manžel jako zaměstnavatel
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Ahoj, já ti moc neporadím, moc o tom nevím, ale naši to mají nějak tak, že mamka je osoba spolupracující. Není teda přímo zaměstnanec… Ale víc o tom nevím, co je pro to potřeba atd. Ještě teda vím, že má normální zaměstnání a současně i tu osobu spolupracující a není s tím problém… Když bys chtěla, můžu zjistit víc…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Slyšela jsi dobře. Manžel nemůže manželku zaměstnat. Může z tebe ale udělat osobu spolupracující - tz. že příjmy a výdaje si budete dělit maximálně napůl, ty si budeš platit soc. a zdrav. pojištění. Živnostenský list mít nemusíš, jen stačí nahlásit na úřady, že jsi osoba spolupracující a je to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já teda nechápu, v čem by měl být problém. Snad jen u nějakých velkých firem a podobně … Já tomu ale teda pramák rozumím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pudlo - oni taky existujou zákony víš? A tam je to právě zákonem dané, že manžel/ka nesmí zaměstnat manželku/manžela.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo jo,holky mají pravdu manžel manželku zaměstnat nemůže!
Budeš osoba společně výdělečně činná,tzn.bude z tebe OSVČ a jak píše potápka nic k tomu nepotřebuješ,jen tu změnu nahlásit úřadům ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to hlavně proto, že co manžel jako OSVČ vydělá je ve společném jmění manželů, tzn. že by tě vyplácel z vašich společných peněz. U nás je to stejně. Mám ŽL a fakturuji mu přes s.r.o., které manžel ještě má. Všechno se dá obejít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak přes fakturaci s. r. o. se to obejít dá, ale i tak dost kontrolují, jestli cena a fakturovaný výkony nejsou vyšší než u ostatních dodavatelů, který by faktoravali obdobný činnosti. Většinou si to kontroly z FÚ opatrně zjišťují a když účetní nebo zaměstnanec prásknou manželku šéfa, tak po tom jdou.
Spolupracující je bez problémů, jen je potřeba to zohlednit v daňovým přiznání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já se nebalíkuji
Musela bych z toho zbytečně odvádět sociálku a zdravotní pojištění a daň - to PO vyjde levněji. jen chci mít peníze, a navíc i důchod. Nikdo neví, kde skončíme.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky za odpovědi.
Angua : Když mi zjistíš víc, budu ráda. Ale potřebovala bych vědět, jak je to, když bych nebyla nikde jinde zaměstnaná jako tvoje máma, jen u manžela.
Petricka : Já nemám ŽL, manžel nemá s.r.o., takže to musíme vymyslet nějak jinak. Ale mám potřebnou kvalifikaci, dělala jsem to samé před nástupem na MD u jiného zaměstnavatele, manžel během mé mateřské začal pracovat v té samé sféře, takže není co řešit.
O té spolupracující osobě už jsem taky něco zaslechla, ale nevěděla jsem, jestli se to netýká jen situace, kdy se dělá přiznání k dani z příjmů a ty příjmy se tam rozdělují mezi manžele. Jestli ta spolupracující osoba je skutečně i „funkce“ a ne jen pojem pro manželku při daňovým přiznání, přičemž ta manželka má svoje zaměstnání jinde.
Jana
- Citovat
- Upravit
Zakladatelko, viz Potápka a Petřička.
Tady je právní úprava pro spolupracující osoby ze zákona o daních z příjmů (prakticky jediná, jinak se to zmiňuje ještě v zákonech týkajících se zdravotního a sociálního pojištění, ale to v návaznosti na toto):
§ 13 Výpočet příjmů spolupracujících osob
Příjmy dosažené při podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti [§ 7 odst. 1 písm. a) až c) a odst. 2] provozované za spolupráce druhého z manželů a výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení se rozdělují tak, aby podíl připadající na spolupracujícího manžela (manželku) nečinil více než 50 %; přitom částka připadající na spolupracujícího manžela (manželku), o kterou příjmy přesahují výdaje, smí činit nejvýše 540 000 Kč při spolupráci po celé zdaňovací období nebo 45 000 Kč za každý i započatý měsíc této spolupráce. V ostatních případech spolupráce manžela (manželky) a ostatních osob žijících v domácnosti s poplatníkem, popřípadě za spolupráce jen ostatních osob žijících v domácnosti s poplatníkem, se příjmy dosažené při podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti rozdělují na spolupracující osoby tak, aby jejich podíl na společných příjmech a výdajích činil v úhrnu nejvýše 30 %; přitom částka připadající v úhrnu na spolupracující osoby, o kterou příjmy přesahují výdaje, smí činit nejvýše 180 000 Kč při spolupráci po celé zdaňovací období nebo 15 000 Kč za každý i započatý měsíc spolupráce. U spolupracujícího manžela (manželky) a dalších spolupracujících osob musí být přitom výše podílu na společných příjmech a výdajích stejná. Příjmy a výdaje nelze rozdělovat na děti až do ukončení jejich povinné školní docházky a na děti v kalendářních měsících, ve kterých je na ně uplatňováno daňové zvýhodnění podle § 35c a 35d, nebo na manžela (manželku), je-li na něj (na ní) ve zdaňovacím období uplatněna sleva na dani podle § 35ba odst. 1 písm. b).
Když to tedy shrnu:
- tvůj manžel OSVČ tě klasicky zaměstnat nemůže (viz holky výše)
- můžeš být jeho spolupracující osoba viz výše (což mi připadá i o dost finančně zajímavější z hlediska rodinných financí než jeho zaměstnanec)
- nepotřebuješ k tomu svůj ŽL
- je třeba to PŘEDEM nahlásit na FÚ, zdravotku, sociálku a pak platit SP,ZP jako normální OSVČ, podávat daňové přiznání - manžel ve svém uvede, že na tebe přerozděluje příjmy a výdaje (jsou tam kolonky), ty ve svém uvedeš, že máš příjmy získané přerozdělením ze spolupráce - a Přehledy pro ZP, SP jako OSVČ
- jseš tím „krytá“ z hlediska sociálního a zdravotního pojištění
- manžel si na tebe pak nemůže uplatnit odpočet na manželku
- můžeš nebo nemusíš k tomu být zaměstnaná nebo mít jakékoliv další příjmy, žádné omezení v tomto není
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko, naši to tak měli roky, že mamka byla vlastně doma a dělala taťkovi jenom účetnictví a do jiné práce nechodila, takže by problém být neměl. Myslím, že živnostenský list taky nemá… Večer se poptám a zjistím víc
I když myslím, že Evalu už to shrnula hezky…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S manželem máme také smlouvu o spolupráci.Ale zajímá mě k tomu ještě jedna věc-lze část zisků převést na děti?Věk 18 a 16 let.Aby se dala u nich uplatnit odpočitatelná položka jako na poplatníka?A dají se potom děti uplatnit jako odpočitatelná položka v daňovém přiznání?Děkuji za rady-účetní doklady zpracuje,ale neporadí jak snížit daňový základ legální cestou.Bohužel.
- Citovat
- Upravit
Evalu : Díky za vyčerpávající odpověď, teď už je mi to úplně jasné ![]()
A normálně se mi to započítává i do doby na důchod ne?
Jana
- Citovat
- Upravit
Anonymko - zakladatelko - ano. Tím, že si platíš sociální pojištění jako normální OSVČ (tj. důchodové pojištění + příspěvek na státní politiku nezaměstnaosti se to myslím přesně jmenuje, pozor - u OSVČ v tom není nemocenské pojištění na dávky v nemoci, ale to určitě víte, když manža podniká), takto krytá doba se ti započítává do nároku na důchod.
Anonymko 2 - podívej se na citaci ze zákona výše, hlavně poslední větu, to je přesné znění - na děti lze od ukončené povinné školní docházky, maximálně 30% nebo 15 000,–/ měsíc a nesmí se pak uplatňovat sleva nebo bonus na vyživované dítě - takže děti si uplatní svoji slevu na poplatníka , ale přijdete o slevu nebo bonus na dítě, plus se za ně pak musí platit SP,ZP, pokud nemají nějaké úlevy jako studující apod., chce to zkalkulovat. Kdyžtak písni SZ s nějakými konkrétními čísly a údaji, můžeme to spočítat.
Eva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda nemáte někdo zkušenost s tím, že jste (nebo nějaká známá) zaměstnaná přímo u svého manžela (OSVČ). Slyšela jsem, že manžel nemůže zaměstnat manželku, tak jak to udělat, když on potřebuje pracovní sílu a já jsem na tu práci kvalifikovaná? Přece si nebude zbytečně hledat cizího člověka a já horko těžko shánět jinou práci, která v našem regionu není. Díky, Jana.