Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Maminky mockrát děkuji prosím jen poraďte klidně vám za to něco daruji nebo něco jen mám o malou opravdu strach. Před Um jí opět dám do nosíku kapky Nasivin chvíli počkám odsaju nakrmím a při dalším Um tak jí tam střiknu ten Physiomer a odsaju. Jen mám obavy aby se jí dobře dýchalo když spinká. A dle lékařky jí mam dávat max 100 ml Um víc ne. Jsem z toho zmatená ale dobře. A moc Vás prosím ještě o radu
Mám koupit nějaký speciální vyšší polštář nebo mám dát pod matraci nějaké knížky které najdu doma aby mněla hlavičku trošku výš? A zvlhčit vzduch tedy namočenou ve studené vodě osuškou vyždímat jí a dát na kraj z boku postele? Mám i více větrat? Děkuji mockrát![]()
Odsát a nakapat. Určitě vyvětrat a na postýlku dát hodně vyždímanou plenku. V ložnici by mělo být chladněji. Často ji kontroluj. To bude dobré.
@Anonymní píše:
Nevadí ale při té osušce že už není teplý radiátor? Termostat to udržuje na 22 až 23 stupňů
Na noc bych to ještě stáhla klidně na dvacet.
Teplota je úplně c pohodě duši se? Rýma je taky v klidu odsavej dej výš postýlku ( podloz třeba knížka cihlou čímkoliv
Když se to echt zhorší zavolej třeba já pohotovost ale určitě ne jezdit s tomto do nsmocnice
@Anonymní píše:
Nevadí ale při té osušce že už není teplý radiátor? Termostat to udržuje na 22 až 23 stupňů
Klidně teplotu ještě sniž. 20-21 stupnu stačí.
@Doctus Pěkný večer pane doktore. Ano určitě Vám tam chodí hodně takových vyplašených maminek. A jsou i horší věci. Jo tomu rozumím ale přeci jen prostě se bojím. Je to hlavně i tím že mi pediatrička řekla že když by měla na krku důlek nebo by špatně dýchala máme volat 155 nebo jet do nemocnice. A že jí nemám dávat 125 ml Um ale max 100 aby to nevdechla jinak by bylo chraň bůh zle cituji její slova. Takže to ve mně probudilo taky obavy. Až jsem se bála jí krmit. Dělala jsem chvíli pauzy. Takže neberte to prosím špatně jen jsem vyplašená. I z toho spreje Physiomer aby to špatně nevdechla. Ale i tak děkuji za radu. Jste hodný.
Je lepší podložit trochu celou matraci, miminko by polštář jako takový mít nemělo. Až do roka! Já mám polštář takový klínek a když bylo mimi malé, dávala jsem to při rýmě pod matraci. Nebo nohy postýlky knížkou můžeš podložit místo matrace.
Můžeš mimi davat spát trošku natočené na bok, ne přímo na zada.
Doporučuje se odsávat maximálně po dvou hodinách, před krmením je to asi fajn. Lepší je asi krmit méně a častěji, možná tak to myslela doktorka? Ono při rýmě často bývá v žaludku hlen a Mimi stejně nemá tolik hlad.
Kdyby byla horečka 38 a víc, tak čípek podle váhy nebo sirup. A jestli se to nezlepší, tak zajdi v pondělí k doktorce, ať mimi poslechne.
A moc ho nenabaluj když má teplotu, ať se nepřehřeje, taky když si ho dáš na nahý hrudník kůži na kůži, pomůže to snížit teplotu.
Nic to není, neboj. Taky jsem se bála na začátku, dítě i bez rýmy dělá divný zvuky, vůbec jsem nemohla spát ![]()
Příspěvek upraven 15.10.21 v 21:49
@zakladatelka
Důlek na krku (alias zatahování jugula) je známkou výrazných dechových obtíží a tam je cesta k nejbližšímu lékaři (a lépe do nemocnice) takřka nutná, u kojenců se tak děje u těžších zánětů průdušek a průdušinek (tzv. bronchiolitidy, ve zprávách byla zmínka o enormním nárůstu RSvirových bronchiolitid).
Malinko nechápu výrok kolegyně o vdechnutí větší porce mléka (jakože 100 ml za 20 minut je OK, ale pak už by mimčo vdechlo mléko?).
Do nosu jsou lepší kapky než sprej, i kdyby mimčo vdechlo trochu spreje do nosu, prakticky se nic nestane, vlastní objem rozptýlené látky je tak malý, že do dolních cest dýchacích prakticky nic nepronikne.
Moudré knihy hovoří o vhodné teplotě na spaní (u malých dětí) okolo 19 °C, myslím, že výše zmiňovaných 20 °C až 21 °C je značka ideál.
@Doctus tak tak, dokud to leží, tak kapky, jak sedí, tak sprej, to se mi osvědčilo ![]()
Chapu, že máš strach, ale nic to není. Nedokážu si ale představit, co budeš dělat až tomu dítěti fakt něco bude, když voláš hned první den rýmy doktorce a večer přemýšlíš o pohotovosti ![]()
Pokud je to její dítě a tak má strach a plaší.
My jsme u nejstarší v jejích třech týdnech volali rychlou. Taky máme jednu hysterii za sebou. To byla její první rýma, holka nám začala fialovět. Vzali nás na 24h. na pozorování do nemocnice tehdy.
Je fakt, že v té době by se mi rad na netu dostalo pramálo. Intuice říkala okamžitě volat rychlou.
@pikola a já bych řekla, že se zakladatelka obrní, aspoň tak to bylo u mě. Postupně jsem si zvykla, že to mimco pořád chrčí, vrčí, kníká a prdí i ze spaní, každá další rýma už byla v pohodě oproti té první, každá další teplota už mě tolik nerozhodila…a pak ty pády zas časem, když začíná lézt, chodit… nejdřív jsem byla na nervy, teď už jen vzdychnu a zvednu ze země
Člověk si zvykne a nabere to mateřské sebevědomí zkušenostmi ![]()
@JanaDaR já mám roční a na kapky si nelehne ani nezakloni hlavu. Sprej je teď rychlejší a snazší ![]()