Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Rozhodně bych si nenechala kecat do toho co dávat svému dítěti. Zprávu bych ignorovala.
Já bych na to vůbec nereagovala, přijde mi to jako výkřik do tmy ![]()
Je to úplně normální poznatek, směřovaný všem! Ano, na třídních schůzkách nám učitelka řekla, že některé děti nosí na svačinu tabulku čokolády, či 4 krajíce chleba a zda to rodičům příjde v pohodě.
Stejně jako poznatek, že děti chodí do školy ve vytahaných teplácích a mají kolena a zadek od trávy a hlíny.
@Anonymní píše: Více
Některé děti mají ke svačině brambůrky a kolu. Už to nekomentuju, ale když jsem byla mladší, možná jsem měla taky potřebu to trochu korigovat. Rozhodně je na tobě, jestli se zamyslíš nebo ne. A pokud ses zamyslela a usoudila, že vaše svačiny jsou ok, tak tím byla mise splněna. Zas tolik se snad nestalo.
Asi bych se s tím netrapila. Dečka dostanou kapesny a za to si koupí kde co. Takže, čert ví, co zrovna viděla a od koho co dostal. Nebyli jsme jiný. Někdy jsme si jídlo i měnili
Rekla bych, že obecná zpráva. Taky naše učitelka jednu psala, slušně, jestli nemohou rodiče zvážit složení svačiny. Dítko ADHD, agresivní, na svačinu dostává perník, oplatky, k tomu kolu, atd. Pokud je to slušnou formou, nerozkazuje rodičům, a já dávám normální svačiny, tak to prostě jen přečtu a je to.
Já bych to neřešila. Jestli není dítě obézení nebo nemá zkažené zuby nevidím k tomu důvod.
Myslím si, že je to naprosto relevantní poznámka pronesená slušným způsobem.
Jsou opravdu druhy svačin, které jsou pro školáka a jeho další přiměřené soustředění v hodinách, nepříliš vhodné.
Jestli si to máš brát osobně netuším.
No, jde hodně i o to, že pokud mají děti pořád sladké svačiny, a kolikrát k tomu mají na pití kolu nebo nějaké pití, které má " jedovatou" barvu, tj. plné různých přídavných látek, barviv, tak vedlejším účastníkem může být zvýšená nepozornost, hyperaktivita, kolísání krevního cukru atd. Dalším účinkem bývá, že děti pak nejí rodiči zaplacené obědy ve škole. Samozřejmě, že tohle všechno je věc rodičů, ale nevidím nic špatného na tom, že učitel se snaží aspoň trošku edukovat rodiče. Některým některé věci nedochází a v podstatě tím dítěti škodí.
@pufik20 píše: Více
Tohle je jen pár důvodů. Ve škole jde i o další účinky tohoto stravování.
Jako u nas jsou sladkosti a sladke svaciny zakazany, nicmene ja jsem ucitelce napsala, ze delame zdravé vafle, je to bez cukru, max trocha medu, tvaroh nebo recky jogurt, vejce, ovesna mouka a par ovesnych vlocek a ze mi ma napsat v cem je to horsi svacina nez takovy chleba se salamem a byl klid
Já bych poznámku učitelky přešla bez reakce. Zažila jsem děti, které si to ve školce nad obědem odseděly, protože věděly, že je za chvíli vyzvedne babička a že má doma to, co si spolu s nimi domluvila. Taky jsem s tím nic neudělala. Moje vyhozené peníze to nebyly a jednou…třeba na základce nebo učňáku, si to dítě bude zvykat o to hůř…
Neřešila bych to. Je to jen přehnaná aktivita nějaké učitelky. Třeba těm dětem jen závidí to, že si mohou v klidu dát to, co jim chutná.
@astoret píše: Více
Tohle je ok. Ale děti často mají denně koblihy, donuty, kinder řezy, brumiky, oreo, fidorky.. případně chipsy různého druhu a k tomu kolu..
Dneska psala učitelka zprávu, kde psala ke svačinam, že děti mají hodně sladkostí, že se máme zamyslet nad tím, co dáváme, doporučuje pečivo a zeleninu.
Nevim, jestli nejsem vztahovačná a psala to všem, nebo jen vybraným a je chyba na mé straně, ptala jsem se kamarádky a ta tvrdí, že nic nedostala. Šli byste se zeptat, jestli to byla obecná nebo konkrétní zpráva?
Nedávám sladkosti typu bonbóny a sušenky, ale mívá jogurt s marmeládou, dneska měl jogurt s nakrájeným banánem a nektarinkou, občas má tvarohové vafle s marmeládou.
Máme nejedlika, co zelenině a pečivu moc nedá.