauzu a beru neco jako antikoncepci. Jsem presvedcena, ze mam endometriozu, i kdyz ji biopsie nepotvrdila. Vizuelne tam ale prej ASI je. Musim si od tech doktoru odpocinout. Mam toho litani proste dost. Odrazovat te od toho nechci, ale pro me je to casove fakt narocny. Nekdy jsem v cekarne 10 minut, casteji ale treba hodinu a pul…
to je drsny no :-/ ale tak clovek to dela protoze chce a dela to pro sebe, takze jasny… nedavno jsem si udelala neco s kolenem a taky me prekvapilo ze nasledne fyzio bylo 3× tydne, holt zdravi neceka no :-/
@Anonymní píše:
to je drsny no :-/ ale tak clovek to dela protoze chce a dela to pro sebe, takze jasny… nedavno jsem si udelala neco s kolenem a taky me prekvapilo ze nasledne fyzio bylo 3× tydne, holt zdravi neceka no :-/
Kazdopadne ja to taky „odkladala“. Furt jsem si rikala, ze az po lete, pak teda jeste posledni 3 mesice, pak teda ale uz po Vanocich, ono to urcite vyjde… dala bych si facku, ze jsem to nezacala resit hned po roce neuspechu a mensich problemech s cyklem. Ted si kvuli tomu nemuzu najit praci, protoze ve zkusebce na me nikdo nebude zvedavej, ze litam po doktorech. A zkusebku se mi cekat s CARem uz nechce. To jsou dalsi 3 mesice… hrozne ten cas leti ![]()
Ahoj holky, s manželem je nám 35, a 1,5 roku se snažíme, z toho rok celkem intenzivně (hlídání ovulace, všechny možné podpůrné vitamíny pro oba apod., manžel byl pro jistotu i na spermiogramu).
Gynekoložka mi v lednu řekla, že když se nám to nepovede do září, tak ať k ní v září přijdu, a napíše mi žádanku na CAR. Další kroky nevím, zda mi ještě udělá na gyndě nějaký test navíc…? Mám se něčeho speciálního dožadovat ještě u ní, než půjdu do CAR? Zkonrolovala mi podle všeho vaječníky, 1× jsem tam byla na odhadnutí ovulace, prý klapla jak měla (vajíčko bylo a prasklo, jenom se neoplodnilo).
No… každopádně ve mě sílí velký stres. Nějak jsem si to mentálně ohraničila tím zářím, že do té doby se nám to určitě povede „přirozeně“, a do CAR nebudeme muset ani vstoupit. No a ejhle, mě zbývá do návštěvy gyndy a žádanky do CAR poslední cyklus
Každopádně, vysněné početí „z domova“ asi neklapne, ale chci se zeptat vás, co máte zkušenost s CAR, co byste mi poradily, jak to vnímat…
Pro mě CAR = automaticky IUI nebo IVF, tzn. že mě budou oplodňovat uměle… a to mě děsí a netěším se na to, nevím jak to popsat, je to stres i pro manžela, ten sotva snášel spermiogram, který už má za sebou, klepal se jako ratlík, zd amu něco najdou (dopadl OK)… 
Děkuji za sdílení jakékoliv rady nebo zkušenosti