Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Plánovat si, jak budete dítě oslovovat nemá smysl. Dítě se pak narodí a chováním a vzhledem se něco vytříbí. Moji dceři třeba manžel říká uplně jiným oslovením (není to jiné jméno) než má jméno a sedí to oslovení na ni jak poklička na hrnec
Asi to je chováním a vzhledem Bohďa no…
@tess50 píše:
To mi na dvouleté děcko přijde tvrdé.A Teo spíš vnímám jako chlapa.
Mne se jmeno Thea moc libi. Bohdana vubec. A osloveni Teusko mi prijde OK. Navic to je jen na par let. Za 4 roky bude ve skole a klidne muze byt oslovovana Teo. Jedina nevyhoda - bude muset obajsnovat, jak se jeji jmeno pise. Ale takovych jmen je hodne. Nekdy objasnuje i nase Elena.
@Sadman píše:
Co jsi čekala s tak příšerným jménem?
Mě se líbí ![]()
@elifojt píše:
Proč by on mě prudil, když jsme se na tom tak domluvili, že jí budeme říkat Bohdanko/ Danko? Když jsem pro tu základní podobu jména, která se mi zalíbila, na jeho nápad přistoupila? Proto mi to přijde jako zrada. On sám je Josef a všichni mu říkají Josefe. Zkusila jsem mu říkat Pepo, Pepčo, Pepíku, ale bylo mu to jedno, vadilo to spíš mně než jemu, protože to je nezvyk.![]()
To je tvůj problém, že jsi přistoupila na jméno, které se ti vlastně nelíbí… v tomhle směru se nemají dělat kompromisy, se jménem by měli být spokojeni oba rodiče.
Že budou toto jméno všichni komolit, to jsi musela čekat – v základním tvaru je příliš dlouhé. Až bude dcera větší, bude si o tom, jak chce nebo nechce být oslovována, rozhodovat sama.
@MP Evik píše:
Plánovat si, jak budete dítě oslovovat nemá smysl. Dítě se pak narodí a chováním a vzhledem se něco vytříbí. Moji dceři třeba manžel říká uplně jiným oslovením (není to jiné jméno) než má jméno a sedí to oslovení na ni jak poklička na hrnecAsi to je chováním a vzhledem Bohďa no…
Už jsem někde psala, že jsem měla spolužáků Káču, co ve skutečnosti byla Andrea. Všichni tak říkali, doma, ve škole… Takže jo. Určitě je spousta lidí co si říkají úplně jinak než se jmenují. Právě tím různým postupem času
@Zmatka píše:
A jak se jmenuje? Teodora? Myslela jsem, ze Teodora je cesky Božidara.
Obě varianty mohou být - Bohdana i Božidara – je to stejný význam (překlad řeckého Theodora / Teodora).
@Janča6 Spis Tea, Teo je kluk…? Mne se Bohdana libi, ale je fakt, ze se zkracuje dost blbe. Premyslim, jak bych dospele kamaradce rikala…Boži…? Bohdanka pro holcicku je pekne.
Ale souhlas, u jmena fakt musi souhlasit oba. Mam kamaradku, kde si jmeno prosadil muz, ji se nelibilo. A ne, nezvykla si. I po sedmi letech se ji to jmeno proste nelibi a lituje.
Vtipna ta dnesni doba, zatizena na jmena. Driv to byla sama Anna, Marie, Ludmila, Josef, nikoho nenapadlo byt „originalni“ nebo jmeno vymyslet mesice ![]()
@Zmatka píše:
@Janča6 Spis Tea, Teo je kluk…? Mne se Bohdana libi, ale je fakt, ze se zkracuje dost blbe. Premyslim, jak bych dospele kamaradce rikala…Boži…? Bohdanka pro holcicku je pekne.Ale souhlas, u jmena fakt musi souhlasit oba. Mam kamaradku, kde si jmeno prosadil muz, ji se nelibilo. A ne, nezvykla si. I po sedmi letech se ji to jmeno proste nelibi a lituje.
Vtipna ta dnesni doba, zatizena na jmena. Driv to byla sama Anna, Marie, Ludmila, Josef, nikoho nenapadlo byt „originalni“ nebo jmeno vymyslet mesice
Myslela jsem paty pad.
@sirikit píše:
My máme Olivera - a úplně běžně mu říkáme Olďo, Oldo nebo Olouši.
To je přesně důvod, proč jsem Olivera nedala. Protože mi bylo jasné, že bych neměla páky zabránit tomu, aby mi z něho někdo neudělal Olina
.
@tess50 píše:
Známí mají dceru jménem Thea. Takhle, oficiálně. Myslím, že Bohdana proti tomu je ještě super. Vůbec netuším, jak takové dítě oslovit.Oni říkají Teuška. Mě to nejde z pusy.
Každému co jeho jest
![]()
Tea, Teuška, Teunka, Teji, Tedy, Tedýsek, Táda… To jméno je tak tvárný, že nechápu, jak s tí může mít někdo problém…
@Hecate píše:
To je přesně důvod, proč jsem Olivera nedala. Protože mi bylo jasné, že bych neměla páky zabránit tomu, aby mi z něho někdo neudělal Olina.
Já jsem mladým říkala, že když ho sakra chtěli oslovovat Oline nebo Oldo, měli dát rovnou Oldřicha, ne? ![]()
Ale to je prej hodně retro a oni jdou s dobou. ![]()
Ale teda výsledek je úplně stejný. Běžně mu říkáme Olí, Olíček, Olin… a Oliverku ho oslovují jen prababička s pradědou.
Ale dalo se to čekat, kdo z kamarádů bude klukovi říkat Olivere?
Tohle jméno v základním tvaru jsem slýchala snad v Románu pro ženy. ![]()
Zas na druhou stranu, chlap je Jaroslav - a v základním tvaru, co jsem kdy slyšela, ho oslovuje jediný spolužák z vysoké.
@Hecate píše:
To je přesně důvod, proč jsem Olivera nedala. Protože mi bylo jasné, že bych neměla páky zabránit tomu, aby mi z něho někdo neudělal Olina.
Příbuzná ho má a třeba nesnese tvar Olí jako dlouze, „smí“ se mu říkat jen Oli krátce. Nebo prostě Olivere. Nevím jestli mu říkají ještě jinak, to jen že Olí ji strašně iritovalo. Stejně tak když vybírali jméno pro 2. kluka a ptala se mě, jak se u nás říká Arturovi (příbuzný), říkám Artík, Artí, když byl malej tak Arturek…jezisi Artí to ne, to je děsný, a říkají mu Arťo. Což zas přijde děsný mně, no ale proti gustu…
Příspěvek upraven 24.02.24 v 12:09