Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky,
synovi jsou 2 roky, poslední měsíc neustále opakuje větu:
„Maminka je blbá“ nebo „Maminka je nešika“
. U nás doma to slyšet nemohl, do školky nechodí, občas hlídá maminka či babička, ale odtud by to také pochytit neměl.
Děje se to hlavně v situacích, kdy je navztekaný a vyžaduje si maximální pozornost, ale také ne vždy v těchto případech.
Vím, že nemůže znát význam těchto slov, nedává si to do souvislosti, ale jsem z toho docela nešťastná, v neděli když jsme byli v ZOO větu dokonce na:,–(il nejvyšší tón a vyzpíval na celé kolo tuto větu ![]()
Zkoušíme mu trpělivě vysvětlovat, bez emocí či zvýšeného hlasu, že takové ošklivé věci se neříkají, někdy úplně ignorujeme, že jsme to slyšeli, ale jako by se to míjelo účinkem a opakuje to ještě více.
Máte s tím některá zkušenost, přejde to samo ![]()
tak to pozor .. soudě dle našeho raubíře, jsou dětičky mooc chytlaví. Někde něco zaslechnou a už to mají uložené a připravené k použití. Nemá cenu pátrat kde to pochytil, ale určo někde kolem (tatínek, babičky, dědové, tetičky …).Náš mladej pochytil do prdele a jeto v prdeli
.Jenže on to i správně použil .. jakože mu něco upadlo a řekl že je to v pdeli .. a pod. Z počátku jsem taky napomínala že je to ošklivé a něříká se to. Nakonec jsem ho úplně ignorovala, když to řekl dělala jsem že jsem neslyšela a dokonce na něj ani nekoukala. Nechal toho docela rychle.
Jinak nevím jestli 2leťák chápe pojmy jako že je někdo chytrý, hloupý, blbý, … když něco udělá dobře ví že je šikovný, neno že se tomu aspoň tak říká že … ale v tom co chápou bych je rozhodně nepodceňovala
![]()
A neboj, bude líp ![]()
Souhlasím, děti slyší hlavně to co by neměly!!! ![]()
Zrovna včara jsme se dívali na nějakou pohádku a tam si nadávali do blců a do idiotů, takže se není čemu divit, že takové výrazy děti s oblobou používají!!!
A počkej až začně chodit do školky, to se dozvíš věcí! ![]()
Tak od bratrance dcera(2,5let) zase když jí něco spadlo řekla vždycky kuva(nemusím myslím vysvětlovat
) Slyšela to u bratrance v garáži,když opravuje auta.Mluvila to pořád,právě ještě víc,když jí na to upozorňovali,jakmile si ji přestali všímat(jak psala andela) tak toho asi to 3 dnů nechala.
Holky, náš malý mi zase jednu dobu na všechno co jsem mu řekla nebo ho napomenula s oblibou říkal „Nech si ty svoje kecy“
. Kdysi jsem se hádala s bráchou a on to slyšel a začalo to být velmi populární, ale taky jsem to ignorovala a je po kecech!!! ![]()
Já mám tu smůlu, že náš malý má na svůj věk velmi dobrou slovní zásobu a vyjadřovací schopnosti, takže když něco řekne tak málokdo nepozná nebo nepochopí co říká! ![]()
Jediná rada, ignorovat, dělat že neslyšíš. Pak je to samo přejde. Čím víc tě to zlobí, tím častěji to používá. Teď to ignorovat můžeš, později, ve školce a škole musíš už výchovně zasahovat. A to není žádný med vysvětlovat proč se to neříká, když to říkají všechny děti..... Upřímně tě lituju, tu „hubu“ by jim člověk nejraději zalepil, co? Majka.
Nejlepší je, že ty děcka vždycky vědí, kdy to vytasit, a pak že tomu nerozumí ![]()
Náš synátor je taky sprostej jako dlaždič
Má to ze školky, z okolí, prostě ty děcka se chytnou každý pitomosti
Nemyslím, že ví co znamená „ty vole“, ale prostě už chápe, že je to v situaci když se něco nedaří nebo je se čemu divit (např. ty vole to je motorka) ![]()
U nás jede blbá/ý, pitomá/ý, debil, vole, doprdele, v prdeli, už taky jednou řekl „píčo (pardon
), ale jen jednou“ , blbečku,…Je toho víc s čím chodí, ale nevzpomínám si. Nejlepší je ignorovat a nebít (to nejlíp u nás funguje), nemá to smysl ![]()