Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nebude první ani poslední kdo ji takto bude říkat holt jsi vybrala složité jméno a Bohďo jako zkrácenou verzi znám i já a to žádnou Bohdanu neznám proste se to používá smiř se s tím ve škole ji tak budou říkat běžně
Take znam jednu a rikaji ji Bóóďo. Proti tomu je Bohďa jeste dobra, ne? ![]()
To se ale dalo cekat, ze to tak dopadne. Tezko bude nekdo rikat diteti Bohdanko nebo Danko. To nejde pres pusu. Musi clovek pocitat se vsemi variantami vybraneho jmena. A myslim, ze si nakonec zvyknes. Byva to tak. I nezvykla jmena, kdyz se dlouhodobe pouzivaji, tak ti to za chvili prijde normalni.
Je to dlouhé, archaické jméno. S různými komoleninami se bude setkávat celý život.
Měla jsem kamarádku toho jména, takto jí říkali taky. Spíš teda Bohdo.
@Oriseka píše:
To se ale dalo cekat, ze to tak dopadne. Tezko bude nekdo rikat diteti Bohdanko nebo Danko. To nejde pres pusu. Musi clovek pocitat se vsemi variantami vybraneho jmena. A myslim, ze si nakonec zvyknes. Byva to tak. I nezvykla jmena, kdyz se dlouhodobe pouzivaji, tak ti to za chvili prijde normalni.
Člověk musí počítat, že lidi vymyslí i nějakou variantu, která by ho nenapadla. Máme Vincenta a jedna tetička z něho udělala Vinýska. Vždycky si vzpomenu na večerníček s Vydrýskem. ![]()
Většina jmen se proste různě komolí, zkracuje, zdrobňuje. Taky urcite neoslovujes každého základním tvarem jména, takže s tím musíš počítat. Skoro se mi nechce věřit, ze někdo opravdu pojmenoval dobrovolně dítě Bohdana.
Taky máme na tréninku Boďu, prostě Bohdanka je moc dlouhá a složitá a češi mají tendenci jména zkracovat a komolit. Kolegyně málem omdlela, když synovi, kterému říkala celá rodina Vašek, ve škole začali říkat Venco.
A kolik ji je? Pokud je malicka, tak bych to fakt neresila.
Nam se behem desetileti vyvinuly ze jmen deti takove patvary, ze by z toho oficialni jmeno nevylustil nikdo ani omylem
. Ale pouzivame to jen v rodine, kamaradi je oslovuji normalne.
Jméno naší dcery komolila tchyně. Nelíbí se jí. Tak pod záminkou jakože zdrobněliny jí říkala jménem, co znělo jak z Mrazíka. Uplně
to to jméno změnilo. Poprosila jsem ji, aby jí tak neříkala, že stejně ani pak nerozumí, že mluví k ní. A že sourozencům dítěte, kteří jméno vybrali, se to taky nelíbí. Pak to zkoušel manžel. Ale ona pořád opakovala, že ona totak prostě chce. Až jsem začala používat její jméno ve stejném tvaru, co ona dcery. Urazila se, že jí prý nadávám. Ale fungovalo to. Od té doby oslovuje normálně.
Ale u manžela zakladatelky je to něco jiného, on oslovuje prostě normálně. Možnost by byla, kdybyste našli třeba ještě další oslovení, co by jemu přišlo dobré a tobě hezké. Nevím, kolik je dceři, ale určitě i ona sama si nejspíš vybere, co se jí líbí.
Příspěvek upraven 23.02.24 v 23:01
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám takový problém. Máme dceru Bohdanku. Přišlo nám to oběma jako krásné jméno a byli jsme domluvení, že jí budeme říkat prostě Bohdanko nebo Danko. Jenže manžel jí začal říkat Bohďo, což se mi vůbec nelíbí, připadá mi to od něj jako zrada. Jenže on si to nenechá vysvětlit, prostě si trvá na svém a ještě mu to přijde jako velká sranda, že se mi to nelíbí. Vůbec nevím, jak to řešit. Nechci se kvůli tomu hádat a dělat dusno, ale trápí mě to. Kdyby se mi nějak podařilo, aby se mi to zalíbilo… Ale nejde mi to.
Já čekala nějakou blbost, ale Bohďa je normální teda, co je na tom špatně? Když jste vybrali takové jméno, holt jsi měla počítat s různou variantou daného jména ![]()
Zrada? Nepřeháníš to trochu? Já jsem si taky před porodem myslela, že budu dceři říkat určitou formou jména, ale pak mi to nějak nesedlo, začala jsem jí říkat jinak a ujalo se to. Nemůžeš čekat, že dítěti budou celý život říkat tak, jak sis to vymyslela. Otec má taky právo změnit názor. A až uslyšíš, jak jednou Bohdaně budou říkat třeba ve škole, půjdeš do kolen úplně. Tím netvrdím, že oslovení Bohďo je pěkné, ale jestli se nějak běžněji používá, tak se s ním holt budeš muset smířit.
Manžela bych nechala. Buď ho to přejde, nebo si ty zvykneš. On tě taky asi neprudí, ať dceři neříkáš Bohdanko, ne?
Tak těžko si můžeš vynucovat, aby lidé užívali formu jména, která tobě přijde ok. Manželovi se to tak asi líbí a její jméno to je. Nakonec každé jméno je hezké, když se hezký řekne. Tak nebazíruj na blbostech a užívej si děťátka.
Fakt tohle řešíš? Tohle si má řešit člověk, kterymu to oslovení patří.
Dobrý den, mám takový problém. Máme dceru Bohdanku. Přišlo nám to oběma jako krásné jméno a byli jsme domluvení, že jí budeme říkat prostě Bohdanko nebo Danko. Jenže manžel jí začal říkat Bohďo, což se mi vůbec nelíbí, připadá mi to od něj jako zrada. Jenže on si to nenechá vysvětlit, prostě si trvá na svém a ještě mu to přijde jako velká sranda, že se mi to nelíbí. Vůbec nevím, jak to řešit. Nechci se kvůli tomu hádat a dělat dusno, ale trápí mě to. Kdyby se mi nějak podařilo, aby se mi to zalíbilo… Ale nejde mi to.