Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Atisia píše:
Bratři
Daniel a Zdeněk
Ondřej a Ivan
Viktor a Ladislav
Marek a Luboš
Jako jsou takovíholky co znám se k sobě docela hodí. hlavně je to většinou kombinace s Annou, což je hojně v kurzu.
mozna
Bohumila a Barbora
Jaroslav a Sofie
Albert a Sára
Všechny ty sourozence známPříspěvek upraven 24.02.24 v 17:35
Nějak jsem nepochopila, co tím chceš říct?
@Cizinka 999 píše:
Ale proč vždyť Noemi se neskonale a he to krátké jméno, v plném tvaru nezní tvrdé. Fakt se ti libi více Noemka než Noemi?
Ve Švýcarsku, kde žijeme, taky zkracují dlouhé jména ale ne takhle krátké. Proto skoro dnes málokdo dává dlouhé jmena
Je to pro mě moooc cizí ![]()
To mám třeba i Samuela, laily, Beatrice
@schnulla píše:
Teda kdybych byla Pepík a měla jsem bráchu Maxe, tak budu na rodiče pěkně naštvaná
Chápu jak to myslíš, ale tak to vnímáš, protože se ti to jméno nelíbí. Mě se líbí hrozně, na Maxíka jsem potřeboval čas, aby se mi začalo líbit, dlouho jsem to měl zařazený jako jméno pro psa a hotovo. No dnes už to tak nevidím, když se tak jmenuje syn, neumím si představit, že by se jmenoval jinak, halt má tisíce psích jmenovců, ostatně stejně jako já
, chlupatých Matesů po ulicích taky běhá dost. Ale ten Pepča, to je prostě srdcovka, kdybych si mohl vybrat jméno pro sebe, tak jsem Pepíno
. Jenže to právě člověk neví, jak to bude vnímat to dítě a poslední co pro své dítě chceš, aby to vnímalo jako za trest nebo aby někde slyšelo, že je to jedno z nejhorších jmen, právě proto je asi blbost riskovat a lepší je jít na jistotu a dát třeba Ondru, tim se nic nezkazí. Ale na druhou stranu je to škoda, když se ti to jméno tak líbí no a máš zelenou od druhého rodiče, je to těžký no.
@Cizinka 999 píše:
Ale pročvždyť Noemi se neskonale a he to krátké jméno, v plném tvaru nezní tvrdé. Fakt se ti libi více Noemka než Noemi?
No, protože Noemi je velká, Noemka je malá. Noemi je „sterilní“, Noemka je citově zabarvená, je to někdo, ke komu mám kladný vztah. Taky by mě to napadlo u dítěte z rodiny nebo možná vlastně jakéhokoli malého dítěte.
Co se mi líbí víc, to je těžko říct, oboje mi přijde nastejno.
@Atisia píše:
Je to pro mě moooc cizí
To mám třeba i Samuela, laily, Beatrice
A Noemi je cizí pro tebe
Nemyslím to zle, já myslím, že je to už proflaknute jméno. Před 23 lety ale moc časté v CR nebylo. Druhá dcera je Maylin, a tu mi nikdo nekomolil, jen jsem musela obcas opravovat vyslovnost
@Cizinka 999 píše:
Taky se přidávám a přeji vše nejlepší k svátku. Jak ti teda říkají, když ne „Mateji“?
Mně se Matěj libi. Kdybych měla kluka tak by to byl Marek.
Dík…Maty, Máťo, nejčastěji v naprosté většině, občas Mates a rodiče Matýsku. Ale teď v dospělosti nejvíc Maty, minimálně ti, co mě neznají od dětství, třeba kolegové z práce, já se tak i představuji. Matěj prostě vůbec nepoužívám v mluvené formě, pokud si s dotyčným vykám, tak se představím příjmením a pokud si potykáme, tak prostě těší mě, já jsem Maty. Ti co mě znají už dlouho, třeba od základky tak pořád nejvíc mi říkají Máťo, ale tak už se samozřejmě nepředstavuji, to naposled na ZŠ, ale naštěstí to furt frčí a ještě mě tak dost lidí furt oslovuje a to je dobře, mě se to líbí nejvíc. I když samozřejmě kdyby mi někdo řekl Matěji, tak opravovat ho nebudu, ale asi tím, že se tak ani nepředstavím ani mě tak nikdo kdo mě zná nepředstaví, tak se tomu zatím stále zdárně vyhýbám
.
@sysi píše:
No, protože Noemi je velká, Noemka je malá. Noemi je „sterilní“, Noemka je citově zabarvená, je to někdo, ke komu mám kladný vztah. Taky by mě to napadlo u dítěte z rodiny nebo možná vlastně jakéhokoli malého dítěte.Co se mi líbí víc, to je těžko říct, oboje mi přijde nastejno.
Tak to mi nepřijde, že jméno v původním tvaru je sterilní ale chápu, že každý to máme jinak
@Cizinka 999 píše:
Tak to mi nepřijde, že jméno v původním tvaru je sterilní ale chápu, že každý to máme jinak
Mně přijde, že čeština je v tomhle hodně ulítlá.
Už jako dítě je člověk kolikrát překvapen, že strejda se vlastně nejmenuje Pepa, ale Josef a teta není Lída, ale Ludmila.
Jména se u dětí běžně zdrobňují a domácké podoby kolikrát přetrvávají i v dospělosti.
@Cizinka 999 píše:
A Noemi je cizí pro tebe![]()
Nemyslím to zle, já myslím, že je to už proflaknute jméno. Před 23 lety ale moc časté v CR nebylo. Druhá dcera je Maylin, a tu mi nikdo nekomolil, jen jsem musela obcas opravovat vyslovnost
Však píšu, pro mě cizí. Maylin třeba vůbec neznám. Přesto mi přijde milejší než Noemi.
@sysi píše:
Mně přijde, že čeština je v tomhle hodně ulítlá.Už jako dítě je člověk kolikrát překvapen, že strejda se vlastně nejmenuje Pepa, ale Josef a teta není Lída, ale Ludmila.
Jména se u dětí běžně zdrobňují a domácké podoby kolikrát přetrvávají i v dospělosti.
Nejen čeština ![]()
http://www.agreg-ink.net/index.php?…
Žiš, a co třeba ruština?
Anastazia je Nasťa, Alexandr Saša, Vladimir Vovka, Genadij Geňa, Natalij Tolja…
Angličtina totéž, podle mě tohle zdrobnění a domácké oslovování má naprostá většina jazyků.
@Cizinka 999 píše:
Ale jo, ale jak si pamatuješ třeba, když máš třeba 5 děti se stejným jménem a každému se říká jinak?
Pamatuji si právě obličej a jméno daného dítěte. Asi mám na tohle foto paměť.
@Cizinka 999 píše:
Taky se přidávám a přeji vše nejlepší k svátku. Jak ti teda říkají, když ne „Mateji“?
Mně se Matěj libi. Kdybych měla kluka tak by to byl Marek.
Taky jsem chtěla u 2., kdyby to byl kluk, Matěje, resp. to byla jedna z uvažovaných variant. U 1. ne, tehdy jsem měla totiž ještě rodné příjmení s podobným základem. Brali jsme se, až když jsem čekala 2. Pak se mi líbil ještě např. Šimon, Lukáš, Martin nebo Samuel. Manžel by byl bral i Josefa, ale s oslovením v tomhle apod. tvaru, Pepu ne, to se ani 1 z nás nelíbilo. Jenže nám bylo jasné, že rodina by stejně skončila u Pepy, Pepíčka, Pepina aj. No, naštěstí to byla holka;)
@Atisia píše:
Máma kamardky to má úplně obráceně. Pro ni je trestem třeba Eliška a další zdrobnělé základní tvary. Elišku má vnučku a prý ji dlouho nemohla oslovit. Jedna dcery prababička to zdrobněliny taky nepoužívala dokud se do rodiny nenarodila slečna se zdrobnělym základem. Všechny členy rodiny oslovuje jen v základu. Teď už kromě děti
Jména typu Eliška, Anežka, Šárka se vždycky líbila i mému manželovi, právě proto, že jsou už sama o sobě jakoby zdrobnělá. Mně moc ne, a navíc 1 z takových jmen měla jeho ex. A jsem ráda, že třeba Elišku jsme nedali, je jich strašně moc, aspoň v okolí. A stále hodně frčí.
Ale proč vždyť Noemi se neskonale a he to krátké jméno, v plném tvaru nezní tvrdé. Fakt se ti libi více Noemka než Noemi?
Ve Švýcarsku, kde žijeme, taky zkracují dlouhé jména ale ne takhle krátké. Proto skoro dnes málokdo dává dlouhé jmena