Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim, dneska jsem se bavila s jednou maminkou a přiznala se mi, že nikdy nedala miminku vitamín D. Detatku je rok. Chci se zeptat, nemůže z toho mít dítě nějaký problém? Ptám se jen ze zvědavosti..Nemám s tím zkušenosti ![]()
@Adelka951 no myslím si, že ne..říkala že je pořád zavřená doma..říkala, že jde max do obchodu a domu ![]()
Tak vitamun D je obsazeny i v matetskem mlece a pokud ho ma maminka dostatek, má ho dostatek i dite + traveni casu venku, protoze se tiskava ze slunicka. Jinak riziko nedostatku vitaminu D je unava, spatny rust, vetsi lamavost kosti, snizena imunita… ale zase bych z toho nedelala nejaky ultramegaprusvih. Taky jsme obcas vynechali.
Jak je jiz zmíněno, může i nemusí. Ve svým okolí mám ženský co vitamín nedávali, a deti jsou zdravé, a normalni..
Je s podivem, jak velká část světa ještě nevymřela, protože vitamín D se všude plošně nepodává. Vlastně v drtivé většině civilizovaného světa je to věcí volby, přičemž nemluvňata rozhodně nescházejí na jeho nedostatek. To jenom u nás se zatvrzele přetrvávajícím paternalistickým modelem zastrašování prvomatek, který je pozoruhodně odolný vůči pokroku i poznatkům z moderní medicíny, se jede na vlně, že když nenarveš své mimino do roka života dvaceti různými doplňky stravy, tak jsi „alternativní hvězda“ a hazardérka a tvoje dítě sejde a umře.
@cecetka píše:
Jak vitamin D? Jako doplnek stravy?
Tak předpokládám, že zakladatelka má na mysli Vigantol nebo podobné přípravky, který se běžně dětem do 1 roku dávají.
@SlečnaDahlia : tak zrovna u vitamínu D je benefit jeho podávání dost podložen
Nikdy jsem synovi umele nic nedodavala. Hmmmmm… socialku na me. Ale je ve 13 letech zdravy, uz je vyssi nez ja, mutuje, rostou mu chlupy… tak jsem tim asi nic nezanedbala ![]()
Jo a je to divne, ale v jeho veku dokonce ji i ovoce a zeleninu a beha venku ![]()
Někdo ho nedává
chápu to, taky jsem ho spíš nedávala než dávala. Dítě s křivicí jsem zatím nepotkala.
@cecetka píše:
Nikdy jsem synovi umele nic nedodavala. Hmmmmm… socialku na me. Ale je ve 13 letech zdravy, uz je vyssi nez ja, mutuje, rostou mu chlupy… tak jsem tim asi nic nezanedbala
Jo a je to divne, ale v jeho veku dokonce ji i ovoce a zeleninu a beha venku
vidíš a já svému skoro devítileťákovi kapu vigantol od narození, je zdravý, roste a ovoce a zeleninu jí taky. Kapu proto, že mu chci položit základy pevné kostry, kterou podporuje pravidelným pohybem-sportem venku. Jemu jsem hladinu vitamínu D - narozdíl od sebe nenabírala. U sebe vím, že když flinkám, letí to prudce dolů. Ostatně jako u většiny našich spoluobčanů