Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nás ve škole také mohou rodiče s dětmi jen k šatnám, pak si je převezme družinářka. Mého mladšího syna vodil ke škole starší bratr, ale nikdy s ním nešel dovnitř. Počkal až se za ním zavřou dveře a šel. Dnes ho má tak vycepovaného, že co řekne starší brácha to platí
a to jsou od sebe 6 let - dnes 2. a 9. třída.
Dítě ráno nastoupí na autobus vystoupí a na autobusáku jej čekají vychovatelky dvě a odvedou do školy. Po měsíci bude tohle vše dělat sám.
Druhý den co jsme sním jela mi řekl že chce jet sám:-) nebál se. Myslím že my matky to hrotíme někdy víc, než je zdrávo.
Vodila jsem 2 měsíce ke škole (do školy jen týden) - pak mi řekl, že je to trapné a chce chodit sám. Další měsíc jsem ho převedla přes cestu a pak nenápadně šmírovala ke škole. Pak už jen převedení přes cestu a ahoj, Pipi.
Může se až do třídy. Je to malá škola na malém městě (každý zná každého).
V době odchodů a příchodů do školy je škola otevřená a je tam dozor.
Jinak je škola zamčená a musí se zvonit. Chodím k šatně na chodbu, je hned za vstupními dveřmi. Podle toho jak syn chce, někdy jen ke vstupním dveřím. Když jde výjimečně do ranní družiny v 6.30-7h. Chodí se jiným vchodem a musí se zvonit, to většinou chodím, až do třídy, protože bývá zhasnuto a nikde nikdo a syn sám nechce. Přístup, že do školy rodiče nesmí, se mi nelíbí, nemyslím, že je to tak dobře. Nejde o to, že by to děti nezvládli, každý má jinou potřebu a je jiný. Dítě musí mít nějaký pocit bezpečí a začne chodit samo až bude samo chtít a bude se na to cítit. Pak bude správně samostatné a ne samostatné z donucení. To není samostatné, ale vynervované.
Přístup rodiče nesmí do školy je neosobní, chladný. Ráda mám přehled, kde se moje dítě celý den pohybuje a jak to kde chodí. Ráda uvidím paní učitelku a družinářku častěji než 2-4× ročně na třídní schůzce.
Chápu ovšem, že ve velkých školách to může být problém kvůli krádežím a bezpečnosti.
@Sunnny Nám učitelka první den řekla, že máme vodit děti jen před školu. Ukázala jim, kde se mají přezout, převlíct, kudy do třídy (není to složité). Důvod byl naprosto jasný, ne každý rodič má čas dítě převlékat, přezouvat, vodit do třídy a těm by pak mohlo být líto, že jiní tam rodiče mají, přijde mi to jako pádný důvod, v první třídě už by dítě mělo být schopné tohle vše zvládnout i bez rodičů.
Kristepane ženy, vždyť už to nejsou mimina, nevidím jediný důvod, proč by šestiletý dítě nedošlo samo do šatny, natož do třídy ![]()
Nedelejte z děti nemožný paka, tím jim fakt v ničem nepomuzete
U nas vysazujteme pred školou, kde čekají sami s ostatními dětmi, až se otevře škola. My holt musíme do prace, takže opravdu nemáme čas tam 10min čekat, než deti vpustí dovnitř a pak ještě pul hodiny na ne dohlížet. Vždyť jsou to školáci, ne mimina
ale ty prvni dny jsem se bála, jestli do te třidy vůbec dojdou
jsou to takoví akcňáci, tak jsem se obávala, aby nevymysleli nejakou lumpacinu
U nás tedy všichni rodiče se přrd budou rozloučí a jde se, už do třetího dne nikdo z rodičů nešel do šatny, jen v nutném případě, dcerka už dtuhý den věděla jak se z šatny dostat do třídy ![]()
@Petruše80 píše:
Hezké dopoledne maminky, chtěla bych se zeptat, vodíte své děti až do školy, třeba do šatny nebo jen ke škole a dál už jdou sami? Já jsem byla včera zaskočená, když jsem chtěla s prckem do šatny, ale u dveří mě družinářka zarazila, že do školy nesmím, že to paní ředitelka zakázala, ať se děti učí samostatnosti.Jako já to beru, ale zarazilo mě, že dopředu nikdo nic neřekne a pak vás odpálkují mezi dveřma. Dítě samo, že začlo natahovat a já nervní, jestli dorazí do třídy nebo si to v šatně nerozmyslelo a neuteče. Tak mě zajímá, jak je to na jiných školách. Děkuji. Petra.
U nás rodice do tridy nesmi, deti doprovazi jen ke vchodu do skoly. Z duvodu bezpecnosti deti ve skole, stejne je to pri vyzvedavani ze skoly i druziny.
Prvnacky mohli rodice doprovazet az do tridy jen prvni dva tydny, aby si zvykli.
Mě už to přijde přitažené za vlasy. Vodit děti až do třídy. Moje děti jezdí autobusem, od první třídy. Nikdo je nikam nevodí za ručičku. Dojdou si do knihovny. Zaplatit obědy. Koupit pomůcky na vyučování, když potřebují něco nového. Jsou na sebe takový hrdí, jak jsou samostatní. U mladšího syna (druhá třída) vodí pár maminek až do třídy. Prý kdyby jim v šatně někdo ubližoval
. Nepochopím, protože ubližovat jim mohou starší spolužáci i během přestávek. Také je vyzvedávají u jídelny. ![]()