Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, maminky… a mám dotaz: dávají vám vaši synci otázky, které by podle vašeho názoru měli adresovat spíš tatínkovi? Docela by mě to zajímalo…
Ono nejspíš záleží na tom, jak tatínek funguje a jak je k dosažení.Sama jsem vychovala dnes už skoro 25-letého syna a tak jsem chlapské otázky (později i ty rozmnožovací
,noční poluce )zodpovídala sama.Dneska mám skoro 6-ti letého prcka ( a tatínek je alkoholik
),takže jsem na tom stejně.Montujeme, hrajeme fotbal, řešíme co mají holky a co kluci apod.Jasně, že chlap je chlap a asi to není úplně OK, ale podle staršího syna nemám pocit, že by ho nějak absence tatínkových odpovědí zasáhla, takže doufám, že ty úplně dospělýcký věci vysvětlí bráškovi třeba on
.Z
Tak tohle teprve přijde,zatím máme 7měsíců,tak na to jsem zvědavá.Tatínka máme,ale je dost často mimo domov-pracovně,tak uvidíme co mi synek do budoucna připraví za otázky.
Tak tohle teprve přijde,zatím máme 7měsíců,tak na to jsem zvědavá.Tatínka máme,ale je dost často mimo domov-pracovně,tak uvidíme co mi synek do budoucna připraví za otázky.
Vzhledem k tomu že u nás doma jsem „zručnější“ a technicky založenější já, je to spíš na mě
. Takže já učím Járu různé „chlapské“ věci
. Hrajem fotbal, hokej, stříleli jsme z pistole (kuličkovky) … zatloukali hřebíky, říkala jsem mu značky aut, stavím mu koleje, lego .. a pod
. A co se rozmnožování a pod věcí týče … předpokládám že to zas bude na mě
.
Ahoj,
nevím jak sterého syna máš… ale malé děti podle mne nerozlišují, kdo jim dá odpověď na jejich dotaz.. Jestli by to spíš měla vědět maminka či tatínek..
Takže onehdá jsem zrovna řešila dotaz své 5 leté dcerky, na co má její kamarád u pindíka ještě pytlíček
Řešila to aktuálně, protože ho viděla při společném koupání před spaním… Kdyby byl s nimi v koupelně manžel, ptala by se jeho, když jsem tam byla ale já, tak se ptala mne.. Zkrátka v očích dítěte rodič ví vše a o všem..
tedy do určité doby určitě ![]()
Souhlasím s Efinou - náš osmiletý syn se taky ptá mně i manžela na nejrůznější věci
. S manželem už dokonce probrali, jak se dělá miminko.
Když to jsou věci týkající se lidského těla, tak si většinou otevřeme dětskou encyklopedii. ![]()
A co to má být za dotazy? O rozmnožování toho vím stejně jako tatínek, o spravování auta bohužel taky
tak leda až bude chtít vysvětlit třeba něco z jaderné fyziky, tak to budu v koncích. A když nebude táta doma, stačí položit dotaz sem a nějaká chytrá maminka určitě pomůže
![]()
No vidím, že budu muset svou otázku pořádně upřesnit. Právě, že ze začátku mě nenapadlo, že by takto položený dotaz mohl být zavádějící, ale on je - a to hodně… Když jsem vedl modelářský kroužek, chtěly tam chodit i děti, ketré ještě neměly dobře vyvinutou jemnou motoriku, ale „pěkné strakaté“ (to jest s kamufláží) modely se jim líbily. S rodiči jsem tehdy probíral možnost či nemožnost nějaké „modelářské přípravky“ pro předškoláky (no naučte pětileté dítě držet chirurgický skalpel, aby si neublížilo) a přitom přišla řeč na dotazy typu „Tati, proč lidi válčí?“ nebo „Má lepší stíhačky Rusko nebo Amerika?“ nebo „Proč naši letci neválči proti Hitlerovi doma? Proč museli utéct do Anglie?“ Nebo „Jak je možné, že po válce byli ti naši letci zavření ve vězení s esesákama? Přece proti sobě bojovali a jedni museli vyhrát…“ (to si tatínek v přítomnosti pětiletého klučiny pouštěl film od Jana Svěráka „Tmavomodrý svět“).
Tak tyhle dotazy jsem měl na mysli.
Aha
Tak na takovéto dotazy máme naštěstí tatínka, který coby dítě hodně modeloval.. (dodnes máme hooodně modelů doma), o letadlech a historii ví snad vše… takže se v klidu ani nepodívá na film s leteckou tématikou, protože mu vadí chyby typu „tohle letadlo ještě v daném roce nebylo vyrobeno“ nebo „tuhle kamufláž používal někdo jiný“ nebo „tenhle motor… atd.“ ![]()
Takže jsem mooooc ráda, že ohledně dějepisu, zeměpisu, fyziky a cizích jazyků mohu dcerky odkázat k tatínkovi.. no a za mnou budou chodit asi jen kvůli gramatice, matematice / statistice a domácí vánočce
![]()
no děti ještě nemám, nicméně se domnívám,že tvé dotazy bych byla schopna dětem vysvětlit neméně kvalitně jako tatínek ![]()
ps na spoustu dotazů by nebyli schopni odpovědět správně i mnozí odborníci
(každý svou pravdu má, že?)
Az na ty stihacky, bych snad byla taky schopna odpovedet stejne kvalitne jako manzel. Ja bych ty dotazy na „chlapske“ a „zenske“ zas tolik nerozlisovala. Spis jde o to, zda se o danou tematiku dotycni zajimaji a neco o ni vi. Tak jako nevim, jak se dela patchwork, tak ne vsichni muzi vi jak probihala svetova valka ![]()
Evelína píše:
Az na ty stihacky, bych snad byla taky schopna odpovedet stejne kvalitne jako manzel. Ja bych ty dotazy na „chlapske“ a „zenske“ zas tolik nerozlisovala. Spis jde o to, zda se o danou tematiku dotycni zajimaji a neco o ni vi. Tak jako nevim, jak se dela patchwork, tak ne vsichni muzi vi jak probihala svetova valka
Tak já bych to stejně dobře asi nedala, protože manžel ví kolem děsně moc detailů..
Takže já bych určo taky znala odpověď, ale on k tomu ví místa, časy, příběhy… takže to se pak lépe pamatuje.. proto to klidně nechám na tatínkovi a sama se od něj učím ![]()
Efi, vsak kdyz je to manzeluv konicek, tak je jasne, ze o tom vi dost.
Nas bavi historie oba stejne, ale asi ani jeden bychom nebyli tak precizni jako Tvuj manzel, ale uspokujujici odpoved bychom snad dali oba ![]()
Ja vim, ze budu plavat v otazkach, ktere se tykaji fyziky, chemie, ale stejne by na tom byl treba i muj otec
Tak proto ty oblasti nerada rozdeluji na „typicky zenske a muzske“ ![]()