Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nás vodíme do třídy. Nemají šatny dole ale před třídou v 2 patře. A co jsem koukala tak vodí i druháky většina rodičů taky až do třídy.
@Petruše80 někdo dozor mít musí…
u nás ve škole cca měsíc do šaten, pak konec…
@Petruše80 u nás se taky nesmí vůbec do budovy. Když jdeš třeba za učitelkou, tak to musíš mít telefonicky domluvené a ona pak třeba čeká ve vestibulu. Nejlíp bude, když svému dítěti doma tohle vysvětlíš, že už prostě pak musí jít samo, že už je velký, atd. ![]()
Dcerka je taky prvňák. První týden jsem s ní chodila před školu. Jezdíme autobusem. Tento týden zase jezdíme busem, tak ji jen převedu přes přechod a do školy cca 300 metrů už jde sama, protože vedu mladší do školky.
Vodím do šatny, do třídy jde sám. Všcihni rodiče prvňáčků to tak dělají jak jsem si všimla. ale jsme na vesnické škole, ve městě je to asi jiné
Mohli jsme jen první den. Ale nemají šatny, mají skříňky přímo před třídou v prvním patře. Rodiče mají vstup do školy zakázán ale dozor tam je. Ráno počkám než projde dveřma a po vyučování je paní učitelka přivede ke dveřím a zkontroluje zda tam někdo čeká..
Mám to stejně jak @nataluska .jen k přechodu, to na ni dohlížím a pak už jde přes hřiště sama. Nevím, ale příjde mi zbytečné chodit s dětmi až do šatny, třídy. Převléknout se snad umí sama a tu pusu ji můžu dát i před školou
moje je dokonce ráda jak může dělat něco sama ![]()
U nás mohou rodiče všude a kdykoli (i do výuky bez ohlášení), jsme otevřená škola. Ale hned první den nám paní učitelka důrazně doporučila vodit děti max do šatny a pak je přenechat škole. Rozumní (spolupracující) rodiče to akceptují, bázlivky a potížisti na to kašlou (a kašlali by i kdyby to bylo dáno „příkazem“, tak se aspoň učitelé rychle dozví „kdo je kdo“). Škola je v centru velkého města, špatné parkování, rušná doprava. Moje děti (1. a 3. třída) chodí od druhého dne samy do družiny (rády, dost brzo na to aby si stihly pohrát před vyučováním), po vyučování je vodíme/vozíme do kroužků (když jsou daleko) nebo chodí samy nebo spolu po těch co jsou v dosahu nebo zůstávají v družině a pak samy nebo s námi domů. Hlásí se mobilem, problémy řešíme taky tak.
@Petruše80 píše:
Hezké dopoledne maminky, chtěla bych se zeptat, vodíte své děti až do školy, třeba do šatny nebo jen ke škole a dál už jdou sami? Já jsem byla včera zaskočená, když jsem chtěla s prckem do šatny, ale u dveří mě družinářka zarazila, že do školy nesmím, že to paní ředitelka zakázala, ať se děti učí samostatnosti.Jako já to beru, ale zarazilo mě, že dopředu nikdo nic neřekne a pak vás odpálkují mezi dveřma. Dítě samo, že začlo natahovat a já nervní, jestli dorazí do třídy nebo si to v šatně nerozmyslelo a neuteče. Tak mě zajímá, jak je to na jiných školách. Děkuji. Petra.
U nás je to taky tak (a taky mi to loni způsobilo trochu šok). První týden nás nechali chodit s prvňáky až do šatny a odměňovali děti, které došly do šatny samy. Další týden byli rodiče definitivně a nemilosrdně vykopnuti (odměnu za samostatný příchod do šatny pak dostávali všichni prvňáci ještě několik týdnů). Kdo přišel brzy, šel si ještě hrát do družiny (hned vedle šatny, a v 8:45 pak všichni prvńáci chodili hromadně s paní učitelkou do třídy. A do třídy je od šaten vodila paní učitelka celý první rok.
Tak holka byla v první třídě loni a u nich ve škole to chodí tak, že první týden školy čeká na děti učitelka před školou, jde s nima do šatny a pak je odvede do třídy. Odpoledne je doprovodí do šatny, kde na některý čeká družinářka a zbytek odvede ven. Další týden už děti choděj do šatny sami, maj tam nějaký dozor.
Do šatny rodiče nesmějí.
Nepřijde mi na tom nic divného - podle mě bezpečnost kvůli krádežím. Navíc takovýmto způsobem se do budovy může dostat prakticky kdokoliv. Však oni to děťátka v šatně zvládnou ![]()
Tak už je to vyřešené…Dnes kluk přinesl papírek, že se paní ředitelka omlouvá a že můžeme do budovy.Tak to asi někdo řešil
.Já jsem se jen chtěla zeptat, jak to chodí v jiných školách. Naposledy jsem vedla do první třídy syna před devíti lety a holt už je to vše jinak. Jinak všem děkuji za odpověď a přeju hezký zbytek dne
.
@Petruše80 hele, ale treba u nas ve skole to je tak, ze prvni tyden jsme mohli s detmi az do tridy, od druheho tydne jen ke vstupu do skoly. z hlediska bezpecnosti mi to prijde velmi rozumne. i odpoledne vyzvedavam v druzine tak, ze ucitela privede dceru na dohled dveri, zamavame si a pak uz jde dcera do satny i z ni do tridy sama. u satny je dohled, ktery dle potreby pomuze. zvlada to s prehledem.deti je potreba ucit samostatnosti. jinak my jsme o tomto ale vedeli od zacatku a i u dveri jsou tyto informace na ceduli.
U nás ve škole se mohlo první dva týdny doprovodit děti do třídy (já jsem nechávala děti v družině v přízemí, takže jsem s dětmi nikam nechodila) a odpoledne do družiny (jejich třída v druhém patře). Pak už se nemělo chodit ani do školní budovy, ale všichni to nedodržovali (včetně mě
).
Já chodím se synem prvňáčkem do třídy. Pokud bude potřebovat, budu chodit nadále. Až se sám rozhodne, že to zvládne, tak jen do šatny, pak jen na autobus. Jezdíme asi 2 km daleko. Jiank loni ve škole, kde jsem pracovala jako asist. pedag. se chodilo i se staršími dětmi do třídy. Nikdo nic nenamítal. Dle potřeb dětí.