Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Jestli jsou děti problémové, rozhodně bych je nebrala na tvoji školu. Naruší ti to vztahy i s kolegyněmi. Budou to řešit za tvými zády, dost často tě odsoudí jako matku, co to nezvládla atd.
Něco jiného je teorie, jak ty si představuješ, že to bude a něco jiného realita. Děti, které mají problémy, je budou mít všude.
@hanka.br. moje dítě je problémové, protože takové prostě je, se školou to nemá co dělat, ale pro mě to bude jednodušší.
Myslím, že by to situaci spíš zhoršilo, mít mámu úču na své škole není nic moc…
leda by o to to dítě vyloženě stálo
a to si nemyslím…
spolužák z vedlejší třídy měl za matku naši třídní, byla to typická soudružka sovětského typu a fakt jsme ho kvůli ní neměli rádi, přitom to byl jinak fajn kluk… ale nikdo se s ním nebavil, báli jsme se donášení apod.
@hanka.br. píše: Více
Ráda bych zkušenost, jestli si někdo přesunul dítě s problémy k sobě. Jak to všechny ovlivnilo.
Mám problémové dítě a na svou školu jsem ho nedala. Byl tehdy tuším v 6. třídě, mladší v 5. Ten je teď druhým rokem na gymplu a starší zůstal v původní. V 8. třídě je vše mnohem lepší, dlouho jsem ve škole kvůli němu nebyla.
Ovšem nejmladší je předškolák a toho si k sobě vezmu. Ale už teď řeším, ke komu bych ho dala, kdo bude mít 1. třídy, jak mu sednou metody a naše speciální pedagožka o něm bude vědět předem ( teď má AP v MŠ, do školy už nedají).
Nedělej to. Jsem z učitelské rodiny. Vím, o čem mluvim. Ale ty jsi nejspíš už rozhodnutá a čekáš tady jenom na toho, kdo ti to odsouhlasí. TY CHCEŠ PROSTĚ SI ZOPAKOVAT SVOJI MINULOST, akorát na pozici té matky budeš teď ty. ![]()
Znám to jen z pozice kolegyně.. Nedělala bych to. Ovlivní to Tvoje vztahy na pracovišti, ovlivní to vztahy dítěte s vrstevníky. Některé věci je lepší řešit „si cizími“.
@Lucy75 píše: Více
ja som mala spoluziacku, ktora tazila z toho, ze mala mamu v profesorskom zbore. to je asi od pripadu k pripadu
A pro tvé dítě to bude taky jednodušší?
Chodila jsem do školy na maloměstě, kde to jinak nešlo. Místní učitelská děcka se od šesté třídy snažila dostat na víceletý gympl o maloměsto vedle. Jinak se pořád řešilo nadržování a protekce nebo naopak kázeňské prohřešky, že děcko v naší době dostalo od svého rodiče, učitele, za prohřešky facku přímo na chodbě. Tak to měl jeden spolužák, syn matikářky. Ten už při sebemenším problému a konfliktu brečel přímo v hodině, že zase přijde matka ![]()
Jsem toho názoru, že pokud to organizačně jen trochu jde, je lepší se tomu vyhnout a mít dítě na jiné škole. Shodla jsem se s většinou lidí, se kterýma jsem se pracovně setkala. Moje první kolegyně, speciální pedagožka, kterou považuji za svou mentorku a čerpám z ní dosud, má několik dětí a říká, že to míchání rolí není dobré. U nás je pořád škol dost, míst taky a je možnost výběru metod a někdy i samotných učitelů.
Jeden vzdálenější příbuzný taky nemá dobré vzpomínky na matku učitelku. Ulevilo se mu, když odešla učit mimo.
Dovedu ale pochopit, že pro někoho by bylo organizačně a logisticky příliš složité mít děti jinde.
Převedla jsem obě své skvělé děti z neschopné vesnické základky k nám do města. Nelituji. Ubyly mi problémy s logistikou, spoustu věcí vyřídím ve škole a neřeším až doma. Ale já mám super děti. Obě na samých jedničkách. Bez problémů s chováním. ![]()
Taky mám super děti, ale asi budou po tatínkovi a mají poruchy učení i chování.
Dite s vychovnymi problemy bych si nenechala ve skole. Pubos sel na gympl, v sedmicce to s nim mlatilo tak, ze bych to nerozdychala mezi kolegy a byla jsem rada, ze to neni v praci. Jeste dodam, ze mam tridu slozenou napul z hajzliku, ktere dost tvrde krotim. Kdyby zustal ve vedlejsi tride, nema to jednoduche ani on.
Nevychované učitelské dítě, to je pro kolegyně v kabinetech ten nelepší vánoční dárek. ![]()